G4Media.ro

Părinții care stau acasă pentru supravegherea copiilor, când școala e online, primesc…

sursa foto: Pexels

Părinții care stau acasă pentru supravegherea copiilor, când școala e online, primesc zile libere și indemnizație de până la 193 de lei pe zi – proiect de OUG / Banii se acordă pentru părinții copiilor de până în 12 ani

Unul dintre părinți va primi zile libere pentru care statul va acoperi cheltuielile, în cazul suspendării cursurilor la școala unde învață copilul, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care s-a aflat, vineri, în primă lectură în Guvern. Așa cum reiese din document, consultat de EduPedu.ro, indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată pentru îngrijirea copilului, când acesta nu poate merge la școală și face școală online din cauza situației epidemiologice, ar urma să fie de maxim 193 lei pe zi brut. Proiectul de OUG elaborat de Ministerul Muncii prevede că indemnizațiile sunt acordate părintelui dacă elevul are cel mult 12 ani.

Proiectul de OUG prevede, la art. 3:

  • “(1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
  • Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă.”

Pentru anul 2020, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat este de 5.420 de lei, însemnând 258 de lei pe zi, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 193 de lei pe zi. Suma pentru 14 zile, cât se presupune că va fi perioada de închidere dacă apare un caz de Covid-19 în școală, s-ar ridica la 2702 de lei brut.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Parca nu erau bani la buget, pomana electorala continua.

  2. Și restul? Pina la salariul contractual ?

  3. Eu, ca profesor, nu primesc 193 de lei pe zi, si ma ocup, in medie, de 150 de copii zilnic…

  4. Pomană/mită electorală!! Alți bani risipiți???
    De unde bani domnule prim-ministru???
    Mai bine ați iniția o lege prin care cu un an înainte de orice fel de alegeri să nu se dea pomană electoratului și mai ales parlamentarilor.
    Dacă nu sunt bani pentru mărirea promisă de salarii ale profesorilor, să nu fie nici pentru altceva.
    Chiar nu puteți avea grijă de banii țării???
    Nu vă gândiți că sunt și oameni care văd ce faceți și veți pierde voturi??????

  5. Infiez copil pe timp de pandemie!

  6. Este o problema reala.Ce fac parinti care nu au ajutor bunici sau cu cine sa lase copilul?Ce faci cu un copil de clasa 0-4 .Il trezești, il pui în fata tabletei și pleci la munca?Iti dai demisia de la job?Din ce trăiești?

  7. Buna ziua,sunt foarte curioasa care va fii situația în cazul meu,mama singura, singurul întreținător al familiei,doi copii 13 și 5 ani , grădinița, școală, împărțiți la școală și grădiniță total aiurea.Cand cea mare merge la școală,iar cel mic este acasă ,iar eu la munca,ce se întâmplă? Singur nu exista așa ceva ,sa stea, singura varianta este sa nu mai muncesc și dacă nu muncesc familia mea ( eu și copii) va suferi.Chiria, utilități de platit,la grădiniță și școală am discutat, clar nu vor sa le modifice programul,eu ce fac in acest caz? Ce putere am? Ce drepturi am?