Papa Francisc, într-o scrisoare transmisă FMI: ”Redresarea” este un bun comun universal. Nimeni nu se salvează de unul singur
În scrisoarea adresată participanților la reuniunile de primăvară 2021 ale Grupului Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional, Papa Francisc oferă o definiţie mai amplă a cuvântului „redresare”. Deoarece cuvintele, mai ales în acest an, au din ce în ce mai multă greutate. În optica pontifului, „redresare” înseamnă înfruntarea „unei serii de crize socio-economice, ecologice și politice grave și corelate”. Înseamnă a găsi şi „a genera soluții noi, mai incluzive și durabile pentru a sprijini economia reală, ajutând indivizii și comunitățile să-şi realizeze cele mai profunde aspirații și binele comun universal”.
Papa Francisc subliniază că „redresarea” „nu poate avea loc prin revenirea la un model inegal și nesustenabil de viață economică și socială, în care o mică minoritate a populației lumii deține jumătate din bogăția acesteia”. „Bărbații și femeile sunt creați egali mulți dintre frații și surorile noastre, în special cei aflați la marginea societății, sunt efectiv excluși din lumea financiară”.
Redresarea înseamnă unitate
Pandemia, „ne-a reamintit încă odată că nimeni nu se poate salva de unul singur”. Asta înseamnă „redresare”. Înseamnă „nevoia urgentă a unui plan global care să poată crea noi instituţii, sau să le regenereze pe cele existente, în special cele ale guvernanței globale și construirea unei noi rețele de relații internaționale pentru a promova dezvoltarea umană integrală a tuturor popoarelor”.
Ceea ce înseamnă neapărat, observă pontiful, „a permite națiunilor cele mai sărace și cele mai puțin dezvoltate să participe efectiv la procesul decizional și să le faciliteze accesul pe piața internațională”.
Redresarea este solidaritate și ecologie
În cuvântul „redresare” există spiritul solidarității globale care, scrie papa Francisc, necesită și o reducere semnificativă a datoriei celor mai sărace națiuni, agravată şi mai mult de pandemie. „Uşurarea poverii datoriei atâtor țări și comunități este astăzi un gest profund uman care poate ajuta oamenii să se dezvolte, să aibă acces la vaccinuri, la sănătate, la educație și la locuri de muncă”. Papa Francisc susține că „a sosit timpul să recunoaștem că piețele, în special cele financiare, nu se guvernează singure”, ci „trebuie să fie susținute de legi și reglementări care să asigure că acestea lucrează pentru binele comun, garantând că lumea finanței lucrează la obiectivele sociale, atât de necesare în timpul actualei urgențe globale de sănătate”.
Viitor incluziv și durabil: „Sper că în aceste zile, deliberările voastre formale și întâlnirile voastre personale vor aduce multe roade pentru a discerne soluții înțelepte favorabile unui viitor mai incluziv și mai durabil. Un viitor în care finanțele sunt în slujba binelui comun, unde cei slabi și marginalizați sunt puși în centru și unde pământul, casa noastră comună, este îngrijit bine”.
„Noi avem nevoie, în special de o solidaritate în privinţa vaccinurilor, care trebuie să fie finanțate echitabil, deoarece nu putem permite ca legea pieței să aibă prioritate față de legea iubirii și sănătății tuturor”. „Reiterez aici invitația mea către liderii guvernamentali, întreprinderile și organizațiile internaționale de a colabora pentru a oferi vaccinuri tuturor, în special celor mai vulnerabili și nevoiași”, a scris Suveranul Pontif în finalul misivei.
Sursa: Rainews / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu