G4Media.ro

Papa Francisc: Este nevoie de un salariu universal și de o reducere…

sursa foto: Twitter/ Vatican News

Papa Francisc: Este nevoie de un salariu universal și de o reducere a orelor de muncă

Pentru a schimba modelul economic ar fi necesar să se introducă „salariul universal și reducerea zilei de muncă”, a afirmat Papa Francisc în mesajul video de la reuniunea „Mișcărilor Populare”. Un „venit minim, sau salariu universal, astfel încât fiecare persoană din această lume să poată accesa cele mai elementare bunuri ale vieții”, este propunerea pontifului, care consideră că „este sarcina guvernelor să stabilească scheme fiscale și redistributive, astfel încât bogăția unei părţi să fie împărțită în manieră echitabilă”, scriu jurnaliștii La Stampa, citați de Rador.

Papa Francisc cere apoi să se „lucreze mai puțin, astfel încât pe piaţa muncii să aibă acces mai mulți oameni”. Măsuri pe care Suveranul Pontif le definește drept „necesare, chiar dacă nu sunt suficiente”.

Potrivit Papei Francisc, acum „sunt necesare noi momente de întâlnire, de discernământ și de acțiune comună. Pentru că revenirea la schemele anterioare ar fi un gest cu adevărat sinucigaș și, dacă îmi permiteți să forțez puțin cuvintele, ar fi un ecocid și un genocid. Forțez! În ultimele luni, multe dintre lucrurile pe care le-ați denunțat s-au dovedit a fi complet evidente”. Pandemia a scos în evidenţă „inegalitățile sociale care afectează popoarele noastre și a expus – fără a cere permisiunea sau a-şi cere scuze – situația chinuitoare a atâtor frați și surori, acea situație pe care multele mecanisme de post-adevăr nu au putut s-o ascundă”. Multe lucruri pe care „le-am considerat ca atare au căzut ca un castel construit din cărţi de joc. Am experimentat cum, de la o zi la alta, modul nostru de viață se poate schimba drastic, împiedicându-ne, de exemplu, să ne vedem familia, tovarășii și prietenii”. Cu toate acestea, în multe țări, „statele au reacționat”. Cu toții „am suferit durerea lockdown-ului, însă vouă, aşa cum s-a întâmplat mereu, v-a revenit partea cea mai grea. În cartierele lipsite de infrastructura de bază (unde mulți dintre voi trăiesc, ca de altfel alte milioane și milioane de oamenii), este greu să stați acasă; nu numai pentru că nu aveți tot ceea ce vă trebuie pentru măsurile minime de îngrijire și protecție, ci pur și simplu pentru că locuința voastră este cartierul. „Migranții, oameni lipsiţi de documente” muncitorii fără venituri fixe au fost, în multe cazuri lipsiți de orice ajutor de la stat fiind incapabili să își îndeplinească sarcinile obișnuite, agravându-se astfel sărăcia lor deja chinuitoare.

În discursul său Papa Francisc a vrut să facă referire şi „la o pandemie tăcută, care de ani de zile afectează copiii, adolescenții și tinerii din toate clasele sociale; și cred că, în această perioadă de izolare, a crescut și mai mult. Este stresul și anxietatea cronică, legate de diverși factori precum hiperconectivitatea, debusolarea și lipsa de perspectivă pentru viitor, care se agravează fără un contact real cu ceilalți – familii, școli, centre sportive, oratorii, parohii -; pe scurt, este agravată de lipsa unui contact real cu prietenii, deoarece prietenia este modul în care dragostea se dezvoltă întotdeauna”.

Pentru Papa Francisc este „clar că tehnologia poate fi un instrument al binelui și că este un instrument al binelui, care permite dialoguri ca acesta și multe alte lucruri, însă nu poate înlocui niciodată contactul dintre noi, nu poate înlocui niciodată o comunitate în care să ne înrădăcinăm și în care să ne asigurăm că viața noastră devine roditoare”. Și, vorbind despre pandemie, „nu putem decât să ne întrebăm despre flagelul crizei alimentare. În ciuda progreselor în biotehnologie, milioane de oameni au fost privați de alimente, chiar dacă acestea sunt disponibile”. Anul acesta, „alte douăzeci de milioane de persoane s-au trezit târâte la niveluri extreme de nesiguranță alimentară. Sărăcia gravă s-a înmulțit. Prețul alimentelor a crescut semnificativ. Cifrele foamei sunt oribile și mă gândesc, de exemplu, la țări precum Siria, Haiti, Congo, Senegal, Yemen, Sudanul de Sud; însă foamea se simte și în multe alte țări ale lumii sărace și, nu de puține ori, și în lumea bogată”.

Potrivit Pontifului, „dacă toți cei care, din dragoste, au luptat împreună împotriva pandemiei ar putea visa împreună şi la o lume nouă, cât de diferit ar fi totul! Visaţi împreună”.

Papa Francis subliniază că „schimbarea personală este necesară, dar este esențială și adaptarea modelelor noastre socio-economice, astfel încât să aibă un aspect uman, pentru că atât de multe modele l-au pierdut”.

Și, gândindu-mă la aceste situații, „devin insistent şi cer. Și încep să cer. Cer tuturor. Și vreau să cer tuturor în numele lui Dumnezeu. Şi cer marilor laboratoare să liberalizeze brevetele. Faceți un gest de umanitate și permiteți fiecărei țări, fiecărui popor, ființei umane, să aibă acces la vaccin”.

Și apoi, „Vreau, de asemenea, să cer tuturor liderilor religioși, să nu folosim niciodată numele lui Dumnezeu pentru a încuraja războaie sau lovituri de stat. Să stăm, umili lângă popoare, lângă muncitori, și să luptăm împreună cu ei, astfel încât dezvoltarea umană integrală să fie o realitate. Să construim punți de iubire, astfel încât vocea periferiei, cu lacrimile sale, dar și cu cântecul și bucuria ei, să nu provoace frică, ci empatie cu restul societății”.

Papa Francisc mărturiseşte că „mi se spune deseori: Părinte, suntem de acord, dar concret, ce ar trebui să facem? . Nu am răspunsul, așa că trebuie să visăm împreună și să-l găsim împreună. Cu toate acestea, există măsuri concrete care ar putea permite anumite modificări semnificative. Acestea sunt măsuri care se regăsesc în documentele dumneavoastră, în intervențiile dvs. de care am ținut seama foarte mult, asupra cărora care am meditat și am consultat experți. În întâlnirile anterioare am vorbit despre integrarea urbană, agricultura familială, economia populară. La acestea, la care încă trebuie să lucrăm împreună pentru a le concretiza, aș dori să adaug încă două: salariul universal și reducerea zilei de muncă. Un venit minim (RMU) sau salariu universal, astfel încât fiecare persoană din această lume să poată accesa bunurile de bază”.

sursa: La Stampa (Traducere Rador\Cătălin Păunel)

sursa foto: Twitter/ Vatican News

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. 1. Il plateste banca Vaticanului?
    2. De cand biserica are astfel de competente?
    3. Au rezolvat cu toti vinovatii de pedofilie?
    4. Cine este tipul asta si ce il recomanda pt astfel de opinii?

  2. Sa vezi cum sar AUR-istii sa spuna ca pana si papa e sexomarxist acuma

  3. Corect, o crxtinocratie!

  4. Eu stiu ca munca in catolicism este ceva fundamental, principiul calugarilor benedicteni „Ora et labora” care a facut de exemplu din popoarele germanice salbatice din paduri, nemtii de azi.
    Asta cu agenda venit minim e din filmul marea resetare progresist globalist stangista si transfromarea omului in ceva foarte putin autonom dpdv fizic, spiritual samd si mai ales rob.

  5. Banii dați ,,moca,, sunt primul pas catre falimentul societății.
    Cine primește bani ,,moca,, va vrea tot mai mulți si va găsi politicieni dispuși sa-i ofere.
    La tot mai mulți bani ,,moca,, vor fi tot mai numeroși amatorii sa-i primească si tot mai puțini dispușii sa muncească, producând banii ,,moca,, pentru ceilalți.
    Finalul va fi dezastruos, asa cum s-a mai vazut.
    Jos neo-Comunismul !

    • Doar mafia mai ofera bani gratis dupa care cere dublu. S-au facut mai multe experimente in unele state cu salariul universal si a iesit cam prost. N-ar fi mai bine ca un guvern sa creeze mai intai joburi, iar apoi taxele si impozitele respective sa fie folosite in folosul acelora care platesc aceste taxe? Bnaii oferiti gratuit incurajeaza parazitismul social, iar oamenii vor dori mereu mai multi bani, iar in final se va ajunge la conflicte.

  6. „dacă toți cei care, din dragoste, au luptat împreună împotriva pandemiei ar putea visa împreună şi la o lume nouă, cât de diferit ar fi totul! Visaţi împreună”. Este pacat ca astfel de mesaje cu tenta socialista sunt transmise chiar de Papa. El, de acolo de la Vatican, nu prea cunoaste realitatile lumii „laice” si modul in care guvernele lumii occidentale incearca sa ajute alte guverne. Papa ar face bine sa discute mai intai cu liderii statelor sarace si apoi va intelege de ce sunt sarace acele state. Va intelege cat de mare este coruptia in acele state. De aici trebuie pornit, nu de la utopia socialista „salariul universal garantat” sau „omul nou si lumea noua”. Coruptie=saracie. Coruptie=disolutia statului de drept si valorilor occidentale, fara de care ne vom intoarce la comunism.

    • Dreptatea sociala nu inseamna socialism. Voi astia care scrieti pe-aici, fara sa intelegeti nimic si murdarind totul, sunteti niste simpli habarnisti .

  7. Viatza e diferita cand de aflii de cealalta parte a geamului limuzinei, si o poti lua usor razna! Un mesaj cu tenta comu(n)ista!

    • Polarizarea exacerbată , decalajul economic care este in continuă creștere cred că sunt motivele principale care l-au determinat pe Papa Francisc să facă aceste declarații.
      Pare a fi o idee comunistă , dar nu e așa.
      Cu toții vedem cum un concern oarecare produce un produs in unele țări unde lucrătorii sunt plătiți cu salarii de 2000 – 3000 $ sau € , iar același produs al aceluiași concern este făcut în alte țări unde salariile lucrătorilor sunt de 200-300 $ , sau €.
      Aceste discrepanțe trebuie uniformizate cumva , aceasta este ideea.
      Noi românii vedem cum nici după 25 ani trecuți de la intrarea in UE nu se întrezărește nicio apropiere de statele avansate , din punct de vedere material și acest proces tinde să devină perpetuu.
      Știu că vin unii să argumenteze că nu suntem rentabili , că nu lucrăm suficient de bine și de repede ca alți lucrători din statele avansate , dar în realitate nu este așa. La noi un asemenea concern obține o mult mai mare plus valoare decât dincolo , dar ea nu se regăsește în salariile noastre , ci este transferată prin metode ingenioase .

    • Poti sa dai exemple de astfel de produse la nivel european?

    • ştrategule … bre …
      … poi n-ai auzit dă negocire dă salar …
      …. negocieza bre munca ta … n-o da asa pă nimic …. daca ăsti bun nu te dai pă ninica …

    • Mesajul tau e cu tenta agramata.

    • Strategule, si kã kât e chiria in tarile unde leafa e 2000?

  8. Simplul adevar este ca in sec.XXI exista in orice secunda pe acest glob MULT mai multe alimente decat e nevoie pentru toata populatia planetei. Si totusi in acest timp zeci de milioane de oameni sufera de foame (fara vina lor). Voi spuneti ca de ce nu muncesc daca vor bani, dar nu stiu cati ati crescut in zone fara scoli, fara medicina, fara informatie si apoi spuneti: munceste, construieste rachete….

    • N-ai cu cine. Citesc comentariile de pe aici si mai iau cu mainile de cap. Readership-ul G4 media vrea capitalism sauvage, munca pana la epuizare, zero echitabilitate. Așa e când înveți despre societate din filmele americane.

  9. Elitele lumii vor comunism. Vor ca oamenii sa fie dispusi sa-si vanda votul celui care ii da salariul universal mai mare. Totul este despre putere.
    Nu se poate creea prosperitate daca se lucreaza mai putin, trebuie sa producem mai mult decat consumam pentru a ridica nivelul de trai al populatiei.
    Guvernele pot printa sute de miliarde de unitati valutare, dar nu pot printa prosperitate, nu pot printa bunuri si servicii in exces, de fapt tot ce fac statele este sa stea in calea pietei libere si a prosperitatii.
    Socialismul este cancer!

    • Corect! Dar analfabetismul economic e in floare, mai ales in randul socialistilor! Din pacate batranelul asta cu atat influenta incurajeaza si mai mult ignoranta in ceea ce priveste economia si istoria economica!

    • Nedreptatea sociala este cancer. Imbogatirea prin furt, ca la 90% din rumani, este cancer. Acesta este un papa nobil, crestin. Dar voi astia care-l atacati nu stiti ce e aia.

  10. Sa rezumam putin unde am ajuns in secolul 21.
    Majoritatea companiilor mari si tech nu mai au nevoie de mai mult de 5000 de oameni sa fie cea mai mare parte din economie. Tesla face masini cu 1000 cat facea ford cu 20.000 oameni.
    Inteligenta artificiala a ajuns sa inlocuiasca pana si programatori (Open AI Codex) si avocati (legal discovery).

    Nu mai exista din anii ’70 prea multe taskuri manuale si repetitive.
    De fapt salariile in raport cu munca abia au crescut cu inflatia +2% din 1973 (oricum nu au tinut pasul cu productivitatea). Asta pentru ca nu prea e nevoie de angajati (in general nu punem aici IT sau domenii de high performance).
    In curand va trebui sa ai un job care necesita IQ>110 ca sa fii angajat. Prin definitie asta exclude o mare parte din oameni.
    Si pe de alta parte avem capitalismul fara limite. Actiuni care cresc in medie cu 10%/an. Preturi la case in crestere. Cei 1% o duc extrem de bine.

    Deci Basic Income va fi o necesitate pentru cel putin 50% din oameni. Pentru ca efectiv nu pot aduce valoare economiei. Si va fi 50% acum , probabil 75% peste 5 ani si probabil 90% peste 10 ani.

    PS : Nu suport popii pedofili sau religia in general (sunt ateu) dar aici are dreptate Sfintia sa.

    • Si totusi _uestii dau de lucru in China la marele greu…Xi multumea din siflet lui Merkel zilele trecute. Mai exact dau de lucru in mai toata zona Asia-Pacific. Ca si ceilalti de dupa garla. Lacomia bat-o vina.

    • @Mihai

      In sfârșit un comentariu logic si conform cu realitatea in care trăim.
      Nu exista nici o alta soluție in afara de un venit minim universal.
      Robotizarea masiva, va avea loc 100% – pentru ca este foarte eficienta si de viitor.
      De ce sa folosim oameni când putem folosi roboti ?!

      Oamenii își vor găsi alte preocupări, chiar foarte repede… așa a fost întotdeauna.

  11. Ia uite cata „bunatate”… cum se confirma teoriile conspirationiste, cum ca se va ajunge la indemnizatie unversala si apoi se va conditiona primirea banilor de acceptarea hotararilor viitorului guvernul mondial. te intepi, primesti salariul, nu te intepi, nu mai pupi nimic. Te tunzi castron, iei salariu, nu te tunzi, nu mai iei…si tot asa

  12. Sa plateasca Vaticanul, ca are cu ce. E usor sa dai din gura. Da chiar, G44, nu ne estimati si noua averea Vaticanului, considerand toate ‘estate’-urile ? (la scara globala, bineinteles)

  13. strategii neocomuniste de la vatican. da, de acord, daca plateste vaticanul salariul minim universal. daca nu, e o ineptie care nu ar trebui bagata in seama.

  14. Ne vor da papica, doar conditionat, intai trebuie sa renuntam la proprietati !

    • Ca să le aibă „cei aleși” pe toate, că așa li se cuvine din „bibliile” paralele.

  15. Se pricepe Papa la metode de ajuns la sapă de lemn doar e latinoamerican! Argentinian chiar! Venezuela scrie pe noi dacă ne luăm după el!

  16. Exemple : În industria de componente auto. Știți care este diferența salarială dintre un muncitor din România și unul din Germania , Franța sau altele , care produc sau asamblează cablaje auto , turbosuflante pentru multe mărci renumite de camioane și turisme ?
    În comerț , știți cât este diferența salarială dintre o casieră a unui lanț de supermarketuri la noi față de una din aceleași țări.
    La noi se merge , de regulă , pe salariul minim care este ținut la limita subzistenței ! Și se mai miră unii că ne pleacă forța de muncă în vest.

  17. Venitul Universal nu este despre mafie sau comunism. Toate comentariile voastre sunt fara a sti ce inseamna si va dati cu parerea la ceva ce nu cunoasteti. Faceti niste research pentru Universal Income si vedeti pe ce se bazeaza si ce idei se considera si motivele lor.

  18. Băi Papă, tu puți a comunist de te miros de aicia și cu nasu meu lipsit de simțul mirosului de la covid.