Paradoxul din Focșani: municipiul nu a atras nici un euro din fondurile UE pentru anveloparea blocurilor, deși comunele din jur au reușit
Fondurile europene puse la dispoziție prin Programului Operațional Regional 2014-2020 pentru anveloparea termică a blocurilor ar fi trebuit să reprezinte o bună ocazie pentru edilii din România pentru a schimba fața imobilelor construite în perioada comunistă, dar mai ales să-i ajute pe oameni să economisească bani la plata facturilor de încălzire, fiindcă după reabilitare consumul de energie în apartamente scade cu până la 40%, scrie Vrancea24.
Din nefericire însă, la Focșani autoritățile întârzie de patru ani să folosească ocazia de a beneficia gratis de cea mai mare parte din bani. Asta în condițiile în care în tot orașul sunt doar cinci blocuri reabilitate termic, lucru care s-a întâmplat acum mai bine de un deceniu, cu fonduri de la bugetul de stat.
Mai bine s-au mișcat primarii de la sate, care au pe teritoriul comunelor blocuri de locuințe. Spre exemplu, în comuna Gugești s-au anvelopat termic 16 blocuri, cu peste 150 de apartamente, iar la Cîmpineanca, comună aflată lângă Focșani, au fost reabilitate termic 11 blocuri cu un număr de 114 apartamente.
„Am luat 655.000 de lei de la Guvern, am pus şi noi 30% din fonduri, am strâns şi de la populaţie 20% şi am făcut anveloparea. Acolo unde oamenii nu au putut plăti a pus primăria şi vom recupera în timp banii”, ne-a declarat Vasile Vatră, primarul comunei Gugeşti. În Vrancea, campion al programului de anvelopare este oraşul Panciu, cu peste 1000 de apartamente reabilitate.
De ce nu reușește Focșaniul să atragă banii pentru reabilitarea termică a blocurilor? Primarul orașului susține că firmele nu se înscriu la licitație din cauza costurilor mărite de vestita OUG 114/2018, care crescut prețurile cu forța de muncă în construcții.
„De trei ori am scos la licitație un proiect finanțat din fonduri europene, cu privire la anveloparea și creșterea eficienței a blocurilor de locuințe. Nu s-a înscris nimeni, am stat de vorbă cu vreo câțiva constructori și mi-au spus că prețurile, chiar dacă au fost actualizate în concordanță cu prevederile Ordonanței 114, tot nu sunt acoperitoare și că vor lucra în pierdere. Asta înseamnă că va trebui să reactualizăm studiul de fezabilitate, dar va fi o mare problemă, pentru că noi avem deja semnat contractual de finanțare cu Uniunea Europeană și nu știu cum vom scoate la capăt cu acest lucru”, a declarat primarul Cristi Misăilă. (Foto: Lucrări de anvelopare a blocurilor / G4Media.ro)
Citește tot articolul pe Vrancea24.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii