G4Media.ro

Parchetul European anchetează în România 44 de cauze / Prejudiciul total se ridică…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Parchetul European anchetează în România 44 de cauze / Prejudiciul total se ridică la 1, 3 miliarde de euro / Nici un dosar privind fraude la TVA / Doar 7 procurori lucrează în dosarele românești, deși au fost alocate 20 de posturi

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi are în lucru 44 de dosare în care sunt anchetate infracțiuni cu fonduri europene, plasându-se pe locul trei ca număr de dosare deschise după Italia (102) și Bulgaria (98). după cum rezultă din bilanțul instituției pe anul 2021. Potrivit documentului consultat de G4Media.ro, prejudiciul total în aceste dosare se ridică la 1, 3 miliarde de euro. În aceste dosare nu a fost pronunțate deocamdată condamnări, dar au fost confiscate bunuri în valoare de peste 42 de mii de euro.  De notat că România nu a raportat nici un caz de fraudă cu TVA.

Dintre sesizările transmise de România la Parchetul European, 336 au fost înaintate de autoritățile naționale, iar 10 au venit din partea unor entități private. Potrivit informațiilor G4Media.ro, autoritățile naționale au transmis cazuri mici, cu prejudicii sub competența Parchetului European, ceea ce explică de ce dintr-un număr relativ mare de sesizări au fost deschise doar 44 de cauze. Potrivit competenței, Parchetul European investighează cazuri în care fraudele depășesc 100.000 de euro sau între 10.000 și 100.000 de euro dacă sunt implicați angajați ai instituțiilor europene.

Sursa: EPPO

De notat că, deși României au fost alocate 20 de posturi, Ministerul Justiției n-a delegat decât 7 procurori europeni care sunt în acest moment activi. Acești procurori sunt ajutați de doar 10 asistenți, dintre care 5 sunt ofițeri judiciari. Aceste resurse sunt considerate sub necesar, potrivit surselor G4Media.ro

Deocamdată, nici unul din cazurile anchetate de Parchetul European n-a fost trimis în judecată.

Sursa: EPPO

Cele mai multe cazuri vizează procedurile de achiziție din fonduri europene, doar cinci dosare vizează acte de corupție și alte două spălare de bani.

Sursa: EPPO

România se află pe locul 3 ca număr de dosare, după Italia și Bulgaria, dintre cele 22 de țări europene care au aderat la Parchetul European. În alte țări europene sunt mai puține cazuri, dar acestea raportează în general mai puține cazuri de corupție decât România sau Bulgaria. Austria are de pildă doar 3 cazuri deschise, Belgia 26, Cirpu 3, Cehia 34, Finlanda 4, Franța 29, Grecia 17, Italia 102, Luxemburg 1 dosar, Malta 0, Olanda 4, Portugalia 9, Slovacia 42, Spania 7.

În total, Parchetul Eurpean anchetează 515 cazuri de fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu total de 5, 4 miliarde de euro. Fraudele cu TVA însumează 2, 5 miliarde de euro. În cursul anului trecut, Parchetul European a  confiscat bunuri în valoare de 147 de milioane de euro.

Sursa Foto: EPPO

Bulgaria, o țară de două ori mai mică decât România, are 98 de dosare deschise și sunt investigate fraude cu TVA în valoare de 3, 4 milioane de euro. La fel ca România, Bulgaria are 7 procurori europeni activi în acest moment.

Sursa Foto: EPPO

Bulgaria a dat mai multe semne decât România că dispune de voință politică în ce privește anchetarea fraudelor cu fonduri europene.

Autoritățile de la Sofia au promis că vor pune la dispoziția Parchetului European o clădire separată, angajați noi și o arhivă secretă separată pentru a asigura o mai mare independență a activității Parchetului European în Bulgaria, transmite Dnevnik, citată de Rador.

Modificările, anunțate în urmă cu ceva vreme de șeful cabinetului premierului Kiril Petkov  vor fi introduse cu modificări la câteva legi  cu privire la justiție, la informațiile clasificate, la mijloacele speciale de anchetă și la Codul de Procedură Penală.

Citește aici integral raportul de activitate al Parchetului European pe 2021

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Vine Codrutza, ați beelit putza …

  2. „Bulgaria, o țară de două ori mai mică decât România, are 98 de dosare deschise și sunt investigate fraude cu TVA în valoare de 3, 4 milioane de euro”.
    Degeaba, contează valoarea totală a fraudelor investigate, care în .ro este momentan de …1,3 miliarde Euro. Dealtfel dintre toate țările europene numai Italia și Romania au depășit pragul de 1 miliard Euro fraude investigate.

  3. Or exista oare si oameni in functii oficiale, care nu fura, in Romania? 1,3 miliarde de euro.

  4. Malta 0 pare o glumă dar are o motivație foarte serioasă: Nu au trimis deloc procurori(strategie aplicată parțial și de România) și în plus acolo corupția este pare-se mai generalizată chiar decât și la noi astfel că nimeni nu depune nici o reclamație.

  5. „Doar 7 procurori lucrează în dosarele românești, deși au fost alocate 20 de posturi”. Cred că asta spune multe despre oamenii cinstiți din procuratură care nu vor să lucreze sub comanda lui Koveși, adică să întocmească dosare la comandă. Apropo, Onea și Portocală nu vor să se reîntoarcă sclavi pe plantație?

  6. Simt miros de USeRiști care vor face pârnaie, nu de alta dar lor le place să fraudeze fondurile europene, ăștia gen Ghinea, Barna, Pâslaru.

  7. Da turnătorul felix când plătește pentru alea 400 de milioane de dolari furați de la statul roman?
    Slugile lui iau cu pipeta zilnic…

  8. aceleasi chestii neveificabile..atatea dosare cu un prejudiciu de..bla bla bla

  9. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.
    Înțelegeți de ce Băsescu ,înțelegeți pericolul pentru PSD-IME.