Parcul arheologic Pompeii a introdus o limită de 20.000 de vizitatori pe zi
Celebrul parc arheologic Pompeii, situat în sudul Italiei, a introdus vineri o limită de 20.000 de vizitatori pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă supra-turismului, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Este vorba, în principal, despre motive de siguranţă, atât pentru vizitatori, cât şi pentru personal, dar şi pentru a proteja patrimoniul”, a declarat pentru AFP Gabriel Zuchtriegel, directorul general al sitului, subliniind că aproape 4 milioane de persoane au vizitat Pompeii în 2023.
„Având în vedere că începe extrasezonul, avem posibilitatea de a experimenta această măsură. Dorim să garantăm tuturor vizitatorilor o experienţă de calitate; turismul de masă nu ar trebui să fie niciodată o opţiune, calitatea trebuie să rămână mereu în prim-plan”, a insistat el.
Mai multe alte situri sau oraşe din Italia au instituit deja măsuri pentru a combate supra-turismul.
Astfel, Veneţia a introdus o taxă de acces pentru turiştii de o zi. În 2024, această măsură a fost aplicată pentru 29 de zile de afluenţă mare, între aprilie şi iulie, iar în 2025 va fi extinsă la 54 de zile.
Celebrul „Drum al iubirii” (Via dell’Amore) care şerpuieşte între pământ şi mare în zona Cinque Terre (nord-vest) a fost redeschis în luna iulie, după lucrări îndelungate, însă vizitatorii trebuie acum să plătească cinci euro.
Iar pe podurile din Florenţa, în Toscana, au început să apară graffiti cu mesajul „Tourists go home!” („Turişti, plecaţi acasă!”).
Limita de 20.000 de persoane pe zi este o măsură pentru a obţine o „creştere durabilă”, a subliniat Zuchtriegel.
Ideea sa este de a extinde zona vizitabilă din Pompeii, precum şi zonele arheologice limitrofe, astfel încât, în cele din urmă, să poată fi primiţi peste 20.000 de vizitatori în condiţii de siguranţă.
Acest proiect „va permite pe termen scurt, sunt convins, să revizuim această cifră (20.000 de vizitatori, n.red.), care este, repet, experimentală, şi să decidem dacă trebuie ajustată în funcţie de o situaţie în continuă evoluţie”, a adăugat directorul.
Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pompeii, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum, se întinde pe o suprafaţă totală de circa 22 de hectare, dintre care o treime este încă îngropată sub cenuşă.
Cenuşa vulcanică expulzată de Vezuviu acum 2.000 de ani s-a depus peste majoritatea locuinţelor din Pompeii, ceea ce a permis păstrarea aproape integrală a acestora, împreună cu multe dintre corpurile celor 3.000 de persoane care au murit în urma dezastrului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.