G4Media.ro

Panglica sfântului Gheorghe, unul dintre simbolurile invaziei rusești în Ucraina, rămâne interzisă…

Foto: Irina Vlah / Facebook

Panglica sfântului Gheorghe, unul dintre simbolurile invaziei rusești în Ucraina, rămâne interzisă și pentru găgăuzii din Republica Moldova / Curtea de Apel Comrat a suspendat aplicarea legii adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei

Curtea de Apel Comrat a suspendat joi aplicarea legii adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei (Parlament local de la Comrat din autonomia găgăuză -n.red.) privind utilizarea panglicii „Sfântului Gheorghe” pe teritoriul autonomiei.

Sesizarea privind suspendarea acest act a venit după ce Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a atacat în instanță cu pricina hotărârea legislativului local de a permite utilizarea acestui simbol al războiului în regiune.

Purtarea panglicii Sfântului Gheorghe de către locuitorii Găgăuziei ar putea să provoace, cel mai probabil, ciocniri între găgăuzii, care vor purta panglicile Sf. Gheorghe, și refugiații care au suferit din cauza ostilităților de pe teritoriul Ucrainei, care poate și-au pierdut rudele, și-au pierdut bunurile, care consideră panglicile drept simboluri ale agresiunii militare”, se menționează în demersul Oficiului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat.

De asemenea, această atitudine de celebrare a Zilei Victoriei de către simpatizanții proruși din Republica Moldova a fost condamnată și de premierul Natalia Gavriliță în emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Vreau ca toţi să înţeleagă că atunci când este o tragedie, o catastrofă, când vecinii noştri suferă şi pierd copii, civili, militari, noi nu putem să rămânem indiferenţi şi să etalăm simbolul care este utilizat în plin război. Dacă vecinul are o înmormântare nu pui muzica tare chiar dacă îţi place această muzică. Sunt anumite limite de bun simţ pe care trebuie să le respectăm”, a declarat Gavriliță.

Ea a completat că ziua de 9 mai este o zi importantă și că este una a păcii și a cerut forțelor politice interne să se abțină de la diverse provocări în această zi.

Este ziua în care s-a obţinut pacea pe continentul european. Dacă e să ne uităm în trecut este o zi menită să comemorăm acele evenimente şi să ţinem minte să nu repetăm greşelile care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial și care au condus la aceste pierderi omeneşti. Îmi pare foarte rău că anumite forţe încearcă să transforme această zi în altceva decât o zi pentru pace”, a precizat premierul.

Bașcanul UTA Găgăuză, Irina Vlah, a semnat marți legea care permite utilizarea panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe” în autonomie. Gestul ei vine după ce vinerea trecută, Adunarea Populară de la Comrat, a anulat interdicția purtării panglicii bicolore votată pe 20 aprilie de către Parlamentul de la Chișinău.

Votul de la Comrat a fost dat de deputați găgăuzi în unanimitate. Politicienii de frunte din UTA Găgăuză se află de ani de zile sub controlul „departamentul moldovenesc” din cadrul Kremlinului. Aceasta este de fapt un paravan de funcționare a acțiunilor serviciului de spionaj extern al Rusiei – SVR, potrivit unor anchete sub titulatura „Kremlinovici” realizate în 2020 de RISE Moldova înaintea alegerilor prezindențiale din 2020 din Republica Moldova.

Liderii găgăuzi primesc de mai mulți ani instrucțiuni direct de la Moscova despre ce acțiuni politice trebuie să întreprindă și ce discursuri scrise de ruși trebuie să țină. În acest sens, „Arhiva Cernov” a „departamentului moldovenesc” al Kremlinului conține toate aceste date și detalii pe larg despre cum controlează Rusia liderii din UTA Găgăuză.

Pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a votat în cea de-a doua lectură interzicerea simbolurile de război, inclusiv panglica Sf. Gheorghe folosită de ruși ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina. Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei moldovenești [circa 450 de euro] sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

De asemenea, persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei [900 de euro], iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei [1.500 de euro].

Foto: Fostul președinte prorus Igor Dodon și bașcanul UTA Găgăuză, Irina Vlah. Foto: Irina Vlah / Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. … „Şi mult se minunează, şi nici că-i vine-a crede
    Când crucea „Sfântul Gheorghe” pe sânul lui o vede”
    Citiți pana nu se interzice

  2. ce prostie si cata dezinformare… cum sa suspende curtea de apel o lege data de o adunare parlamentara??? daca ai fi citit cu atentie, aflai ca e vorba de organizarea campaniei de informare privind panglica colorado, nu de legea data de adunarea parlamentara.

  3. Cât primești Margo pe comentariu? În ruble sau într-o monedă mai serioasă?

  4. … „Calică-i era haina, dar străluceau pe ea
    Şi crucea „Sfântul Gheorghe” ş-a „României Stea”. ”

    Uite ca se făcea propaganda putinista și acum 145 de ani!