Părinții vor putea filtra conținutul accesat de copiii lor pe Tik Tok/ Procese, trenduri mortale și măsuri legislative, realitatea rețelei de socializare în ultimii ani
TikTok a lansat posibilitatea ca părinții și tutorii să filtreze videoclipurile pe care nu doresc să le vadă copiii lor, transmite Sky News. Noua funcție vine în contextul în care mult așteptata lege britanică privind siguranța pe internet se apropie de finalizare.
Utilizatorii TikTok puteau deja să își dicteze singuri filtrele de conținut, permițându-le să evite videoclipurile asociate cu anumite cuvinte sau hashtag-uri.
Julie de Bailliencourt, șefa globală a politicii ce privește produsele TikTok, a declarat pentru Sky News că acordarea posibilității părinților de a le configura a avut în vedere mai mult siguranța utilizatorilor.
Cu toate acestea, adolescenții vor fi alertați doar de filtrele selectate de părinți la început și pot pur și simplu să nu opteze pentru ele.
„Am vrut să ne asigurăm că avem echilibrul potrivit de pragmatism și transparență pentru a permite familiilor să aleagă cea mai bună experiență pentru propria familie, deoarece fiecare familie este diferită”, a declarat De Bailliencourt.
„Am vrut, de asemenea, să ne asigurăm că respectăm dreptul tinerilor de a participa. Așadar, în mod implicit, adolescenții pot vizualiza cuvintele cheie pe care le-a adăugat părintele sau persoana care îi îngrijește”, a adăugat ea.
Decizia vine după ce compania s-a confruntat cu critici privind expunerea copiilor la clipuri despre automutilare și tulburări de alimentație, care sunt uneori partajate folosind hashtag-uri „codificate” – fraze cu ortografii ușor modificate – pentru a ocoli moderarea platformei.
De Bailliencourt a declarat că speră ca această funcție să „stârnească o conversație” între adolescenți și părinții sau tutorii lor despre limitele online.
Totuși, gestionarea de către Tik Tok a conținutului cu potențial periculos a devenit un subiect “popular” cu mult înainte de acest moment, iar părinții îngrijorați de efectele aplicației asupra copiilor sunt printre cei mai activi critici ai acesteia.
Împotrivirea părinților nu se rezumă doar la critici, totuși, unul dintre cele mai faimoase cazuri fiind din 2022. Așa numita “blackout challenge”, o provocare de pe internet care presupune oprirea respirației până la leșin a dus la moartea tragică a două fete din Statele Unite, de 8, respectiv 9 ani. Cele două copile ar fi învățat de provocare de pe TikTok, scrie The New York Times.
Părinții fetelor au dat în judecată compania sub acuzația că aplicația induce dependență, iar algoritmul ei răspândește în mod intenționat asemenea conținut periculos. Apărarea companiei, în acest caz, a fost că provocarea a apărut pe internet și a început să genereze morți cu mult înainte de apariția TikTok. În acest sens, reprezentanții companiei au făcut trimitere la un raport federal din SUA care a identificat morți similare, atribuite unui “joc de-a sufocarea” în perioada 1995-2007.
Compania a reușit să evite deseori consecințele legale. Într-un caz similar, în care o fetiță de 10 ani din Philadelphia a murit din cauza aceleiași provocări, mama fetei a încercat să dea compania în judecată, dar cazul a fost respins de judecător pe motiv legislația federală americană nu ar permite un asemenea proces, scrie Reuters.
Incidentul nu este izolat, iar criticile aduse companiei se referă mai mult la o problemă generală decât un trend individual. În 2023, o familie din Long Island, New York, a dat TikTok în judecată dintr-un motiv similar. Potrivit părinților, clipuri de pe aplicație care glorificau sinuciderea ar fi dus la moartea fiului lor adolescent, scrie NBC New York.
Argumentele aduse de reprezentanții Tik Tok nu par să fi fost convingătoare pentru public. Un sondaj realizat în martie de Centrul de Cercetare Pew, cu sediul în Washington DC, a constatat că 50% din americani ar susține o decizie de a interzice aplicația în Statele Unite. Doar 22% din americani ar fi împotriva unei asemenea măsuri, iar 28% nu sunt siguri.
De asemenea, ,trebuie amintit că problema trece chiar dincolo de îngrijorările părinților. În aprilie, Associated Press a alcătuit o listă cu toate guvernele lumii care au impus la un moment dat restricții, temporare sau permanente, pentru folosirea aplicației.
Lista include anumite țări nu prea surpinzătoare, cum ar fi Afganistan, India și Pakistan, care au interzis folosirea aplicației la nivel național. Totuși, există și multe țări democratice, de la Statele Unite la Franța, Canada, Danemarca și Belgia, care au interzis folosirea aplicației pentru anumiți angajați din domeniul public, citând motive legate de securitatea informației și dezinformare.
Într-o lume în care siguranța pe internet devine este luată tot mai în serios, atât de oameni cât și de aparatele de stat, Tik Tok se confruntă cu probleme de încredere din ambele direcții, iar noile măsuri de siguranță impuse sunt doar rezultatul unui trend început cu ani în urmă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank