G4Media.ro

Parchetul suedez închide ancheta cu privire la sabotarea Nord Stream, stabilind că…

Sursa foto: Twitter / Forsvaret (@forsvaretdk)

Parchetul suedez închide ancheta cu privire la sabotarea Nord Stream, stabilind că nu este de competența sa / Serviciile de informații anunţă că sabotajul nu viza securitatea Suediei

Parchetul suedez anunţă miercuri că închide ancheta cu privire la sabotarea gazoductelor Nord Stream, în septembrie 2022, la Marea Baltică, fără să declanşeze vreo urmărire, estimând că nu este de resortul său, relatează AFP, transmite News.ro.

”Concluzia anchetei este că ea nu este de resortul jurisdicţiei suedeze şi că ancheta trebuie aşadar să fie închisă”, anunţă într-un comunicat procurorul suedez, Mats Ljungqvist.

Un eveniment geopolitic major – patru scurgeri uriaşe de gaze naturale precedate de explozii submarine au avut loc la 28 septembrie 2022, la un interval de câteva ore, laNord Stream 1 şi 2, nişte conducte care leagă Rusia şi Germania şi care transportau cea mai mare parte a gazelor naturale ruse către Uniunea Europeană (UE).

La acea vreme, Moscova încetase deja să mai livreze gaze naturale prinNord Stream 1, pe fondul unui conflict energetic cu state membre UE care susţin Ucraina.

Nord Stream 2 nu a fost niciodată dată în folosinţă.

TREI ANCHETE

Trei anchete au fost deschise – în Germania, Suedia şi Danemarca.

Ancheta suedeză este prima care se încheie.

”Nimic nu arată că Suedia sau cetăţeni suedezi au fost implicaţi în acest atac care s-a desfăşurat în ape internaţionale”, precizează procurorul suedez.

Mats Ljungqvist precizează că un ”număr mare” de deplasări ale unor vapoare au fost analizate şi că ”o anchetă aprofundată a fost desfăşurată la scena crimei”.

Serviciile suedeze de informaţii (Säpo) anunţă – într-un comunicat separat – că sabotajul nu viza Suedia şi nu ameninţa securitatea suedeză.

Barbotările de gaze natuale au avut loc în ape internţaionale, în largul Insulei danezeBornholm şi coastei de sud a Suediei.

Responsabilitatea acestor explozii a fost atribuită – de diverse anchete de presă – Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, însă toate cele trei ţări au negat.

”Principala ipoteză este că un stat se află în spatele” sabotajului, anunţa în aprilie 2023 pocurorul suedezMats Ljungqvist, care adăuga că autorii acestuia ştiau ”foarte bine că aveau să lase urme”.

”REMARCABIL”, ZICE KREMLINUL

În cadrul cooperării sale judiciare cu Germnaia, parchetul suedez a ”predat documente care pot să fie utilizate ca probe în ancheta germană”, anunţă miercuriMats Ljungqvist.

”Ancheta noastră continuă”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Parchetului Federal german, contactat de AFP.

”Nicio informaţie complementară nu va fi livrată pentru moment”, anunţă el.

Autorităţile ruse au salutat această hotărâre suedeză.

”Este o decizie remarcabilă”, a declarat un purtător de cuânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Va fi interesant să vedem cu ce rigoare vor aborda autorităţile germane această anchetă”, a continuat el.

”Multe informaţii au fost publicate despre persoane care s-ar putea afla la originea acestui caz”, a adăugat Peskov.

În noiembrie, o anchetă comună de presă a cotidianului american TheWashington Post (WP) şi a revistei germaneDer Spiegel dădea asigurări că un comandat din cadrul Forţelor Speciale ucrainene a jucat un rol-cheie în acest sabotaj, în calitate de ”corodonator” al acestei operaţiuni.

Potrivit TheWashington Post, această operaţiune de sabotaj a fost concepută să-l ţină pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în ignoranţă.

Zelenski a negat în mai multe rânduri că ţara sa poate fi implicată.

”N-aş face niciodată aşa ceva”, declara el în iunie tabloidului german Bild, adăugând că i-”ar plăcea să vadă probe”.

Germania – puternic dependentă de gazele naturale ruseşti – a fost nevoită să le înlocuiască în marş forţat de la alţi furnizori, cu preţul unei ”explozii” a costurilor energiei în prima economie europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...