Parchetul General i-a comunicat calitatea de suspect lui Călin Popescu Tăriceanu
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, unde procurorii i-au comunicat calitatea de de suspect într-un dosar de abuz în serviciu, în legătură cu mandatul de senator al lui Cristian Marciu. „Nu cred în coincidențe”, a declarat Tăriceanu la ieșirea de la parchet.
„Din ceea ce a apărut în presă, pentru că practica scurgerii informaţiilor către presă este una obişnuită a Parchetului din România, am aflat că sunt acuzat de abuz în serviciu în legătură cu neaplicarea unei decizii de incompatibilitate cu privire la un senator. Nu preşedintele Senatului, care are un rol mai degrabă de reprezentare şi nu are funcţii executive, nu el este cel care decide dacă un senator îşi păstrează calitatea de membru al Senatului sau şi-o pierde. Acest lucru se face în mod riguros pe baza unei proceduri pe care am îndeplinit-o, pe baza Regulamentului Senatului, iar decizia se ia de plenul Senatului cu majoritatea membrilor săi. Până nu voi vedea dosarul, nu pot da mai multe detalii. Cred că aici este vorba de o confuzie, dacă nu chiar mai mult, de o necunoaştere a prevederilor legale de către cei de la Parchet. Merg la Parchet, am tot interesul să colaborez cu Justiţia pentru lămurirea acestor chestiuni”, a afirmat Tăriceanu anterior la Parlament.
Fostul șef al Senatului a anunțat încă de acum o săptămână că este protagonistul unui nou dosar penal.
”De ziua mea am primit un plic – anul ăsta – de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi surpriză: Am primit înştiinţarea că sunt suspect într-un dosar penal pentru abuz în funcţie. Am început să fac legături, despre ce bănuiesc că este vorba. E vorba despre dosarul care vizează un senator, dosarul de incompatibilitate pe care-l are acest senator”, a declarat Tariceanu, pe 21 ianuarie, la Realitatea Plus.
Liderul ALDE a mai spus că dosarul vizează faptul că, în calitate de preşedinte al Senatului, nu a pus capăt mandatului acelui senator care ar fi în incompatibilitate.
Context
G4media.ro a dezvăluit în exclusivitate, pe 8 ianuarie, că dosarul i-ar viza pe fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), şi pe senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu.
Senatorul Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.
Cristian Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Girgiu, în perioada 2008-2012, el fiind consilier județean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.
De altfel, în martie 2017, la 2 ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, timid, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu.
Cu toate că se împlinesc 5 ani de la nerespectarea deciziei judecătorești definitive a Înaltei Curți, Cristian Marciu este în continuare senator PSD. Vezi aici.
Prin urmare, senatorul Marciu ar fi pasibil de uzurpare de calități oficiale (articolul 258 Cod penal).
În schimb, fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi vizat, potrivit surselor G4media.ro, de acuzația de abuz în serviciu. El ar fi refuzat vreme de doi ani și jumătate – între data cererii ANI (6 martie 2017) și data demisiei sale de la conducerea Senatului (2 septembrie 2019) – să pună în aplicare decizia Justiției.
Contactat de G4media.ro, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a decis pe 4 feb 2019 să trimită solicitarea Agenției Naționale de Integritate Comisiei juridice a Senatului.
Ce alte dosare a avut Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte, în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. Iar într-un alt dosar, în care a fost acuzat de DNA că a primit ”foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă, Senatul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunității pentru începerea urmăririi penale.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii