Parchetul European anunță că a descoperit o fraudă de 1,6 milioane de euro cu aparate futuriste de purificare a apei / Stațiile de tratare a apei nu au fost niciodată finalizate iar pentru a păcăli Comisia Europeană suspecții ar fi falsificat analizele de apă
Parchetul European (EPPO) din Veneția (Italia) a confiscat ieri 1,6 milioane de euro, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de fraudă referitoare la dezvoltarea unor aparate mobile futuriste de tratare a apei, finanțate de UE, se arată într-un comunicat al instituției.
Ordinul de înghețare vine în urma unei investigații, cu numele de cod „Water Diviner”. Această investigație a început în 2020 și a vizat trei cetățeni italieni și două societăți, suspectați de fraudă în formă agravată împotriva Uniunii Europene.
În cauză este vorba despre un start-up care promitea să dezvolte mașini mobile de tratare a apei, alimentate cu energie solară, presupus echipate pentru a purifica și filtra apa în zone izolate, oferind în același timp conectivitate la internet și o stație de încărcare pentru dispozitive mobile.
Prototipurile cu aspect futurist, prezentate pentru a asigura accesul la fondurile UE, erau prezentate ca fiind mașini autonome, capabile să producă propria energie și să furnizeze apă curată, electricitate și servicii de internet pentru populațiile din țările în curs de dezvoltare și subdezvoltate, asigurând astfel bunăstarea și durabilitatea planetei.
Proiectul a beneficiat de contribuții UE în valoare de 1,6 milioane de euro, acordate prin programul de cercetare și inovare „Orizont 2020”, precum și prin Programul Operațional Regional și Fondul European de Dezvoltare Regională (POR EDRF 2014/2020).
În ciuda promisiunilor făcute, stațiile de tratare a apei nu au fost niciodată finalizate și nici așa-numitele „mașini termodinamice” nu au fost vreodată operaționale, conform dovezilor colectate. Pentru a ascunde eșecurile proiectului, se crede că suspecții au furnizat asigurări frauduloase Comisiei Europene care certificau funcționalitatea și progresul proiectului, inclusiv rezultate false ale analizelor de apă.
În plus, aceștia sunt suspectați că au încălcat normele privind licitațiile și au furnizat declarații false pentru a avea acces la fonduri ale Uniunii Europene în valoare de 113 000 EUR, plătite prin programul POR EDRF 2014/2020 în regiunea Friuli-Veneția Giulia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii