G4Media.ro

Papa Francisc, în Vinerea Mare: „Trăim într-o epocă nemiloasă, este nevoie doar…

Sursa foto: Alberto PIZZOLI / AFP

Papa Francisc, în Vinerea Mare: „Trăim într-o epocă nemiloasă, este nevoie doar de o tastatură pentru a insulta și a publica sentințe” / ”Ne rugăm pentru femeile care suferă ultraj și violență, pentru copiii nenăscuți, pentru cei tineri, pentru bătrânii aruncați la gunoi”

Papa a transmis în Vinerea Mare, înaintea Paștelui, despre marile probleme ale societății de astăzi, așa cum le vede el.

„Atât de mulți creștini umiliți de hărțuire, este nevoie de compasiune. Ne rugăm pentru femeile care suferă ultraj și violență, pentru copiii nenăscuți, pentru cei tineri, pentru bătrânii aruncați la gunoi”, a spus Papa Francisc pe ”Via Crucis”.

„În fața tragediilor lumii, inima mea este de gheață sau se topește? Cum reacționez la nebunia războiului, la fețele copiilor care nu mai știu să zâmbească, la mamele care îi văd subnutriți și înfometați și nu mai au lacrimi de vărsat? Tu, Isuse, ai plâns pentru Ierusalim, ai plâns pentru împietrirea inimilor noastre. Scutură-mă pe dinăuntru, dă-mi harul de a plânge rugându-mă și de a mă ruga plângând”, a spus Suveranul Pontif, citat de Corriere della Sera.

Meditațiile scrise de papa Francisc pentru Calea Crucii din Vinerea Mare, la Colosseum, arată foarte rar ca pontiful scrie personal textele ”Drumului Crucii”, o tradiție care a început în 1750, s-a încheiat odată cu Unirea Italiei și a fost reluată în cele din urmă de Paul al VI-lea, din 1964.

Ioan Paul al II-lea a făcut-o de câteva ori, iar Joseph Ratzinger le-a scris și el o dată, dar pe când era încă cardinal și prefect al fostului Sfânt Oficiu.

Francisc a vrut să facă acest lucru în Anul de rugăciune pe care l-a convocat în ajunul Jubileului din 2025, fără referire directă la evenimentele actuale, dar cu o abordare contemplativă care rezumă și rezumă durerile lumii.

„Isus, tu ești viața și ești condamnat la moarte; tu ești adevărul și suferi o încercare falsă. Dar de ce nu te plângi? De ce nu ridici vocea și nu-ți explici motivele? De ce nu-i respingi pe cei învățați și pe cei puternici, așa cum ați făcut întotdeauna cu succes? Reacția ta este uluitoare, Isuse: în momentul decisiv nu vorbești, taci. Căci cu cât răul este mai puternic, cu atât mai radical este răspunsul tău. Iar răspunsul tău este tăcerea. Dar tăcerea ta este rodnică: este rugăciune, este blândețe, este iertare, este calea de a răscumpăra răul, de a transforma ceea ce suferi într-un dar pe care îl oferi”.

Drumul Crucii punctează o reflecție asupra răului, chiar și asupra răului cotidian pe care îl întâlnim pe internet.

„Isuse, mulți urmăresc spectacolul barbar al execuției tale și, fără să te cunoască și fără să știe adevărul, te judecă și te condamnă, aruncând asupra ta infamie și dispreț. Se întâmplă chiar și astăzi, Doamne, și nu este nevoie nici măcar de o procesiune macabră: este suficientă o tastatură pentru a insulta și publica judecăți”, a scris Papa.

Răspunsul la toate acestea se află în atitudinea femeilor din povestirea evanghelică: „Cine te urmează până la capăt pe drumul crucii? Nu cei puternici, nu spectatorii care stau deoparte, ci oamenii simpli, mari în ochii tăi și mici în ochii lumii. Ele sunt femeile cărora le-ai dat speranță: nu au voce, dar se fac auzite. Ajută-ne să recunoaștem măreția femeilor, ele care la Paști erau credincioase și apropiate de tine, dar care și astăzi sunt aruncate în afara legii, suferind ultraj și violență”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. daca ti se pare tie…..ca e cea mai grava…… „putler” asta al tau, hitler, putin, au avut la un loc mai putine victime decat a avut”biserica” mult prea iubitoare(uneori de copii), pana acum a invins religia si nu e condamnata decat pe alocuri la fel ca stalin.