Parchetul European: Trei persoane fizice și cinci firme din România puse sub acuzare pentru o fraudă de 1 milion de euro implicând un proiect IT
UPDATE ora 12:45: E vorba de inculpaţii Alfred Petronel Petrea, Paul Petrişor Chiriţă, Ionuţ Marius Marinescu şi firmele Eloquentia, Tehnic Perform Land, Stegal Tehnic, Alexim Sun şi Expandero Innova SRL, potrivit portalului Tribunalului Iaşi.
Potrivit unor surse judiciare, cazul a plecat de la o investigaţie de presă a Reporter de Iaşi.
Inculpatul principal, Alfred Petronel Petrea, este dat în urmărire generală după ce, la începutul anului, Parchetul European a solicitat arestarea sa, dar judecătoarea Maricica Cuzic de la Tribunalul Iaşi nu a emis mandat de arestare, ci a dispus doar măsura controlului judiciar. Ulterior, procurorii au formulat contestaţie şi Curtea de Apel Iaşi a emis mandate de arestare, dar între timp Alfred Petronel Petrea fugise.
ARTICOLUL INIŢIAL:
Parchetul European (EPPO) din Iași (România) a formulat acuzații împotriva a trei persoane fizice și cinci societăți pentru fraudă agravată în domeniul subvențiilor și spălare de bani, în urma unei investigații privind un proiect IT, cu un prejudiciu estimat la 1 milion de euro. Doi dintre suspecții deferiți instanței din Iași rămân în arest preventiv, se arată într-un comunicat al Parchetului European.
În cauză este o societate care a solicitat fonduri UE nerambursabile de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect IT de dezvoltare a unor soluții software inovatoare (Platforma inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure – PIST). Potrivit anchetei, între 2020 și 2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă pentru persoane care nu au fost efectiv angajate – obținând astfel în mod necuvenit fonduri din bugetul UE în valoare de 1 milion EUR.
Se înțelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au făcut obiectul spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, utilizând societăți fantomă înregistrate în Bulgaria și Spania și conturi bancare în Belgia și Lituania. Potrivit probelor, acțiunile societăților înregistrate în România, suspectate de activități infracționale, au fost transferate către cetățeni moldoveni și către cetățeni din Italia, în scopul de a preveni eventualele investigații, se mai arată în comunicatul parchetului European.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank