
Părinții trebuie să vorbească mai devreme cu adolescenții lor despre pubertate, arată un nou studiu
Pentru mulți părinți, ideea de a purta „discuția” cu copiii lor poate fi descurajantă, făcându-i să se simtă jenați sau timizi. Însă, potrivit unei noi cercetări, mulți părinți confundă discuția clasică de maturizare despre sex cu o altă discuție crucială pe care ar trebui să o aibă, scrie CNN.
Discuția în cauză ar trebui să aibă loc mai devreme decât s-ar crede și nu este neapărat despre sex. Este vorba despre pubertate.
Aproximativ 41% dintre părinți au declarat că au abordat discuția cu copilul lor despre pubertate numai atunci când copilul le-a cerut acest lucru, conform unui nou sondaj național privind sănătatea copiilor, publicat luni de Spitalul de Copii C.S. Mott.
Potrivit sondajului, doar 36% dintre părinți cred că este mai bine să înceapă discuțiile despre pubertate înainte de vârsta de 10 ani, deși pubertatea a început mai devreme.
Cercetătorii sondajului s-au concentrat pe motivul pentru care mulți preadolescenți și adolescenți nu sunt pregătiți pentru schimbările pe care le experimentează în timpul pubertății.
„Gândirea noastră a fost, cât de mult din această (lipsă de pregătire) s-ar putea datora modului în care părinții lor abordează sarcina de a vorbi cu ei, ajutându-i să se pregătească pentru pubertate”, a declarat Sarah Clark, codirector al sondajului și cercetător științific în cadrul departamentului de pediatrie de la Universitatea din Michigan din Ann Arbor.
„Când vorbim despre acești copii mai mici, de 7, 8, 9, poate chiar 10 ani, când abia încep pubertatea, ei nu au neapărat nevoie de discuții despre sex”, a spus Clark, menționând că preadolescenții și adolescenții au nevoie de o discuție despre ceea ce se întâmplă sau se va întâmpla în curând cu corpul și emoțiile lor.
„Cu toții tindem să fim puțin mai calmi, puțin mai puțin anxioși și să gestionăm lucrurile mai bine atunci când știm la ce să ne așteptăm”, a adăugat ea.
Sondajul Mott, care a fost realizat în februarie 2025, a intervievat 911 părinți cu cel puțin un copil cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani pentru a înțelege modul în care părinții abordează conversațiile despre pubertate. Marja de eroare este de plus sau minus 2 până la 5 puncte procentuale.
Abordați subiectul înaintea copilului dumneavoastră
În timp ce mulți părinți au declarat că au vorbit cu copilul lor despre pubertate doar atunci când acesta a adus vorba, Clark a explicat că acest lucru ar putea duce la confuzie și anxietate la copii, mai ales dacă simt că părinții lor nu i-au pregătit.
Copiii care se dezvoltă devreme ar putea deveni anxioși neînțelegând schimbările la ei înșiși, iar copiii care se dezvoltă târziu ar putea vedea unele schimbări la colegii lor și să se întrebe „ce este în neregulă cu mine?”
În loc ca părinții să aștepte să fie întrebați de către copil, Clark a sugerat să îi oferiți copilului informații fragmentate de-a lungul timpului „pentru a-l ajuta pe copil să înțeleagă că aceste schimbări se vor întâmpla. Ele sunt normale”.
Și în timp ce aproape jumătate dintre părinți au declarat că se simt „foarte încrezători” în recunoașterea semnelor pubertății la copiii lor, Clark a spus că „părinții ar putea fi un pic prea încrezători. Unele dintre aceste prime schimbări sunt subtile” – cum ar fi părul care crește și vocile care se schimbă – iar părinții nu pot vedea de fapt schimbările hormonale sau emoționale.
Îi veți educa voi sau mass-media pe copiii voștri?
Copiii din ziua de azi sunt expuși la o avalanșă de informații – și dezinformări – din surse online și de la colegii lor.
Fără îndrumarea părinților, copiii pot apela la social media sau la colegii lor pentru răspunsuri într-un moment în care copiii pot fi confuzi și potențial conștiincioși de sine. „Faptul că nu vorbim cu ei îi poate lăsa într-o poziție un pic vulnerabilă”, a spus Clark.
„Multe dintre normele cu privire la ceea ce era arătat sau despre ce se vorbea la televizor erau cu adevărat diferite (atunci când părinții erau copii) față de ceea ce sunt astăzi”, a spus Clark. „Pe atunci, părinții puteau simți că își pot proteja copilul sau că pot evita anumite subiecte – sau că pot evita ca copilul lor să se confrunte cu anumite subiecte.” Nu mai este cazul.
Deoarece copiii pot învăța sau auzi despre tot felul de subiecte de la vârste foarte fragede, părinții trebuie să fie „puțin mai proactivi”, pentru a preveni absorbția de către copil a unor informații confuze, inexacte sau dăunătoare, a spus Clark.
Efectul de scurgere al tăcerii
Sondajul a constatat că doar 31% dintre părinți au declarat că au primit o educație adecvată cu privire la pubertate din partea propriilor părinți în copilărie. Aceasta înseamnă că mulți părinți, fără un model despre cum să discute despre schimbările sensibile de dezvoltare, recurg adesea la metoda de evitare pe care au primit-o în copilărie.
Dar părinții de astăzi nu trebuie de fapt să aibă toate răspunsurile, spun Clark și alți experți. Părinții trebuie doar să înceapă să discute.
Începeți să vorbiți mai devreme și mai des
Aproximativ 44% dintre părinți au raportat în sondaj că nu au primit nicio informație despre cum să vorbească despre pubertate, dar asta nu înseamnă că părinții nu pot găsi un ajutor direct.
Părinții ar trebui să aleagă un cadru liniștit, unu-la-unu – o plimbare, o călătorie cu mașina sau după ce un frate mai mic merge la culcare – și să lase disconfortul deoparte, a sugerat psihiatrul Dr. Neha Chaudhary.
„Prezentați informațiile într-un mod concret”, a recomandat Chaudhary, psihiatru pentru copii și adolescenți la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School și director medical la Modern Health, prin e-mail. „Este important ca copilul să știe că nu este singur în această experiență – că este o schimbare universală. Oferiți-i spațiu pentru a pune întrebări … și verificați mai târziu.”
Nu așteptați până când copilul dvs. atinge un puseu de creștere sau trebuie să folosească deodorant. Începeți conversația în școala primară, cu informații de bază, adecvate vârstei.
Puteți folosi ca deschidere momente ușoare, de învățare, cum ar fi o scenă de film sau o unitate de clasă de sănătate, sau puteți împărtăși propriile experiențe. „Fă-o într-un mod amuzant și nu atât de intens, nu atât de înfricoșător”, a sugerat Clark.
„Dacă vorbiți despre pubertate devreme, copilul dumneavoastră va ști că schimbările fizice prin care urmează să treacă sunt normale și ceva ce se întâmplă tuturor”, a spus Chaudhary. „S-ar putea, de asemenea, să aibă șansa de a-și dezvolta unele abilități sănătoase de adaptare pe care le pot exersa și consolida înainte ca emoțiile lor să înceapă să fluctueze ca urmare a schimbărilor hormonale.
„Dacă așteptați până la școala gimnazială, este probabil prea târziu. Până atunci, copilul dvs. ar putea fi fie prins cu garda jos de schimbări neașteptate în corpul său sau în modul în care se simte, fie ar putea observa deja aceste schimbări la prietenii lor.”
Deschideți ușa discuției
Atât Clark, cât și Chaudhary au subliniat că o comunicare sănătoasă și primitoare trebuie să fie continuă. Copiii nu ar trebui să fie lăsați să ghicească cu privire la schimbările care li se întâmplă, ci mai degrabă să simtă că au îndrumarea părinților care îi sprijină de-a lungul drumului.
„Vreți să lăsați ușa deschisă, astfel încât copiii să știe că pot veni la dumneavoastră”, a spus ea. Chiar dacă nu știți răspunsul, puteți învăța împreună și încuraja un mediu sănătos.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.