
Pariul lui Trump pe diplomația cu Iranul / Dacă va eşua, este probabil ca Trump să opteze pentru a doua alternativă, un atac militar împreună cu Israelul – presă
Pe fondul haosului provocat de impunerea de tarife în întreaga lume, principala declarație a lui Donald Trump în conferința sa de presă alături de Benjamin Netanyahu de la Casa Albă s-a referit la anunțul potrivit căruia SUA au început deja negocieri directe cu Iranul privind viitorul programului nuclear iranian. Președintele american a părut chiar optimist cu privire la posibilitatea unui acord, deși nu a exclus, în caz de eșec, acțiuni militare directe împotriva regimului de la Teheran, potrivit Rador Radio România.
Opțiunile pentru a împiedica Iranul să dezvolte o bombă atomică rămân aceleași ca în ultimele două decenii. Prima alternativă ar fi să se negocieze cu regimul iranian un acord care să oprească efectiv orice capacitate a Iranului de a dezvolta o bombă atomică. A doua ar fi o acțiune militară împotriva instalațiilor nucleare iraniene. Ultima ar fi menținerea status quo-ului.
Trump, la începutul mandatului său, a optat pentru negocierea unui acord. Nu cunoaştem termenii, dar președintele s-a retras dintr-un acord anterior cu Iranul negociat cu Barack Obama. El a apreciat că așa-numitul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) ar fi insuficient. De data aceasta, probabil, republicanul ar încerca ceva apropiat de o capitulare iraniană în schimbul unor beneficii economice.
Dacă va eşua, este probabil ca Trump să opteze pentru a doua alternativă, un atac militar împreună cu Israelul. Pentru israelieni, pericolul de bombardamente astăzi ar fi mai mic decât în urmă cu un an. Hezbollahul, care era principala armă de descurajare iraniană, a ieșit învins din război anul trecut și a fost slăbit. Pentru SUA, riscul represaliilor iraniene împotriva intereselor americane în Golful Persic rămâne ridicat, la fel ca și impactul asupra petrolului. În afară de aceasta, nu este clar dacă aceste atacuri își vor atinge obiectivele, deoarece multe dintre unitățile iraniene sunt situate în interiorul munților sau în adâncul pământului.
Ultima variantă ar fi menținerea status quo-ului, fără a face nimic. Riscul, desigur, ar fi ca Iranul să intensifice rapid îmbogățirea și stocarea de uraniu pentru a produce o bombă atomică. Regimul observă alți actori internaționali și vede că cei care s-au predat, precum Saddam Hussein și Muammar Gaddafi, au sfârşit prin a fi ucişi. Cei care au dezvoltat arme nucleare, precum Coreea de Nord, sunt în continuare intacți.
Întrucât Trump a mizat pe negociere, cel puțin în acest moment, el tinde să acorde o șansă diplomației. De asemenea, este clar că americanul nu ar fi dispus să ducă mai departe o schimbare de regim la Teheran, profitând de o slăbire clară a Iranului de la înfrângerea Hezbollahului, de la căderea lui Bashar al-Assad și de la protestele interne.
Sursa: O GLOBO / Rador Radio România / Traducerea: Iulia Baran
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii