G4Media.ro

Parisul și Berlinul lansează oficial programul „Tancul viitorului” / Main Ground Combat…

Captura X

Parisul și Berlinul lansează oficial programul „Tancul viitorului” / Main Ground Combat System ar trebui să fie operațional în 2040

Sébastien Lecornu, ministrul francez al forțelor armate, și omologul său german, Boris Pistorius, au semnat vineri, la Paris, acordul de angajament care pecetluiește colaborarea dintre cele două țări în ceea ce privește programul „tancul viitorului”, care intră în așa-numita fază „1A”, transmite agenția Reuters.

Boris Pistorius a explicat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul francez, că obiectivul este de a semna contractele până la sfârșitul anului.

Sébastien Lecornu a numit Rheinmetall, Thales și KNDS, holdingul format în 2015 de francezii de la Nexter și germanii de la Krauss Maffei Wegmann (KMW), printre producătorii la care s-ar putea apela pentru MGCS (Main Ground Combat System).

Acordul semnat vineri acoperă faza 1A a proiectului, care presupune proiectarea unui pre-prototip.

Programul MGCS, al cărui cost este estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro, a fost lansat în comun de Paris și Berlin în 2017, în același timp cu Scaf, „avionul de luptă al viitorului”, care avansează lent. Spania s-a alăturat ulterior celor doi parteneri în acest din urmă proiect.

MGCS este conceput pentru a înlocui tancurile germane Leopard 2 și franceze Leclerc.

„În anii 2040, va fi timpul ca două țări vecine și prietene, membre ale Uniunii Europene și ale NATO, să aibă un cadru de cavalerie blindată complet funcțional”, a declarat Sébastien Lecornu, care și-a primit omologul la Hôtel de Brienne.

El a vorbit despre o „ruptură tehnologică” într-un moment în care „prietenii noștri americani nu au început să se gândească la era post-Abrams” și când „rușii întâmpină dificultăți majore în a se desprinde de generația actuală de tancuri”.

În opinia sa, Franța și Germania sunt „primele națiuni care trebuie să fie preocupate de era 2040 în ceea ce privește cavaleria și vehiculele blindate”.

După ce au semnat o foaie de parcurs comună în septembrie anul trecut, cei doi miniștri au anunțat în martie, în cadrul unei reuniuni la Berlin, un acord privind împărțirea sarcinilor între cele două țări pentru acest proiect ambițios, care ar trebui să fie finalizat până în 2040-2045.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tancul este în prezent util în atacarea pozițiilor teroriștilor gen Hamas. Și, eventual, parte din protejarea zonelor locuite de atacuri terestre teroriste. Într-un conflict dintre două armate, tancul e istorie.

  2. Oare asrtia nu se gandesc de ce americanii nu se gandesc la tancurile de dupa Abrams? Chiar cred ca ii invata ei pe americani despre cum va arata razboiul in 2040?