Parchetul European condus de Kovesi va primi informații despre fraudarea fondurilor UE direct de la OLAF. Oficiul UE de luptă anti-fraudă va avea dreptul să acceseze informații bancare
Consiliul UE a dat noi puteri vineri Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care va putea raporta direct din 2021 către Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi informații despre posibile fraude cu fondurile UE în cele 22 de state care fac parte din noua instituție a UE.
Consiliul UE a adoptat vineri în primă lectură amendamente la legislația care guvernează activitatea OLAF pentru a facilita colaborarea cu Parchetul European, potrivit unui comunicat al instituției.
Până acum, OLAF putea face recomandări parchetelor naționale, care nu erau obligate să deschidă dosare. Din 2021, când EPPO va începe să funcționeze efectiv, investigațiile OLAF vor merge și spre Parchetul European.
Mai mult, noile reguli permit inspectorilor OLAF să aibă un acces sporit la informațiile bancare în cooperare cu autoritățile naționale, dar și să facă verificări pe teren și inspecții mai eficiente.
Decizia Consiliului UE se bazează pe înțelegerea cu Parlamentul European și se așteaptă ca legislativul UE să adopte actul fără amendamente în sesiunea plenară din decembrie, potrivit comunicatului citat.
Context. Comisia Europeană a făcut apel în această săptămână la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului european (EPPO), noua armă a UE împotriva fraudei, să-şi înceapă activitatea la 1 martie 2021. Parchetul european, care va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, a fost instalat la sfârşitul lui septembrie, în Luxemburg. Procuroarea şefă europeană, Laura Codruţa Kovesi, şi cei 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată au depus jurământul.
Intrarea sa în funcţiune depinde însă de numirea de către ţările participante a procurorilor delegaţi, care vor fi însărcinaţi în aceste state să efectueze anchetele, dar şi de adaptarea legislaţiilor naţionale pentru a integra această nouă autoritate judiciară. În prezent, numai două ţări şi-au numit procurorii delegaţi – Germania şi Slovacia – iar desemnarea lor este în curs în Olanda, Estonia şi Luxemburg, informează surse europene citate de AFP. Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.
Citește și:
- Comisia Europeană face apel la statele membre să-şi desemneze rapid procurorii delegaţi, astfel încât Parchetul european să fie operațional la 1 martie 2021
- Kovesi spune că Parchetul European va ancheta inclusiv cazurile investigate de jurnaliștii Jan Kuciak și Daphne Galicia, care au fost asasinați
- Parchetul European are doi adjuncți din Germania și Italia/ Ce mai trebuie făcut pentru ca instituția condusă de Laura Codruța Kovesi să fie operațională
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.