Parchetul general a deschis dosar penal în cazul ministrului Justiţiei Tudorel Toader, care s-a făcut notar
Parchetul General a deschis un dosar penal in rem privind admiterea în corpul notarilor publici a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat pentru G4Media.ro biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie (PICCJ).
- „Urmare a unui denunţ, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a înregistrat un dosar penal având obiectul la care faceţi referire. La data de 7 septembrie 2018, prin ordonanţă, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) şi folosire a funcţiei pentru favorizarea unei persoane (art. 301 alin. 1 Cod penal)”, este răspunsul oficial al Parchetului general la o solicitare de presă prin care Parchetul general era întrebat dacă s-a sesizat din oficiu sau a fost sesizat în legătură cu admiterea în corpul notarilor publici a ministrului Justiţiei. Urmărirea penală in rem înseamnă că există indicii că s-ar fi produs o posibilă infracţiune şi trebuie identificaţi făptuitorii.
G4media.ro a arătat că solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a deveni notar public cu un post în localitatea Iaşi, circumscripţia Judecătoriei Iaşi, are ca scop aducerea fiului cel mare, Ionuţ Alexandru Toader, într-un post la oraș, acum fiind notar într-o comună din judeţ. În prezent, fiul lui Tudorel Toader este asociat cu un alt notar pentru a putea funcţiona în Iaşi. Dacă se asociază cu tatăl său ajuns notar, va putea activa mai departe în oraş, la cabinetul familiei.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a cerut în data de 10 august admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iaşi, întrucât are calitatea de fost judecător al Curţii Constituţionale. Tudorel Toader a solicitat apoi suspendarea din Uniunea Notarilor pentru a nu se afla în incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader a fost emis o săptămână mai târziu şi a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Nicolae Liviu Popa, la data de 20 august.
Avocata Elenina Nicuţ scria, într-o postare pe Facebook, că ordinul semnat de secretarul de stat din MJ ar fi ilegal.
- ”Ordinul MJ prin care s-a înfiinţat postul de notar special pentru Tudorel Toader este nelegal. A fost semnat de un secretar de stat, deşi ministrul abia revenise din concediu, dar trecem peste amănunte de genul <<bagă tu mâna aici, că mie mi-e frica/scârbă>>. Mergem însă pe temeiul legal şi anume art. 21 din L. 36/95, alin. 3, mai precis, care nu prevede drept motiv de actualizare a numărului de posturi cererile formulate de foşti judecători CCR, ci doar de foşti judecători ICCJ. Din start suntem în plop. Dacă totuşi mergem pe această linie, a asimilării judecătorilor ICCJ judecătorilor CCR, consacrată de CCR în ceea ce priveşte pensiile, cu Tudorel Toader în complet, avem în vedere şi art 33 alin. 1 din aceeaşi lege care prevede termenul de 1 an de la data expirării mandatului în care se poate face cerere de numire fără examen. Termen de 1 an care, în cazul lui TT, a expirat de ceva vreme bună. Deci ce avem noi aici? O ilegalitate cât casa”, scria Elenina Nicuţ.
Ministrul Justiţiei nu a comentat până în acest moment informaţiile privind deschiderea unui doar penal de către Parchetul general, privind admiterea sa în corpul notarilor publici. În urmă cu 2 săptămâni, el a anunţat că îl evaluează pe procurorul general Augustin Lazăr. Reamintim că, la începutul anului, după ce a anunţat, iniţial, că o evaluează pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, Tudorel Toader a cerut apoi revocarea ei din funcţie.
(Sursa foto: Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii