G4Media.ro

Papa Francisc: ONU „și-a arătat limitele” în contextul pandemiei şi al războiului…

Sursa foto: Captură video - Vatican News

Papa Francisc: ONU „și-a arătat limitele” în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina: „Nu mai răspunde noilor realități”

Papa Francisc a lansat un apel pentru reformarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care ”şi-a arătat limitele” în contextul pandemiei de COVID-19 şi al războiului din Ucraina, potrivit unei noi cărţi a suveranului pontif, din care cotidianul La Stampa a publicat duminică un fragment, informează AFP, citată de Agerpres.

„Când vorbim despre pace şi securitate la nivel mondial, prima organizaţie la care ne gândim este cea a Naţiunilor Unite (ONU) şi, în special, Consiliul său de securitate. Războiul din Ucraina a evidenţiat încă o dată necesitatea de a face în aşa fel încât actuala structură multilaterală să găsească metode mai agile şi mai eficiente pentru rezolvarea conflictelor”, a declarat papa Francisc.

„În timp de război, este esenţial să afirmăm că avem nevoie de mai mult multilateralism şi de un mai bun multilateralism”, însă Organizaţia Naţiunilor Unite, aşa cum funcţionează ea de la înfiinţarea sa, „nu mai răspunde noilor realităţi”, a adăugat suveranul pontif.

„ONU a fost creată pentru a da o formă refuzului nostru în faţa ororilor cu care omenirea s-a confruntat în cele două războaie din secolul al XX-lea. Deşi ameninţarea pe care ele au reprezentat-o este încă vie, lumea de astăzi nu mai este aceeaşi” şi instituţiile internaţionale trebuie să fie „rodul celui mai mare consens posibil”, consideră liderul de la Vatican.

„Necesitatea acestor reforme a devenit mai mult decât evidentă după declanşarea pandemiei, ocazie cu care actualul sistem multilateral şi-a arătat toate limitele. Din felul în care au fost distribuite vaccinurile am avut un exemplu flagrant pentru situaţiile în care, uneori, legea celui mai puternic cântăreşte mai mult decât solidaritatea”, a declarat, cu regret, papa Francisc.

Liderul de la Vatican îndeamnă la „reforme organice, destinate să le ajute pe organizaţiile internaţionale să îşi regăsească vocaţia primordială de a servi interesele familiei umane”.

Papa Francisc se consideră, totodată, apărătorul „securităţii integrale”, ce constă în garantarea tuturor drepturilor (alimentar, sanitar, economic şi social) în baza cărora cărora instituţiile internaţionale ar trebui să îşi formuleze toate deciziile.

Noua carte a papei Francisc, intitulată „Vă întreb în numele Domnului. Zece rugăciuni pentru un viitor al speranţei”, va fi lansată marţi în Italia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu consens. Fermitate. Asa faci preventie si nu mai ajungi la razboi. Cand un stat din Consiliu nu respecta granitele unui alt stat trebuia ca acel Consiliu sa fie ferm. Era 2014.

  2. Nici biserica nu corespunde. Tot propovăduiește că suntem toți fii lui Dumnezeu, că suntem egali, că avem drepturi, a dat 10 porunci să fie respectate, cărți și slujbe pt pace și liniște și iertare. Dar nu se întâmplă nimic de sute, de mii ani. Sunt oameni răi și războaie și foamete și alte necazuri și neajunsuri. Nu e bună retorica? Nu sunt buni propovăduitorii? E lumea bătută în cap și nu pricepe?
    De ce spun aceleași lucruri de când s-au înființat și nu s-a schimbat nimic? Nu au putere? Au gârlă putere financiară! Dogmele sunt depășite, iar propovăduitorii repetă același slujbe fără să se implice, fără să facă ceva concret. Doar dau din gură. Dau și gură și dau din gură. Asta poate face oricine.
    Societatea a evoluat, datul din gură nu ajută!

  3. Îl admir pe Papa dar ar trebui sa își vadă de lungul Vaticanului! Nu este el, care conduce o instituție corupta, pedofilă și profund anacronica, cel care sa vorbească de reforme in general!

  4. Iar biserica a facut ce? Un non-sens! Sa-si vanda toate proprietatile sau sa le transforme in locuri culturale,spitale,orfelinate ect. Ei pot sa se roage si acasa,iar popimea sa treaca la munca ca de predici suntem satui.

  5. Pentru oameni cu astfel de opinii, sau Dumnezeu nu există, sau dacă admit că există, nu-i interesează nimic despre El și nu vor să cunoască nimic despre El. Atunci desigur că Biserica – comunitatea celor care îl cunosc pe Dumnezeu (cât îi este omului posibil), cred în El și îl urmează -, pentru ceilalți care nu cred, nu are rost.
    Păcat că aceștia își îngustează viața la cele 5 simțuri și nu știu că și ei sunt ființe spirituale, deci copii ai lui Dumnezeu. Iar pentru cine îl are pe Dumnezeu de Tată, Biserica îi este Mamă, pentu că îl naște și îl crește în credință.