Papa Francisc Homosexualitatea este un păcat, dar nu o crimă
Papa Francisc a criticat legile care incriminează homosexualitatea ca fiind „nedrepte”, spunând că Dumnezeu îi iubește pe toți copiii săi așa cum sunt și a cerut episcopilor catolici care susțin aceste legi să primească în biserică persoanele LGBTQ, potrivit unui interviu acordat de suveranul pontif pentru agenția de presă AP.
„A fi homosexual nu este o crimă”, a declarat Francisc în timpul unui interviu exclusiv acordat marți agenției The Associated Press.
Francisc a recunoscut că episcopii catolici din unele părți ale lumii susțin legile care incriminează homosexualitatea sau discriminează persoanele LGBTQ, iar el însuși s-a referit la această problemă în termeni de „păcat”. Dar el a atribuit astfel de atitudini unor medii culturale și a spus că episcopii, în special, trebuie să treacă printr-un proces de schimbare pentru a recunoaște demnitatea tuturor.
„Acești episcopi trebuie să aibă un proces de convertire”, a spus el, adăugând că ar trebui să aplice „tandrețea, vă rog, așa cum Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi”.
Comentariile lui Francisc, care au fost salutate de apărătorii drepturilor homosexualilor ca fiind o piatră de hotar, sunt primele rostite de un papă cu privire la astfel de legi. Dar ele sunt, de asemenea, în concordanță cu abordarea sa generală față de persoanele LGBTQ și cu convingerea că Biserica Catolică ar trebui să-i primească pe toți și să nu facă discriminări.
Aproximativ 67 de țări sau jurisdicții din întreaga lume incriminează activitatea sexuală între persoane de același sex, dintre care 11 pot impune sau impun pedeapsa cu moartea, potrivit The Human Dignity Trust. Experții spun că, chiar și acolo unde legile nu sunt aplicate, ele contribuie la hărțuirea, stigmatizarea și violența împotriva persoanelor LGBTQ.
În SUA, mai mult de o duzină de state încă mai au în vigoare legi împotriva sodomiei, în ciuda unei hotărâri din 2003 a Curții Supreme care le-a declarat neconstituționale. Susținătorii drepturilor homosexualilor spun că legile învechite sunt folosite pentru a justifica hărțuirea și indică noile legi, cum ar fi legea „Don’t say gay” din Florida, care interzice predarea cu privire la orientarea sexuală și identitatea de gen de la grădiniță până la clasa a treia, ca dovadă a eforturilor continue de marginalizare a persoanelor LGBTQ.
În 2019, se aștepta ca Francisc să emită o declarație prin care să se opună incriminării homosexualității în timpul unei întâlniri cu grupuri pentru drepturile omului care au efectuat cercetări privind efectele unor astfel de legi și ale așa-numitelor „terapii de conversie”.
În cele din urmă, după ce informația despre audiență a ajuns în presă, papa nu s-a îmai ntâlnit cu grupurile respective
Marți, Francisc a spus că trebuie să existe o distincție între o crimă și un păcat în ceea ce privește homosexualitatea. Învățătura Bisericii susține că actele homosexuale sunt un păcat, sau „intrinsec dezordonate”, dar că persoanele homosexuale trebuie tratate cu demnitate și respect.
„Nu este o crimă. Da, dar este un păcat. Bine, dar mai întâi să distingem între un păcat și o crimă”.
„De asemenea, este un păcat să nu avem caritate unii față de alții”, a adăugat el.
Francisc nu a schimbat învățătura bisericii, care i-a supărat mult timp pe catolicii gay. Dar el a făcut din apropierea față de persoanele LGBTQ un semn distinctiv al papalității sale.
Comentariile papei nu s-au referit în mod specific la persoanele transsexuale sau nonbinare, ci doar la homosexualitate, dar susținătorii unei mai mari incluziuni LGBTQ în Biserica Catolică au salutat comentariile papei ca fiind un progres important.
„Declarația sa istorică ar trebui să trimită un mesaj liderilor mondiali și milioanelor de catolici din întreaga lume: Persoanele LGBTQ merită să trăiască într-o lume fără violență și condamnare și mai multă bunătate și înțelegere”, a declarat Sarah Kate Ellis, președinte și director executiv al grupului de susținere GLAAD, cu sediul în SUA.
New Ways Ministry, un grup catolic de susținere a persoanelor LGBTQ, a declarat că tăcerea ierarhiei bisericești cu privire la astfel de legi până acum a avut efecte devastatoare, perpetuând astfel de politici și alimentând retorica violentă împotriva persoanelor LGBTQ.
„Papa reamintește bisericii că modul în care oamenii se tratează unii pe alții în lumea socială are o importanță morală mult mai mare decât ceea ce ar putea face oamenii eventual în intimitatea unui dormitor”, a declarat directorul executiv al grupului, Francis DeBernardo, într-o declarație.
Unul dintre cardinalii numiți recent de papă – Robert McElroy, episcopul de San Diego – se numără printre acei catolici care ar dori ca biserica să meargă mai departe și să primească pe deplin persoanele LGBTQ în biserică, chiar dacă acestea sunt active sexual.
„Este un mister demonic al sufletului uman de ce atât de mulți bărbați și femei au o animozitate profundă și viscerală față de membrii comunităților L.G.B.T.”, a scris McElroy marți în revista iezuiților America. „Mărturia principală a bisericii în fața acestui bigotism trebuie să fie una de îmbrățișare mai degrabă decât de distanțare sau condamnare”.
Începând cu faimoasa sa declarație din 2013, „Cine sunt eu să judec?” – când a fost întrebat despre un preot presupus homosexual – Francisc a continuat să slujească în mod repetat și public comunităților gay și transsexuale.
În ciuda unei astfel de apropieri, Francisc a fost criticat de comunitatea catolică gay pentru un decret din 2021 al biroului de doctrină al Vaticanului care spunea că biserica nu poate binecuvânta uniunile între persoane de același sex.
În 2008, Vaticanul a refuzat să semneze o declarație a ONU care cerea dezincriminarea homosexualității, plângându-se că textul depășea scopul inițial. Într-o declarație de la acea vreme, Vaticanul a îndemnat țările să evite „discriminarea nedreaptă” împotriva homosexualilor și să pună capăt sancțiunilor împotriva acestora.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii