G4Media.ro

Papa Francisc s-a angajat că Vaticanul va ajunge la zero emisii de…

sursa foto: Facebook

Papa Francisc s-a angajat că Vaticanul va ajunge la zero emisii de carbon până în 2050

Papa Francisc a cerut sâmbătă tuturor ţărilor să depună eforturi pentru a ajunge la zero emisii de carbon în perioada următoare şi s-a angajat ca Vaticanul – cel mai mic stat suveran din lume – să atingă acest obiectiv până în anul 2050, informează Reuters.

Suveranul pontif, care sprijină cauzele de mediu încă de la alegerea lui ca papă în 2013, a declarat în cadrul unei conferinţe pentru climă organizate de ONU că Vaticanul, un oraş-stat cu o suprafaţă de 44 de hectare şi situat în centrul Romei, se va achita de eforturile care îi revin în lupta globală împotriva modificărilor climatice.

„Actuala pandemie şi schimbările climatice, care nu sunt relevante doar pentru mediu, ci şi din punct de vedere etic, social, economic şi politic, afectează, mai presus de orice, vieţile oamenilor din categoriile cele mai sărace şi mai fragile”, a declarat papa Francisc într-un mesaj video difuzat în cadrul acelei reuniuni.

„Pe lângă adoptarea unor măsuri care nu mai pot fi amânate, este nevoie de o strategie pentru a reduce la zero emisiile nete de carbon”, a adăugat suveranul pontif.

El s-a angajat ca Vaticanul „să îşi reducă emisiile nete la zero până în 2050” şi să îşi intensifice eforturile de protejare a mediului înconjurător, alături de o utilizare raţională a resurselor naturale, precum apa, şi prin plantarea unui număr mai mare de arbori.

Un comunicat publicat de Vatican afirmă că acest oraş-stat îşi continuă planurile ce prevăd înlocuirea tuturor autovehiculelor sale echipate cu motoare cu ardere internă cu flote de vehicule electrice şi hibride.

Acelaşi document precizează că Vaticanul, care a început să instaleze panouri solare în 2008 şi a interzis pungile din plastic de unică folosinţă în 2019, reciclează în prezent 65% din totalul deşeurilor sale şi doreşte ca acest procent să ajungă la 75% în anul 2023.

În alocuţiunea lui, papa Francisc a declarat că Sfântul Scaun este hotărât să promoveze, în şcolile catolice şi în alte sfere, „o educaţie pentru ecologia integrală”, cu scopul de a favoriza dezvoltarea şi sustenabilitatea şi de a încuraja politicile economice create pentru a respecta mediul înconjurător.

În 2015, papa Francisc a publicat o enciclică devenită relevantă în contextul actual, „Laudato Si”, despre nevoia omenirii de a proteja natura. Documentul sprijină dovezile ştiinţifice potrivit cărora activitatea umană se face vinovată de încălzirea climei globale.

Papa Francisc a susţinut cu fermitate şi Acordul pentru climă de la Paris, ce prevede limitarea creşterii temperaturilor pe Terra, şi s-a declarat întristat de decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acel acord.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

    • simplu ca buna ziua

      bre, daca nu mai e CO2, copacii mor.

      daca mor copacii, nu mai e O2.

      daca nu mai e O2, mor toate vietuitoarele care au respira 02

      nb

      pe.de.o.parte UEss lupta pt emisii 0 de CO2, dar permite defrisarea padurilor ROMANIEI

      #kondensatorilor, cu cei 2 neuroni in functiune nu va dati seama defractura logica ?!

      „NOI M.IM, NU GANDIM !” – e noua lozinca a omului de laptop / telefon „inteligent”

    • Sunt cateva generatii de prosti si de lasi. Unii distrusi prin intreprinderi si tranzitie, capul plecat asa ramane, cu tot cu calusurile de pe „genunche”. Altii pierduti undeva intre blocuri si scoala; si gen Z+ care nu stiu altceva in afara calculatorului/telefonului. Daca ii pui pe o bicicleta tremura ca aspicul pe toba.

      Daca papa Francisc si Ghost au in fond acelasi mesaj, si lumea ii adora! Ce rost mai are sa comentam? Sa vezi cand vine taxa pe aerul expirat. Ala pe CO2. Codoi cum spunea tovarasa.\n
      Se separa apele. Cei prosti, lasi si saraci intr-o parte, iar in partea cealalta cei norocosi dintre cei destepti sau bogati si disciplinati si curajosi.

      Ma rog pentru o lume mai buna in care sa avem toti loc fara discriminare la accesul la resurse si fara atatea regrese morale ale civilizatiei umane🙏

      Pe undeva e si vina noastra. Ca la ce haos a facut pandemia se putea face un partid care sa faca un compromis onest intre nevoile populatiei si dorintele claselor conducatoare. Daca AUR a luat 9% doar pe propaganda si aparatul PSD si unele structuri care s-au pretat…

  1. Ce baiat finut … Pana-n 2050 Dispare Vaticanul ! :X M*imutele -s in ‘buffer loading’ … Le creste cache-ul …

    (Sa ma f*t in wordpress si-n cine a facut G4Media — tare pr*st/ Stau sa ma chinui sa postez un c*cat de comm auto-cenzurand cuvinte ce ar putea fi blacklistate de baieti cr*tini de specialitate …) #MuieCrestinismulArzatordeOamenisiSpalatordeCreierceLimiteazaFiintalaNiveldeSlugaSpirituala.

  2. Ihi. Or sa faca lumanari electronice cu LED.

  3. Dacă bagă lumânări cu LED…

  4. Asta inseamna ca se desfinteaza Vaticanul pana in 2050, emisii zero inseamna ca nu mai respira nimeni acolo.

  5. Trebuie sa fie atenti si cu metanul, nu stiu cum o rezolva pe asta, carbocit, ceva.

  6. Mie imi e cam frig, nu imi e clar deloc cu incalzirea asta globala…

  7. Pacatosii BOR au ras un numar cat mai mare de arbori…

  8. Ce sa zic, vor fi pedofili ecologici la Vatican.

  9. Mai bine s ar ruga lui Dumnezeu , pentru victimile inchizitiei

  10. Ce tare, Papa tocmai a încălcat una dintre cele zece porunci, „mărturie mincinoasă”. Nu ai cum să faci zero emitere de carbon, în primul rând oamenii prin respirație emit carbon.

  11. Există ceva la care să excelăm noi, românii? Da: bășcălia.
    Cine sunt cei mai vocali români? A spus-o tot Caragiale, încâ din sec. XIX: ,,mitocănimea, în păr, la galerie”.
    Citind comentariile de mai sus, oricine îßi dă seama că de pe vremea lui Caragiale ßi pînă în prezent nu s-a schimbat nimic. Oricine afară de împricinați, desigur.
    Nimic, în comentarii, despre ,,înlocuirea autovehiculelor echipate cu motoare cu ardere internă cu flote de vehicule electrice şi hibride”, ,,începerea instalării panourilor solare în 2008″, ,,interzicerea pungilor din plastic de unică folosinţă în 2019″, ,,reciclarea în prezent a 65% din totalul deşeurilor și planul ca acest procent să ajungă la 75% în anul 2023″.
    Mîndri comentatori – viitor de aur România are!