GALERIE FOTO / VIDEO Papa Francisc, la Șumuleu Ciuc: Pelerinajul anual aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă / Evenimentele triste din trecut nu pot constitui un obstacol pentru convieţuirea fraternă
UPDATE Ora 13.30: Papa Francisc a plecat de la Șumuleu Ciuc. După-amiază, Suveranul Pontif se va afla la Iași.
UPDATE Ora 12.30: Papa Francisc le-a transmis credincioşilor adunaţi la Şumuleu Ciuc că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternă.
„Pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii”, a afirmat Sanctitatea sa, relatează News.ro.
Suveranul Pontif a subliniat că nu trebuie să lăsăm să ni se fure fraternitatea „de către vocile şi rănile trecutului”.
„Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune”, a spus Papa Francisc.
„A peregrina înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate”, a continuat Papa Francisc.
UPDATE Ora 11.35: A început slujba oficiată de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc.
UPDATE Ora 11.12: Papa Francisc a ajuns la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, locul unde va oficia o Liturghie Pontificală şi unde, în fiecare an, are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.
Papa a venit cu papamobilul Dacia și a salutat mulțimea.
Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu imnul papal şi cu un vechi imn secuiesc, transmite Agerpres.
Potrivit ultimei estimări, la Șumuleu Ciuc sunt aproximativ 85.000 de pelerini.
Ploaia s-a oprit chiar înainte de sosirea Sanctității Sale.
Președintele Ungariei, Janos Ader, și premierul Viorica Dăncilă se află la Șumuleu Ciuc.
Papa va oferi în dar sanctuarului un trandafir din aur. Conform preotului Olah Jozsef, trandafirul are 84 de centimetri. Sculptura sau statuia de trandafir e făcută din argint şi aurită cu aur de 24 de karate
UPDATE Ora 10.45:Câteva zeci de persoane prezente la Şumuleu Ciuc, pentru a participa la slujba pe care Papa Francisc o va oficia, sâmbătă dimineaţă, în altarul în aer liber dedicat Fecioarei Maria, au avut nevoie de asistenţă medicală, transmite Agerpres.
Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă. 20 dintre aceştia au fost deja preluaţi, în deplină siguranţă şi transportaţi, cu un microbuz al ISU, la baza dealului Şumuleu pentru evaluare medicală amănunţită, urmând ca şi ceilalţi 16 să fie transportaţi în scurt timp”, precizează Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”.
Potrivit sursei citate, misiunile de acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi prim-ajutor sunt continuate de către echipajele mobilizate la faţa locului pentru buna desfăşurare a evenimentului.
Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” precizează, totodată, că 40.000 de pelerini sunt prezenţi astăzi la Şumuleu Ciuc, iar aproximativ 14.000 de persoane dintre cele care au intrat în România în ultimele trei zile au declarat că vor participa la acest eveniment.
UPDATE Ora 10.15: Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de ploi abundente pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Suceava şi Neamţ şi cod galben în alte 26 de judeţe, inclusiv în Harghita. Papa Francisc va ajunge sâmbătă după-amiază și la Iași.
Codul portocaliu este valabil de sâmbătă de la ora 10:00, până duminică la ora 6:00, şi vizează judeţele Botoşani, Iaşi, Suceava şi Neamţ. Codul galben este instituit de sâmbătă de la ora 10:00 până duminică la 6:00 şi vizează, total sau parţial, 26 de judeţe, inclusiv judeţul Harghita.
UPDATE Ora 10.00: Aproximativ 40.000 de pelerini se află la Șumuleu Ciuc, unde Papa Francisc este așteptat la ora 11.30, pentru a oficia Liturghia Pontificală. Plouă torențial, iar meteorologii au emis cod portocaliu pentru județul Harghita.
Din Ungaria, dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina au intrat în România, până acum, circa 15.000 de pelerini.
Organizatorii se așteptau ca în jur de 150.000 de persoane să vină la Șumuleu Ciuc, însă vremea nefavorabilă a făcut ca numărul acestora să fie mai mic.
De altfel, este posibil ca programul să fie devansat tot din cauza condițiilor meteorologice.
Știrea inițială: Mii de persoane se îndreptau sâmbătă dimineaţă, pe o ploaie torenţială, spre Şumuleu Ciuc, locul unde Papa Francisc va oficia Liturghia Pontificală în a doua zi a vizitei sale apostolice în România şi unde, în fiecare an, o mulţime impresionantă participă la cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.
Credincioşii au venit până la Miercurea Ciuc cu trenul, cu maşina sau cu autocarul, după care parcurg pe jos drumul până la altarul în aer liber situat în şaua muntelui Şumuleu, în pofida vremii nefavorabile. Unii dintre pelerini au mers pe jos distanţe impresionante şi spun că nu au simţit oboseală, ci doar bucuria de a fi alături de fraţii şi surorile în credinţă la acest eveniment istoric. Purtând pelerine de ploaie şi umbrele, oamenii înaintează încet pe drumurile de acces care duc spre altarul în aer liber, rostesc rugăciuni şi interpretează cântece bisericeşti, transmite Agerpres.
- UPDATE: Meteorologii au emis sâmbătă o avertizare de cod portocaliu de ploi în judeţul Harghita. Codul portocaliu este valabil până la ora 10:00, însă ar putea fi prelungit, fiind anunţate averse torenţiale ce vor cumula în jur de 35 l/mp. Zonele afectate sunt Miercurea Ciuc, Lunca de Jos, Ciucsângeorgiu, Frumoasa, Lunca de Sus, Plăieşii de Jos, Cârţa, Siculeni, Mihăileni, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dăneşti, Mădăraş, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu.
Potrivit datelor furnizate de organizatori, un număr de 110 mii de persoane s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie, din care aproape 84 de mii sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.
De asemenea, sunt şi peste 25 de mii de pelerini din Ungaria, dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina, care s-au înscris online pentru a lua parte la acest eveniment.
Printre pelerinii care vor fi prezenţi la slujba de la Şumuleu Ciuc sunt şi persoane care vin din ţări foarte îndepărtate, cum ar fi Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.
Pe dealul Şumuleu, pelerinii trec de controalele de securitate şi merg în sectoarele unde au fost repartizaţi.
Pentru delimitarea sectoarelor securizate s-au folosit aproximativ 8 kilometri de garduri de protecţie, la faţa locului aflându-se forţe de ordine, dar şi echipe de ajutor medical din 26 de judeţe ale ţării.
Organizatorii au tipărit un caiet-program, cu textele liturgice, care este disponibil şi online şi, de la ora 6.00, a început pregătirea spirituală a celor prezenţi în şaua muntelui Şumuleu, urmând ca, de la ora 9,45, să aibă loc introducerea la liturghia pontificală. De la microfon, oamenilor li se fac recomandări, fiind totodată rugaţi să aibă grijă unii de alţii.
Cei care nu au vizibilitate bună sau se află la distanţă de altar, pot urmări slujba pe mai multe ecrane, unul de mari dimensiuni, respectiv 14 metri/9 metri.
Mulţi dintre cei prezenţi deja la faţa locului spun că îi încearcă sentimente pe care nu le-au mai trăit până acum şi sunt recunoscători să-l vadă pe Sfântul Părinte la Şumuleu Ciuc.
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc este locul unde, în fiecare an, un număr impresionant de credincioşi se adună pentru a participa la Liturghia închinată Sfintei Fecioare, în cadrul celui mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est. În centrul pelerinajului se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cea care i-a ajutat pe secui să îşi păstreze credinţa catolică în 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii