G4Media.ro

Parchetul European condus de Kovesi va primi informații despre fraudarea fondurilor UE…

Parchetul European condus de Kovesi va primi informații despre fraudarea fondurilor UE direct de la OLAF. Oficiul UE de luptă anti-fraudă va avea dreptul să acceseze informații bancare

Consiliul UE a dat noi puteri vineri Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care va putea raporta direct din 2021 către Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi informații despre posibile fraude cu fondurile UE în cele 22 de state care fac parte din noua instituție a UE.

Consiliul UE a adoptat vineri în primă lectură amendamente la legislația care guvernează activitatea OLAF pentru a facilita colaborarea cu Parchetul European, potrivit unui comunicat al instituției.

Până acum, OLAF putea face recomandări parchetelor naționale, care nu erau obligate să deschidă dosare. Din 2021, când EPPO va începe să funcționeze efectiv, investigațiile OLAF vor merge și spre Parchetul European.

Mai mult, noile reguli permit inspectorilor OLAF să aibă un acces sporit la informațiile bancare în cooperare cu autoritățile naționale, dar și să facă verificări pe teren și inspecții mai eficiente.

Decizia Consiliului UE se bazează pe înțelegerea cu Parlamentul European și se așteaptă ca legislativul UE să adopte actul fără amendamente în sesiunea plenară din decembrie, potrivit comunicatului citat.

Context. Comisia Europeană a făcut apel în această săptămână la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului european (EPPO), noua armă a UE împotriva fraudei, să-şi înceapă activitatea la 1 martie 2021. Parchetul european, care va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, a fost instalat la sfârşitul lui septembrie, în Luxemburg. Procuroarea şefă europeană, Laura Codruţa Kovesi, şi cei 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată au depus jurământul.

Intrarea sa în funcţiune depinde însă de numirea de către ţările participante a procurorilor delegaţi, care vor fi însărcinaţi în aceste state să efectueze anchetele, dar şi de adaptarea legislaţiilor naţionale pentru a integra această nouă autoritate judiciară. În prezent, numai două ţări şi-au numit procurorii delegaţi – Germania şi Slovacia – iar desemnarea lor este în curs în Olanda, Estonia şi Luxemburg, informează surse europene citate de AFP. Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Citește și:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. sa vezi talica amusica cum le ia Kovesi banii la fraieri ce ii asunsera sub cotetul ciinelui . DE ce ploaie de bocete , ce de vaiete a sa avem parte curind ,

  2. Da, da.Bine

  3. In poza e ochiul multiplu al lui Big Brother, compus din euroi. Sugestiv.

  4. Ce mai vuiet,ce mai vaiet,. Soros,statul paralel,kukuveaua,Ioha, secu,toti e rai. Vor sa controleze averile care le-am făcut timp de 30 de ani cu sudoarea cefei late si transpirație care se formeaza intre scaunul de politician si c…r.

  5. Nu există domne corupție in UE, noi așa am invățat aici, pe meleagu’
    Că de-aia n’am intrat noi in Schenghen, ei fiind curați ca lacrima, și noi rupți de corupți.
    De exemplu Suedia, membră in Schengen de la adam si eva, unde cică nu există corupție.
    Da’ cică departamentul de justitie al SUA nu e de acord cu asta.
    Zice departamentu’ că suedezii de la Telia telecom ar fi mituit tot guvernul uzbekistanului impreuna cu președinte cu tot. Cam cu vreo 330 de milioane de euroi.
    https://www.zf.ro/business-international/coruptie-la-multinationale-un-grup-din-suedia-trebuie-sa-plateasca-un-miliard-de-euro-pentru-a-stinge-un-proces-prin-care-este-acuzat-ca-a-dat-mita-de-330-de-milioane-de-dolari-in-uzbekistan-16739087

    Ideea ăstora din ue ar fi că dacă ești o țară aflată pe la gardu’ europei, nu te compari cu o suedie sau cu o olandă. Astea au făcut progrese muuuulte in lupta anticorupție, inainte să poată să mituiască cu totul un guvern intreg,

    Noi mai avem până o să reușim performanța asta.