G4Media.ro

Părintele telefonului mobil, Martin Cooper, despre partea întunecată, dar și speranța născută…

captura youtube

Părintele telefonului mobil, Martin Cooper, despre partea întunecată, dar și speranța născută de tehnologia pe care a inventat-o acum 50 de ani

Omul căruia i se atribuie inventarea telefonului mobil în urmă cu 50 de ani avea atunci o singură preocupare în legătură cu acest dispozitiv de mărimea unei cărămizi cu o antenă lungă: Va funcționa?, scrie agenția Associated Press.

În zilele noastre, Martin Cooper se teme, ca toată lumea, de impactul invenției sale asupra societății – de la pierderea intimității la riscul de dependență de internet și la răspândirea rapidă a conținutului dăunător, în special în rândul copiilor.

„Opinia mea cea mai negativă este că nu mai avem nicio intimitate, deoarece tot ceea ce ne privește este acum înregistrat undeva și accesibil cuiva care are o dorință suficient de intensă pentru a o obține”, a declarat Cooper, care a vorbit cu The Associated Press la cea mai mare expoziție comercială a industriei de telecomunicații de la Barcelona, unde a primit un premiu pentru întreaga carieră.

Cu toate acestea, bărbatul în vârstă de 94 de ani, care se autointitulează visător, se minunează, de asemenea, de cât de mult au avansat designul și capacitățile telefoanelor mobile și crede că cele mai bune zile ale tehnologiei ar putea fi încă înainte în domenii precum educația și asistența medicală.

„Între telefonul mobil, tehnologia medicală și internet, vom învinge bolile”, a declarat el luni la MWC, sau Mobile World Congress.

Cooper, a cărui invenție a fost inspirată de ceasul de mână-radio al lui Dick Tracy, a declarat că își imaginează, de asemenea, un viitor în care telefoanele mobile sunt integrate în corpul uman.

Este un drum lung de unde a pornit.

Cooper a efectuat primul apel public de la un telefon portabil pe o stradă din New York la 3 aprilie 1973, folosind un prototip pe care echipa sa de la Motorola începuse să îl proiecteze cu doar cinci luni mai devreme.

Cooper a folosit prototipul Dyna-TAC – care cântărea 2,5 kilograme și avea o lungime de 28 de centimetri – pentru a suna la rivalul său de la Bell Labs, deținut de AT&T.

„Singurul lucru care mă îngrijora: „Oare va funcționa? Și a funcționat”, a spus el.

Apelul a ajutat la demararea revoluției telefoanelor mobile, dar, privind înapoi la acea zi, Cooper recunoaște: „Nu aveam cum să știm că acesta era momentul istoric”.

Și-a petrecut cea mai mare parte a deceniului următor lucrând pentru a aduce pe piață o versiune comercială a dispozitivului, contribuind la lansarea industriei comunicațiilor fără fir și, odată cu aceasta, la o revoluție globală în modul în care comunicăm, facem cumpărături și învățăm despre lume.

Cu toate acestea, Cooper a declarat că „nu este înnebunit” de forma smartphone-urilor moderne, blocuri de plastic, metal și sticlă. El crede că telefoanele vor evolua astfel încât să fie „distribuite pe corp”, poate ca senzori „care să vă măsoare sănătatea în orice moment”.

Bateriile ar putea fi chiar înlocuite de energia umană.

„Ingerezi alimente, creezi energie. De ce să nu ai acest receptor pentru ureche încorporat sub piele, alimentat de corpul tău?”, și-a imaginat el.

În timp ce visează la cum ar putea arăta viitorul, Cooper este atent la provocările actuale ale industriei, în special în ceea ce privește confidențialitatea.

În Europa, unde există reguli stricte privind confidențialitatea datelor, autoritățile de reglementare sunt îngrijorate de aplicațiile și reclamele digitale care urmăresc activitatea utilizatorilor, permițând companiilor de tehnologie și altor companii să construiască profiluri bogate ale utilizatorilor.

„Se va rezolva, dar nu ușor”, a spus Cooper. „Există acum oameni care pot justifica măsurarea locului în care vă aflați, unde dați telefoane, pe cine sunați, ce accesați pe internet”.

Utilizarea smartphone-urilor de către copii este un alt domeniu care are nevoie de limite, a spus Cooper. O idee este de a avea „diverse interneturi” pentru „diferite audiențe”.

Copiii de cinci ani ar trebui să poată folosi internetul pentru a-i ajuta să învețe, dar „nu vrem ca ei să aibă acces la pornografie și la lucruri pe care nu le înțeleg”, a spus el.

Cooper spune că folosește telefonul mobil pentru a-și verifica e-mailurile și pentru a căuta informații online pentru a rezolva disputele pe care le are, spre exemplu, la masă.

Cu toate acestea, „sunt multe lucruri pe care nu le-am învățat încă”, a spus el. „Încă nu știu ce este TikTok”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...