G4Media.ro

Parisul reproşează Kremlinului că face din vaccinul Sputnik V un instrument de…

sursa foto: Pixabay

Parisul reproşează Kremlinului că face din vaccinul Sputnik V un instrument de propagandă. Moscova respinge acuzațiile

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a reproşat vineri Rusiei că face din vaccinul său Sputnik V un instrument de propagandă.

„După cum este gestionat, este mai mult un mijloc de propagandă şi de diplomaţie agresivă decât un mijloc de solidaritate şi de ajutor sanitar”, a declarat el la postul de radio France Info.

Luând exemplul Tunisiei, ministrul a comparat anunţurile de livrare ale Rusiei cu livrări deja efectuate de sistemul internaţional Covax de ajutor pentru cei mai defavorizaţi, creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Rusia a anunţat cu multă acoperire mediatică faptul că va da 30.000 de doze tunisienilor, foarte bine, Sputnik!”, a spus ministrul francez.

„Dar în acelaşi timp Covax a livrat deja 100.000 de doze şi va livra 400.000 până în luna mai. Şi vor fi în total patru milioane de doze care sunt programate pentru acest an pentru Tunisia. Asta este o muncă de solidaritate, este adevărata cooperare sanitară”, a spus el.

Mai general, şeful diplomaţiei franceze a arătat spre războiul de influenţă în jurul vaccinului pe care îl duc Beijingul şi Moscova.

„China și Rusia duc o politică de influenţă prin vaccin chiar înainte de a-şi vaccina propria populaţie”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

Citând cazul Senegalului, el a arătat că atunci când China anunţa că „a livrat 200.000 de doze acestei ţări”, Covax a „livrat deja” de două ori mai mult.

În ciuda succesului proclamat de vaccinul său Sputnik V, omologat în 56 de ţări, cu mult sprijin din partea propagandei ruse, Rusia se străduie să-şi vaccineze populaţia, din care o parte importantă rămâne neîncrezatoare.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, care s-a vaccinat marţi departe de camere, denunţă criticile europene, pe care le consideră „stranii”, ţinând cont de urgenţa sanitară şi de lentoarea campaniei de vaccinare în Europa.

Primit iniţial cu scepticism în străinătate când a fost anunţat, în vară, vaccinului Sputnik V i s-a validat fiabilitatea în februarie de revista ştiinţifică „The Lancet”. O cerere de omologare este actualmente examinată de Agenţia Europeană a Medicamentelor. (Sursa: La Libre BelgiqueTraducere: Gabriela Sîrbu – Rador)

Moscova respinge acuzaţia că „duce un război de propagandă”

Rusia a respins aceste critici. „Nu suntem absolut deloc de acord cu acuzațiile potrivit cărora Rusia și China folosesc pandemia de coronavirus și problema vaccinurilor ca instrumente de influență”, a susţinut, tot vineri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse. „Nu suntem absolut deloc de acord cu acuzațiile că Rusia și China duc un fel de război”.

Refuzând să comenteze acuzaţiile Franţei, Germania a reafirmat că este gata să utilizeze vaccinul Sputnik V pentru a combate pandemia, cu condiţia ca acesta să fie aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA). Tonul se ridică şi între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, care se confruntă cu probleme de livrare a vaccinurilor. Joi, UE a afirmat că este gata să blocheze exporturile de vaccinuri AstraZeneca.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, la încheierea summitului european: laboratorul suedezo-britanic, care nu a livrat Celor 27 decât 30 din cele 120 de milioane de doze promise în primul trimestru, „va trebui mai întâi să-şi recupereze întârzierea” şi să-şi onoreze contractul înainte de a putea exporta în afara continentului.

Comisia Europeană şi-a consolidat mecanismul de control al exporturilor pentru a le restrânge drastic către ţara care le produce sau a cărei populaţie a fost deja vaccinată la scară mare, declanşând furia Marii Britanii, chiar dacă Londra şi UE s-au angajat să găsească o soluţie. Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene cumulează 65 de milioane de doze, administrate unui procent de 10% din populaţie.

Pandemia a făcut cel puţin 2,756 de milioane de morţi în lume de la sfârşitul anului 2019, potrivit unui bilanţ prezentat vineri. Contaminările cu coronavirus au continuat să se accelereze în lume în această săptămână, chiar dacă rămân mai puţin numeroase decât la începutul anului. (Sursa: 20 MinutesTraducerea: Rodezia Costea – Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cine ii opreste pe francezi sa faca si ei propaganda cu vaccinul lor….?….am inteles…nu au cu ce….

  2. Ivane ai putea avea o supriza. Sputnikul e un vaccin invechit bazat pe virus inactivat deci foarte sensibil ca efect la tulpina de virus. Eficacitate mediocra pe scurt 80% propaganda 20% medicina. Franta a renuntat la dezvoltarea unui astfel de vaccin tocmai datorita limitarilor serioase. Acum pregatesc un vaccin de noua generatie (mRNA) care sa includa tulpinile actuale. Oricum companiile franceze (Roche, Sanofi…) produc acum sub licenta vaccin Pfizer si Moderna (companie infiintata de francezi in SUA) Problema Frantei este cantitatea uriasa de fake news tintite care au dus la un numar mare de persoane ce refuza orice vaccin si nu cred in existenta virusului. Multumita propagandei cracanatului Franta va avea mult de pierdut inclusiv economic.

  3. Pai si cum era frate cu viziunea lui Macron: „o Europa de la Lisabona la Vladivostok”?