G4Media.ro

Paradoxurile „Republicii Mazăre”: Reabilitat cu bani de la UE, centrul vechi al…

Paradoxurile „Republicii Mazăre”: Reabilitat cu bani de la UE, centrul vechi al Constanței a prins viață doar temporar. Firmele de casă au făcut lucrări de mântuială

Reabilitarea centrului vechi al Constanței a fost lozul câștigător pe care Decebal Făgădău l-a tras înainte să ajungă primarul municipiului. A gestionat trei proiecte majore, finanțate cu bani europeni, care au readus la viață peninsula orașului – o zonă istorică, abandonată și lăsată pradă degradării după Revoluție. La doar trei ani de la finalizarea reabilitării, zona s-a deteriorat din nou, din cauza lucrărilor făcute de mântuială, iar acum sunt necesare investiții noi..

  • Cele trei proiecte au fost finanțate de UE cu 12 milioane de euro.
  • Cele două firme care au câștigat proiectele de reabilitare a centrului istoric din Constanța au un numitor comun: milionarul constănțean Vasile Costea, despre care presa locală a scris că este un apropiat al fostului primar Radu Mazăre.
  • Ambele societăți sunt cunoscute ca fiind abonate la banii instituțiilor publice din județul Constanța.
  • Proiectele trebuie refăcute acum, din cauza degradării rapide.

 

Odată cu transferul celor 12 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene în bugetul Constanței s-a realizat și transferul de putere de la Radu Mazăre la succesorul său, Decebal Făgădău, dar și transferul de turiști din Mamaia în centrul vechi al Constanței. Cel puțin simbolic, aceste lucruri se suprapun: imaginea lui Radu Mazăre s-a confundat cu turismul excentric din Mamaia, iar imaginea lui Decebal Făgădău s-a dorit să se identifice cu reabilitarea centrului vechi al Constanței. Nu de puține ori, actualul primar a fost văzut pe șantier, în cămașă și pantofi eleganți, dirijând montarea stâlpilor cu numele străzilor sau montarea pavelelor.

În anul 2015, atunci când cele trei proiecte finanțate cu bani europeni au fost inaugurate în Piața Ovidiu și în jurul ei, Radu Mazăre își scria din arest demisia și o expedia primăriei pe care a condus-o 15 ani. În biroul de viceprimar, Decebal Făgădău își prelua atribuțiile de interimar și se pregătea să candideze și să câștige mandatul de edil al Constanței, un an mai târziu.

Implicarea fățișă a lui Făgădău în reabilitarea centrului istoric i-a fost utilă și i-a adus un capital de imagine important, care a fost valorificat în urnele de vot. Centrul vechi al orașului a fost revitalizat, a devenit un pol de interes atât pentru turiști, cât și pentru constănțeni. S-au deschis baruri, restaurante, au fost organizate festivaluri și activități de tot felul. Așa se face că, în scurt timp, zona veche a orașului a renăscut.

Doar că cele trei proiecte din peninsulă care i-au adus actualului primar succesul și i-au garantat delimitarea de gusturile excentrice ale fostului primar se întorc astăzi asemenea unui bumerang în același birou, în care Făgădău și-a preluat atribuțiile de primar interimar în anul 2015. Lucrările de reabilitare au ajuns pe mâna firmelor de casă, abonate la banii instituțiilor din Constanța: ABC VAL și RO-MAT Construct. Fie pentru că au fost folosite materiale de proastă calitate, fie pentru că lucrările au fost făcute de mântuială sau că primăria nu a respectat prevederile proiectului, cert este că astăzi, la doar trei ani de la inaugurare, centrul vechi are nevoie de reparații consistente.

Primarul Decebal Făgădău nu a răspuns în niciun fel solicitărilor noastre de a purta un dialog pe acest subiect, iar reprezentanții firmei care a făcut lucrările de reabilitare ne-au spus că nu vor să comenteze situația.

Citește tot articolul pe Info Sud Est

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. treaba de rahat , adica treaba psdista.

  2. In timp ce pe mazare il gadila la fundulet madagascarenii, constantenii culeg rodul votului psdist.

  3. Eu nu înțeleg cum este posibil sa nu se ceară / să se oprească garanția pentru lucrări de o asemenea anvergură sau la lucrările cu statul nu e nevoie de garanții?

    • Garantie?!?! Pai cat timp drumul e utilizat de altul (nici de furnizor, nici de beneficiar), furnizorul poate spune ca pe el au intrat tancuri si de aceea s-a intamplat ce s-a intamplat. Cum dovedesti ca nu au fost tancuri ci ca lucrarea a fost prost executata? Faci expertiza. Apoi il dai in judecata, el face contraexpertiza, etc. Dupa aceea judecatorul iese la pensie si procesul se reia, apoi este stramutatla Videle si fapta se prescrie dupa 3 sau 5 ani.

      Despre ce garantie vorbeai?

  4. Bine ca a facut usr ul treaba…de s au rupt
    D aia ii voteaza lumea, de buni ce sunt.

    • Scuze, dc nu compari cu Cluj-ul, condus conform A1 de unul care a nenorocit tara?

  5. Tu vrei un partid din opoziție înființat acum 2-3 ani să facă treabă celor de la putere sau cum? În Constanța PSD-ul e la putere de 20 ani și au făcut rahatul praf. Arată orașul că după bombardament. Poate că e vremea sa dăm și USR-istilor o șansă că cu punga de Mazăre si alte legume de PSD ne-am lămurit.

  6. Da și la cetatea din Alba Iulia după circa 2 ani cărămida din zidurile reparate se exfolia, același lucrări „de calitate”făcute pe banii EU

  7. Da și la cetatea din Alba Iulia după circa 2 ani cărămida din zidurile reparate se exfolia, același lucrări „de calitate”făcute pe banii UE.

  8. LA SLATINA, ATI VAZUT LUCRARILE TOVARASULUI VALCOV ? ALEA PRIN CARE CONDAMNATULUI IN PRIMA INSTANTA I-AU CURS MILIOANE IN PERETI, CIMITIRE SI CONTURI.