Papa Francisc se va întâlni cu oamenii străzii din România și ar putea rosti o rugăciune comună cu Patriarhul Daniel în Catedrala Națională. O vizită sub semnul pastorației, dar și al ecumenismului
După mai multe alarme false despre o eventuală vizită a Suveranului Pontif în ţara noastră, anunţată când de premierul Viorica Dăncilă, când de către primarul general, Gabriela Firea, anunţul oficial a venit via Cotroceni: „Primind invitaţia Preşedintelui României, autorităţilor statului şi Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o Vizită Apostolică în ţara noastră în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.” O vizită care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, însă din diferite motive, s-a considerat că este mai oportun să aibă loc anul acesta.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti spun că Suveranul Pontif va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi, Blaj dar şi Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc. Şi asta nu întâmplător. Purtătorul de cuvântut al Arhiepiscopiei Romno-Catolice de Bucureşti (ARCB), preotul Francisc Doboş a declarat pentru G4Media.ro că înainte de a fi făcut anunţul oficial, s-a ţinut cont de dorinţa Papei de a-i include în această vizită pe toţi catolicii din ţara noastră: „De aceea această vizită are 4 localităţi: Bucureştiul pentru că este şi o vizită de stat unde se va întâlni cu autorităţile, (…) apoi va fi prezent la Blaj pentru greco-catolici, la Iaşi pentru romano-catolicii de limbă română şi la Şumuleu Ciuc pentru romano-catolicii de limbă maghiară.”
Acestea sunt singurele detalii oficiale despre programul vizitei pontificale. Un program va fi făcut public ulterior. Potrivit însă unor surse, Suveranul Pontif se va întâlni prima dată la Cotroceni cu preşedintele României, Klaus Iohannis, după care va merge la Patriarhie unde se va vedea cu Patriarhul Daniel, dar şi cu membrii Sfântului Sinod.
În aceeaşi zi, cei doi lideri religioşi ar putea oficia o rugăciune comună în Catedrala Naţională. Informaţia nu a fost confirmată până acum de către Patriarhia Română.
Vizita s-ar putea încheia cu o slujbă oficiată de către Papa Francisc în Catedrala Catolică „Sfântul Iosif” din Bucureşti. Potrivit altor surse, de șase zile, câţiva reprezentanţi ai Vaticanului s-ar afla în România pentru a cădea de acord cu partea română asupra ultimelor detalii în ceea ce priveşte vizita pontificală.
Vizita Papei Francisc în România se va desfășura sub motto-ul „Să mergem împreună”. Un motto cu valențe pastorale și nu în ultimul rând, ecumenice. Altfel spus, o deviză care aduce în discuţie şi mișcarea religioasă care urmărește reuniunea tuturor bisericilor creștine întruna singură.
„Să mergem împreună” înseamnă mai mult. Să mergem împreună ca ţară pentru un bine comun, adică să dăm afară dezbinarea, dar este şi pentru creştini, să mergem împreună ca popor creştin. Are şi o valenţă ecumenică. Să scoatem dezbinările dintre noi şi să vedem ceea ce ne pune împreună în faţa lui Dumnezeu şi a lui Hristos”, a declarat pentru G4Media.ro, preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al ARCB.
Potrivit reprezentanților catolici din țara noastră, într-una din cele trei zile pe care le va petrece la noi, Papa Francisc nu se va întâlni doar cu mai-marii țării, ci va avea întâlniri și cu cei oropsiți. „Sunt doar ipoteze. Nu avem detalii, dar cunoscându-l pe Papa Francisc, evident că nu se va întâlni doar cu oficialităţile şi cu forurile bisericeşti, cu ierarhia bisericească ci îi va privilegia pe cei săraci, pe cei marginalizaţi. Pot fi întâlniri cu oameni ai străzii sau cu alte categorii defavorizate. Asta face şi la Roma. Intră în închisori, îi primeşte la masă pe oamenii străzii”, a mai spus Doboș.
Pusă în context, unii dintre teologi sunt de părere că vizita pontificală din mai nu trebuie văzută într-o cheie politică, ci într-una pastorală. Radu Preda, unul dintre puținii teologi de la noi cunoscător al realităţilor din sferele ortodoxe şi catolice, este de părere că Papa „vine într-o ţară majoritar ortodoxă să-şi vadă şi turma lui duhovnicească. E o vizită pastorală care are şi o puternică compenentă de dialog inter-bisericesc. În condiţiile în care acest dialog la nivel teologic şi nu numai, suferă de câţiva ani de lipsă de substanţă.”
Radu Preda spune că pentru faptul că Papa vine într-o țară majoritar ortodoxă, singura ortodoxie latină de altfel, este o dovadă de confidență și arată că Suveranul Pontif „este bine primit şi nu te simţi stingher cum altminteri ar putea să se simtă dacă ar merge în alte ţări majoritar ortodoxe. (..) Pentru un privitor, un contemporan d-ai noştri reprezintă o confirmare a faptului că totuşi contăm. Ca ţară, eventual ca Biserică, asta e deja o altă discuţie. Arată că acest loc de lume, România, este frecventabil.”
Din cei aproape 2,2 miliarde de creștini câți există în întreaga lume, Papa Francisc este liderul religios pentru jumătate dintre aceștia, adică 1,1 miliarde. El ar fi al doilea Suveran Pontif care vizitează România în decurs de 20 de ani. Primul a fost Papa Ioan Paul al II-lea în mai 1999. De la marea schismă din 1054, acesta a fost primul Papă din istorie care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă. Atunci, Ioan Paul al II-lea s-a declarat bucuros că poate vizita România, pe care a numit-o „Grădina Maicii Domnului”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.