Papa Francisc avertizează asupra pericolelor „perverse” ale inteligenței artificiale
Papa Francisc a avertizat miercuri împotriva pericolelor „perverse” ale inteligenței artificiale și ale „deepfake” și și-a reînnoit apelul la o reglementare globală pentru a valorifica această tehnologie pentru binele comun, transmite agenția Reuters.
Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale a Bisericii Catolice, Francisc a avertizat împotriva „poluării cognitive” care poate distorsiona realitatea, promova narațiuni false și închide oamenii în camere de ecou ideologice.
În același timp, suveranul pontif i-a îndemnat pe oameni să lase temporar deoparte „predicțiile catastrofale și efectele lor anestezice” cu privire la noile tehnologii.
„Trebuie doar să ne gândim la problema de lungă durată a dezinformării sub forma „fake news”, care astăzi se poate folosi de „deepfakes”, adică de crearea și difuzarea de imagini care par perfect plauzibile, dar care sunt false – am fost și eu supus la acest lucru”, a scris Papa Francisc.
Se pare că se referea la o imagine falsă cu el, devenită virală pe rețelele de socializare anul trecut, care îl arăta îmbrăcat într-o jachetă albă lungă de puf. Imaginea fusese postată de un utilizator al unui program de generare de imagini.
Papa Francisc s-a referit, de asemenea, la falsele „mesaje audio care folosesc vocea unei persoane pentru a spune lucruri pe care aceasta nu le-a spus niciodată”.
Luni, procurorul general al statului american New Hampshire a declarat că biroul său a deschis o anchetă privind originea unor apeluri telefonice false care simulează vocea președintelui Joe Biden și care încurajează alegătorii să nu voteze la alegerile primare republicane de marți.
„Tehnologia de simulare din spatele acestor programe poate fi utilă în anumite domenii specifice, dar devine perversă atunci când distorsionează relația noastră cu ceilalți și cu realitatea”, a scris Papa.
El și-a reînnoit apelul, lansat luna trecută, pentru un tratat internațional cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a reglementa IA.
În mesajul său de miercuri, Papa a vorbit despre „patologiile asociate” cu IA, în special reducerea pluralismului și proliferarea „gândirii de grup”, care constă în adoptarea unor poziții consensuale fără a ține cont de criticile externe sau de alternative.
Papa Francisc a vorbit, de asemenea, despre pericolul IA în mass-media, în special în relatările de război, despre care a spus că ar putea fi un vehicul pentru campanii de dezinformare.
IA ar trebui să sprijine, nu să elimine, rolul jurnalismului în domeniu, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank