G4Media.ro

Parchetul General, întrebat dacă a deschis dosar penal în cazul procurorilor din…

sursa foto: Teodor Niță, Lucian Duță și Gigi Valentin Ștefan/ sursa foto: Colaj G4Media

Parchetul General, întrebat dacă a deschis dosar penal în cazul procurorilor din Constanţa acuzați de judecătorii CAB că l-au ajutat pe Lucian Duță, condamnat pentru corupție: Având în vedere caracterul nepublic al urmăririi penale, informațiile nu pot fi comunicate/ Inspecția Judiciară nu s-a autosesizat

Parchetul General a transmis, marți, într-un răspuns pentru G4Media, că nu poate furniza informații în speța celor doi procurori de la Constanța, acuzați de judecătorii Curții de Apel București că au avut o acțiune cu ”un vădit caracter penal” și au intervenit pentru a-l ajuta pe fostul șef CNAS Lucian Duță, ”având în vedere caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale”.

Răspunsul este unul standard pe care parchetele îl transmit presei în momentul în care există un dosar penal deschis, in rem sau in personam, dar procurorii nu pot face alte declarații, au explicat surse judiciare pentru G4Media.

Prin comparație, cu două săptămâni înainte, Parchetul General declarase pentru G4Media ”că nu există un dosar penal având obiectul la care faceți referire”, adică la motivarea judecătoarelor Daniela Panioglu (președinte) și Alina-Nadia Guluţanu, care susțineau că procurorul Teodor Niță, susținut de șeful său Gigi Valentin Ștefan, a desfășurat o acțiune cu ”un vădit caracter penal”, hărțuind procurorii cheie din dosarul lui Lucian Duță, conform magistraților.

Pe de altă parte, Inspecția Judiciară a declarat pentru G4Media că ”nu au fost identificate sesizări” și ”nu au fost identificate lucrări” cu privire la speța celor doi procurori.

  • Teodor Niță și Gigi Valentin Ștefan au refuzat să comenteze acuzațiile aduse de judecătorii CAB și nu au răspuns solicitărilor G4Media de a transmite un punct de vedere.

Gigi Valentin Ștefan, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, și Teodor Niță, subordonat lui Ștefan și fost candidat pentru șefia DIICOT, sunt acuzați de judecători,  în motivarea condamnării definitive a lui Lucian Duță, că au desfășurat o acțiune ”cu vădit caracter penal” în încercarea de a-l ajuta pe inculpat și pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală.

Fostul șef Casei de Sănătate, Lucian Duță a primit, în 25 iulie, o sentință definitivă de 6 ani cu executare pentru că a luat mită 6,3 milioane de euro, conform DNA, pentru implementarea cardului de sănătate.

Judecătorii arată cum Lucian Duță și-a schimbat domiciliul în Constanța și la doar două zile mai târziu a depus un denunț împotriva martorilor cheie din dosar, Radu Enache și Irina Socol, pentru a-i discredita și pentru a scăpa astfel de probe esențiale din dosar.

Judecătorii, despre Lucian Duță:

  • și-a ales locul în care să depună denunţul, iar, din modul în care aveau să acţioneze organele judiciare învestite în această manieră, rezultă că denunţul nu a avut ca scop tragerea la răspundere penală a autorilor unor infracţiuni şi obţinerea, în acest mod, de către autorul denunţului a cauzei speciale de reducere a limitelor de pedeapsă, ci s-a urmărit compromiterea, cu complicitatea organelor judiciare anume alese, a unei părţi importante din proba testimonială din acest dosar, în care inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea unei infracțiuni de corupție”.

Modul în care procurorul Teodor Niță și-a desfășurat activitatea a fost descris de judecători în termeni duri, vorbind despre ”aberaţii de drept şi monstruozităţi juridice construite de procurorul de caz”:

  • ”În ziua următoare înregistrării denunţului, adică pe data de 27.V.2021, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus (…) preluarea cauzei (…). Mai departe, procurorul Niţă Teodor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (…) prin urmare după numai 12 zile lucrătoare de la introducerea denunţului, a dispus începerea urmăririi penale față de martorii Enache Radu și Socol Irina din acest dosar (…) a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de trafic de influenţă (…) reţinându-se că suspectul Enache Radu a primit sume de bani în cuantum neprecizat, dar care „urmează şi trebuie să fie stabilite”, pentru a le remite denunţătorului Duţă Nicolae-Lucian (…) dar pe care şi i-a însuşit în interes personal, „la o dată şi într-un cuantum ce urmează şi trebuie să fie stabilit(e)”, şi, totodată, la o dată care urmează să fie stabilită, l-a indus în eroare pe denunţător (…). Prin adresa din data de 20.IX.2021, din Dosarul nr.226/P/2021, procurorul general Ştefan Gigi-Valentin al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a încunoştinţat instanţa de apel că urmărirea penală se efectuează inclusiv cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală (…) şi de spălarea banilor (…) în condiţiile în care, în ordonanţa procurorului de caz, emisă cu doar trei zile înaintea adresei, nu se face vorbire de aceste infracţiuni (…). ). Toate aceste aberaţii de drept şi monstruozităţi juridice construite de procurorul de caz au fost analizate, în mod riguros şi obiectiv, în urma preluării dosarului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Ordonanţa din data de 22.X.2021 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din Dosarul nr.1878/C/2021”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

Magistrații mai arată în document că acțiunea procurorului Teodor Niță, susținut de șeful său Gigi Valentin Ștefan, a avut ”un vădit caracter penal” nu numai prin îndeplinirea deliberat defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, dar și prin prisma ”ajutorului dat inculpatului” Lucian Duță. Judecătoarele mai arată că acțiunilor procurorilor au fost comise ”cu intenția de a-i hărțui” pe martorii cheie din dosar, Radu Enache și Irina Socol.

Răspunsurile Parchetului General pot fi consultate aici  și aici.

Răspunsurile Inspecției Judiciare pot fi consultate aici și aici.

Context

Teodor Niță a candidat la șefia DIICOT, în 2020, alături de Giorgiana Hossu și Daniel Horodniceanu, și s-a făcut remarcat în ultima perioadă prin dosarele deschise pe Mediu, cu precădere referitoare la deșeurile care ajung în Portul Constanța. Teodor Niță a fost judecător, o vreme a profesat ca avocat, iar ulterior a reintrat în magistratură ca procuror. Este procurorul care în 2014 a dispus internarea la Psihiatrie a lui Adrian Zglobiu, cel care l-a scuipat pe Traian Băsescu, pe atunci președinte, într-o vizită la Constanța.

Gigi Valentin Ștefan a condus, pe rând, toate parchetele din Constanța. Prin natura funcției, vârful procuraturii din Dobrogea a devenit unul dintre cei mai influenți oameni ai legii din zonă, cu declarații de avere modeste. Pe numele fostei sale soții figura, printre altele, o casă de 1000 de metri pătrați construită chiar în buza lacului Siutghiol, unde a locuit și procurorul, al cărui teren a provenit din retrocedările lui Radu Mazăre, condamnat pentru acestea la 9 ani de închisoare. Casa uriașă este construită gard în gard cu prietena de casă a lui Radu Mazăre – șefa Aqua Magic din Constanța, care a obținut terenul tot în urma retrocedărilor. Detalii, aici.

Lucian Duță a condus Casa de Sănătate pe vremea PDL (2010-2012) și a fost condamnat definitiv pentru luare de mită în formă continuată. Duță a fost trimis în judecată de DNA fiind acuzat că a primit o mită de 6,3 milioane de euro, cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), pentru sistemul de implementare a cardurilor de sănătate.

Duţă a primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-a primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriul DNA.

Fostul pedelist a primit mita, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România. Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă a cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.

Radu Enache şi Irina Socol, cei despre care judecătorii Curții de Apel București susțin că au fost hărțuiți de procurorul Teodor Niță, l-au denunţat pe Lucian Duţă, potrivit documentului citat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. IJ e de partea interlopilor. În România, dacă ești lichea, ești răsplătit.

    • CORUPTIA E CONSTITUTIONALA!
      NU E PROBLEMA DE „SIGURANTA NATIONALA”!
      E POLTICA DE „STAT”

  2. Cum sa se sesizeze inspecția judiciară?
    Daca era ceva de cosit iarba pe tiktok sigur o făceau . Așa , doar nu era să creadă lumea că năravul se schimbă odată cu parul : ciordachilor, a dornenilor ,a savonistilor …
    Clanurile interlope din justiție fac ( fără de) legea !

  3. „Caracter nepublic”? Dar ce este atât de secret la această anchetă? Aaaa, faptul că sunt procurori, vezi doamne magistrați, iar ăștia nu pot fi făcuți de ras în public. De ce? Sa nu se mire lumea că merită pensiile speciale pentru ‘resteictiile’ la care sunt supuși in timpul activității?

  4. Cum oare, Doamne ferește, sa atentam la independența justiției? Pai procurorii ,judecătorii nu trebuie sa dea socoteala nimănui. Alooo ce facem ,o luam pe aratura?