G4Media.ro

Parlament: Evazioniștii ar putea scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul / Propunerea…

Parlament: Evazioniștii ar putea scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul / Propunerea adoptată cu voturile PSD, ALDE, UDMR. PNL s-a abținut. USR a votat împotrivă

Comisia Juridică a adoptat marți o propunere legislativă a deputatului PSD, Cătălin Rădulescu, potrivit căreia cei acuzați de evaziune fiscală scapă de acuzații și de posibila condamnare la închisoare dacă achită prejudiciul, majorat cu 20%, plus dobânzi și penalități.

Au votat în favoarea propunerii de modificare a legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale deputații PSD, ALDE și UDMR. Liberalii s-au abținut, iar cei de la USR au votat împotrivă.

Potrivit propunerii lui Cătălin Rădulescu:

  • ”În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de clacul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărirea penală”. „În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare”, mai spune textul.

Deputaţii jurişti au mai adoptat un amendament care prevede că, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.

În cazul aceloraşi infracţiuni de evaziune fiscală, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale.

Articolul 8 al Legii nr. 241/2005 prevede: „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

Articolul 9 din acelaşi act normativ precizează: „constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală”.

Inițiativa ar putea intra la votul final de miercuri, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz, după ce Senatul a adoptat tacit propunerea.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că, în cazul în care va obţine susţinerea întregii Opoziţii, va face o analiză cu privire la posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pe modificările la legea referitoare la combaterea evaziunii fiscale.

„Textele au fost alcătuite neclar, induc confuzie şi vreau să spun că noi analizăm foarte clar sesizarea şi de această dată la CCR, rămâne de stabilit dacă vom avea sprijinul colegilor din Opoziţie. (…) În legislaţia penală trebuie să ai la bază nişte informaţii minimale. Spre exemplu câte infracţiuni de evaziune fiscală s-au săvârşit pe un an de zile, din aceste infracţiuni câte au fost trimise în judecată, pentru câte s-a dat renunţarea la urmărirea penală şi aşa mai departe, să avem o viziune asupra fenomenului infracţional, astfel încât abia din acel moment să tragem o concluzie că este sau nu oportună o anumită soluţie. Neavând un astfel de fundament, tot ceea ce facem acum se poate considera că este în folosul anumitor persoane, se poate considera că este făcut după ureche, neprofesionist şi nu putem gira un astfel de demers, chiar dacă unele dintre ele poate că ar fi potrivite. Eu personal nu am găsit măsuri potrivite, pentru că la primul alineat se înlocuieşte posibilitatea diminuării limitelor de pedeapsă pentru achitarea integrală până la primul termen de judecată, cum este în prezent, se înlocuieşte această posibilitate cu renunţarea obligatorie la urmărirea penală”, a precizat Stelian Ion, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că aceasta este o viziune de optică penală, dar nu se ştie dacă este oportună acum.

„Nu cumva această viziune dă naştere unei accentuări a fenomenului de infracţionalitate pe acest domeniu al evaziunii fiscale? Trebuie să vedem de la caz la caz. Una este evaziunea făcută de un agent economic mic, de un vânzător la tarabă, alta este marea infracţiune, marea evaziune fiscală şi acolo trebuie luate măsuri dure, măsuri care să nu încurajeze acest fenomen”, a subliniat deputatul USR.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu s-a făcut remarcat printr-o serie de propuneri legislative în favoarea celor care comit diverse infracțiuni, el însuși fiind condamnat în 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

În luna iulie, Parlamentul a modificat statutul senatorilor și deputaților, astfel încât parlamentarii vor putea intermedia relațiile dintre cetățeni și autorități, dintre autoritățile locale și cele centrale, dar și dintre potențialii investitori și autoritățile locale.

Modificarea a fost propusă de deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, condamnat în 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Propunerea lui Rădulescu a fost semnată de peste alți o sută de parlamentari PSD (detalii aici).

Tot în iulie și tot la inițiativa lui Cătălin Rădulescu, Parlamentul a modificat legea 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție, astfel încât a fost dezincriminată obținerea de foloase din operațiuni comerciale incompatibile cu funcția, dacă beneficiarul este o terță persoană.

Modificarea a fost declarată neconstituțională la finalul lunii septembrie, judecătorii CCR explicând că ”actul de corupție trebuie sancţionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit”.

Mai mult, Cătălin Rădulescu, supranumit și ”deputatul mitralieră” a fost condamnat în decembrie 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Adică exact pe baza articolului 12 din legea 78/2000 a cărui modificare a propus-o și a reușit să o treacă prin Parlament (detalii aici).

Citește și: Procuroarea Giorgiana Hosu, propunerea lui Tudorel Toader pentru funcţia de adjunct al şefului DIICOT, dă testul în faţa CSM. Hosu a fost adjuncta lui Bica, iar soţul ei este trimis în judecată de DNA pentru corupţie

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Parlamentul Romaniei : “ TOTUL PENTRU HOTI “ !!

  2. Niște hoți. Practic se legalizează furtul. Furam toți, dacă ne prinde dam înapoi și mai încercam o data, dacă nu ne prinde mergem înainte practic nu mai exista pedeapsa pt evaziune

  3. pesede are un singur program de guvernare: scaparea infractorilor. atat..nimic mai mult, restul e gargara.

    PS. ce naiba s-a intamplat cu site-ul G4MEDIA pentru versiunea pe telefoanele mobile? deschizi pagina iar totul e neclar si nu merge accesat nici-un articol

  4. Domnu Cătălin Rădulescu a absolvit facultatea de medicina , de unde până unde se pricepe el să înțeleagă fenomenul infracțional ( decât dacă el e un infractor așa se justifica ) . In loc sa se sesizeze pe domeniul medicinei , nu sunt medicamente nu sunt spitale , nu sunt doctori , el se lupta cu justiția . Mâine poimâine o să legalizeze și portul semi automatelor pe strada că na are expertiză în domeniu . Câți imbecili mai sunt și în parlamentul ăla , mare e parlamentul tau doamne .

    • Rădulescu chiar a fost condamnat definitiv la un an și șase luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită

  5. Subscriu Ionut

  6. Clica hoților trăiește cu impresia că dacă vopsește cioara, scapă. Mai o amnistie, mai o lege cu dedicație, cum e asta promovată de penalul rădulescu mitralieră (că doar abia ce i s-a respins un amendament, de curând).

  7. Dupa baietii astia din parlament (PSD, ALDE, UDMR), viata in Romania e ca un joc pe computer. Adica, nah, incercarea moarte n-are, nu-i asa? Daca ne prinde, dam inapoi si o luam de la capat, la fiecare „restart” avand mai multa experienta…
    Au realizat ca mai e de furat si incearca tot ce pot pana mai sunt la putere.

  8. PNL-ul devine pe zi ce trece din ce in ce mai ”transparent”, ref la expresia ”aceeasi mizerie”…!
    Imediat dupa disparitia PNT-CD-ului, am ”sarit in barca” PNL-ului, crezand ca a fost doar o greseala ceea ce s-a intamplat cu primul. ”Croaziera” a durat pana la inceputul epocii Base, dar nu am renuntat sa sper ca lucrurile se vor indrepta la PNL. Am sperat degeaba, iar acum opinia mea e categorica: in anii ’90, nu doar PNT-CD-ul dar si PNL-ul a fost atat de profund ”infiltrat” de/cu oameni apropiati de regimul liescu, incat nici pana acum n-a mai a reusit sa se ”scuture” si sa redevina ceea ce a fost odinioara…
    Concluzie dureroasa, dar necesara: PNL-ul trebuie sa mearga la groapa de gunoi a Istoriei Moderne, brat-la-brat cu PSD-ul…!

  9. PNL s a abtinut! USL traieste! Hoti cu totii! Adica, ca partid, chipurile, liberal, a participat efectiv la un referendum absolut discriminatoriu, iliberal, iar acum se abtine! Exact pe dos, ceea ce dovedeste doctrina acestui partid jalnic, care mimeaza opozitia: ciolanul! Singura doctrina a partidelor din Romania este CIOLANUL! PSD a obtinut acel scor „istoric” fiindca multi cetateni, scarbiti de mizeria asa zisei opozitii, nu s au dus la vot! O optiune nefericita la care i a impins pnl! Apoi ne am ingramadit la urne sa salvam ce mai era de salvat, votand, fireste, anti Ponta! Rusine pnl, ati ajuns la fel de jalnici ca psd, aveti coruptii vostri, va pica ca o manusa ambiguitatea, complicitatea! Dar nu suntem orbi, mai pupati voturi din cot! Coruptilor!

    • A zis bine Vosganian , a zis că trebuie să ne salvăm toții odată , nu pe rand . Deci prin aceasta fraza Io cred că zice absolut tot despre partidele din parlament , mai puțin USR care e debia înființat și na avut timp sa fure nimic , încă . ( Sper sa nu fure că Io ii votez pe ei ) .

  10. E neconstituţional dacă coaliţia PSD-ALDE-UDMR nu extinde loteria pedepselor pentru orice formă de jaf.

  11. #MUIEPSD #MUIEALDE #MUIEBOR #MUIEPNL #MUIEUDMR – tagma hotilor

  12. Deci, ca in corupta Germanie.

  13. E un lucru bun, asa se invata si hotii sa fie economi. Adica faci evaziune dar nu freci toti banii aiurea, pui si un ban deoparte si in caz ca esti prins platesti prejudiciu si scapi. Bai ce oameni de treaba.

  14. La doua zile după referendum, pnl Iarasi face blat cu psd.

  15. Ceva, ceva noima tot are. Daca furtul s-a petrecut fara acte de violenta, doar hotie, daca se returneaza banii furati insa indexati cu rata inflatiei si totul inmultit cel putin cu 1,25 de ce nu? Daca nu ma insel asta se aplica si-n Italia/Spania. Recuperarea integrala a prejudiciului + amenda.
    Asa macar intra bani la bugetul tarii.
    Dar nu, baietii prefera sa intre la bahaus, scriu 10 carti pe zi, ies cu mult inainte de termen si ramin cu banii furati integral. Cam cum au procedat Nstase, Voiculescu, Gigi si multi altii.

    • Pentru ca statul roman tot nu se deranjeaza sa recupereze ceva din prejudiciu. Ganditi-va la un lucru: pentru ca sa fure, hotul a trebuit sa dea cuiva sa inchida ochii. Daca ar fi trans cu usa sa dea prejudiciul inapoi, ar trebui sa-i ceara inapoi si acelora carora le-a „inchis” ochii. Asa ca ar trebui sa „ciripeasca” cui a dat sa inchida ochii etc.
      PNL-ul s-a abtinut! Cum adica? A se abtine inseamna un fel de DA. Asa ca USL este in vigoare, sa traiasca Romania!

  16. De la nasul mare Radulescuuuu o dedicatie frumoasa pentru toti baietii din PSDEU si pentru liderul nostru nea Liviooooooo! Hai sa traiasca si nasa mare Veoricaaaa!

  17. PENELE … HA HA HA. O SUBSIDIARA PESEDE.
    ADICA DACA-I PRIND… (CINE SA-I PRINDA? OAMENII LUI TUDOREL ? HA HA HA!) POATE CA S-AR PUTEA, EVENTUAL, CINE STIE, SA PLATEASCA PREJUDICIUL (CUM L-A PLATIT SI FELIXESCU).

  18. Cu alte cuvinte, daca jigodia-Mitraliera imi fura televizorul, trebuie sa-l dau in judecata, si doar daca pierde imi poate returna televizorul si scapa de orice pedeapsa.
    MUIE PSD!!!

  19. CU ASTA E DE ACORD SI MEDIUL DE AFACERI. CARE A VORBIT PRIN VOCEA SA MUSTACIOASA.
    ADICA MAI BINE HOTZ DECAT PROST.

  20. Fente sa uitam de referendum. Cat a costat consulterea populara ? Folositi pe post de amortizoare,asta si ala care a iesit la PSD duminica vor duce partidul sub10%.