Parchetul European anchetează Proiectul ”SAI pentru cetățean”, desfășurat la nivelul Curții de Conturi, anunță sindicatul auditorilor publici din România
Sindicatul auditorilor publici din România susține, într-un comunicat de presă, că Parchetul European a deschis un dosar penal ce vizează Proiectul desfășurat la nivelul Curții de Conturi, intitulat ”SAI pentru cetățean”.
„Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER), sindicat afiliat la Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), parte a CARTEL ALFA, dorește să informeze publicul asupra faptului că, în baza unor investigații, PARCHETUL EUROPEAN (EPPO) a deschis un DOSAR PENAL, fiind implicit inițiată ancheta penală, ce vizează Proiectul desfășurat la nivelul Curții de Conturi, intitulat «SAI pentru cetățean»”, se arată în comunicat.
Sindicaliștii susțin că președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, „a implicat în acest proiect, fără un proces transparent de selecție, persoane din anturajul său, în special consilierii săi personali, care nu au experiența și expertiza necesară în activitatea specifică Curții de Conturi”.
„La adăpostul acestui proiect, contrar obiectului și subiectului său (cetățeanul), în fapt, s-a procedat la diminuarea considerabilă a rolului, puterii și atribuțiilor Curții de Conturi contrar așteptărilor societății actuale, a legislației și chiar contrar declarațiilor de la Lima și Mexico City, asumate și de România, declarații care stabilesc liniile directoare în ceea ce privește auditul public extern”, se mai arată în comunicat.
Pe site-ul Curții de Conturi se arată că instituția se află într-un amplu proces de reformă instituțională al cărui scop este de acela de a-și consolida capacitatea de a realiza activitatea de audit public extern în conformitate cu standardele internaționale în domeniu și așteptările societății.
„Proiectul CCR-SAI pentru cetățean este în același timp un instrument și o premisă pentru dezvoltarea și modernizarea Instituției Supreme de Audit din România prin îmbunătățirea planificării strategice, concretizată într-o strategie instituțională, și prin actualizarea reglementărilor ce privesc activitatea de audit (standarde de audit, metodologii, manuale, regulamente, ș.a.). Creșterea performanțelor profesionale ale resursei umane existente în cadrul Curții precum și îmbunătățirea comunicării sunt alte două dimensiuni importante în dezvoltarea instituțională pe care proiectul le urmărește.
Astfel, Instituția Supremă de Audit a României își propune ca prin acest proiect să răspundă provocărilor emergente ale societății contemporane aflate într-o permanentă transformare, să își redefinească, prin profesionalism și transparență, rolul în construcția statală și să devină acel motor de dezvoltare și factor de echilibru ce aduce valoare adăugată în viața cetățenilor.
Pentru realizarea acestei reforme avem alături, ca principali parteneri, Banca Mondială, Instituția Supremă de Audit a Statelor Unite ale Americii (GAO), instituțiile supreme de audit din Polonia, Olanda, Austria, cărora li se adaugă echipa noastră de experți.
Realizarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Autorității de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă și, implicit, obținerea cofinanțării din Fondul Social European”, se arată pe site-ul Curții de Conturi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii