G4Media.ro

Parc fotovoltaic de 800 de milioane de euro, în Arad / Investiția…

Sursa foto: Captură Inquam

Parc fotovoltaic de 800 de milioane de euro, în Arad / Investiția ar urma să fie cel mai mare parc fotovoltaic din Europa / Producţia anuală de energie poate acoperi necesarul de energie pentru peste un milion de gospodării

Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va începe anul viitor în zona Pilu – Grăniceri, din judeţul Arad, va costa aproximativ 800 de milioane de euro, au anunţat, marţi, reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului, relatează Agenția de presă Rador.

Aceştia au mai transmis că, pe lângă acest proiect de 1.044 de MW, în judeţ se vor mai construi două parcuri fotovoltaice, ce vor oferi alţi circa 800 MW.

Autorităţile judeţene, alături de reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului, au prezentat, la Consiliul Judeţean (CJ) Arad, proiectul pe care îl au în lucru în zona comunelor Pilu şi Grăniceri, care ar urma să fie finalizat în decembrie 2024, când ar urma să fie livrată în reţea prima cantitate de energie produsă.

Conform dezvoltatorului şi autorităţilor, va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, iar judeţul Arad va deveni un ”pol energetic”.

”Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, construcţia începe în vara anului 2023, iar până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, a declarat Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

El a adăugat că proiectul va avea şi unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă. Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, cel mai târziu începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, a precizat că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a precizat că autorizaţia de construire va fi emisă în câteva luni, iar celelalte documentaţii tehnice necesare proiectului de la Pilu – Grăniceri sunt în lucru.

La începutul lunii noiembrie, Monsson anunţa că a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru finalizarea proiectului de la Pilu-Grăniceci. Printr-un comunicat de presă se anunţase că puterea instalată va fi de 1.044 MW şi că este în plan includerea unei soluţii de ultimă generaţie de stocare a energiei. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste un milion de gospodării. Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. In tot cest timp comunistii viseaza baraje inutile pe rauri din zone protejate, sa fim siguri ca mentalitatile anilor ’60 nu au disparut.

  2. Asa scade pretul curentului electric nu din pixul guvernului!
    Asa functioneaza economia de piata, cand un produs este scump si se poate scoate profit se gasesc investitori care vor sa faca profit in 5-10 ani.

  3. Excelenta știre, asa da veste buna.
    Stie cineva ce soluție de stocare a energiei vor sa folosească?

  4. poate acoperi 10 minute pe an 1 milion de gospodarii, in restul anului doar dezechilibre in SEN si maxim o treime din gospodariile supralicitate de proiectant.

  5. Singura problema care nu se discuta este ca odata ce pui panouri solare pe un teren agricol, acel teren este compromis definitiv pentru cultivarea cerealelor datorita contaminarii cu plumb si alte metale grele si chimicale din compozitia panourilor. In Plus, panza freatica pe 10 kilomertri in jurul panourilor e compromisa. Nu mai poti adapa vitele si oile ca se contamineaza din apa infestata. Panorile astea sunt de pus in Sahara si in zonele aride, unde si indicele UV de soare e mai mare. Nu le pui pe un teren agricol de prima mana decat daca s-a intalnit hotul cu prostul.