G4Media.ro

Parlamentar ucrainean: Deblocarea Mării Negre e „unica soluție” pentru a preveni o…

sursa foto: Info Sud-Est/ Imago Studio

Parlamentar ucrainean: Deblocarea Mării Negre e „unica soluție” pentru a preveni o criză alimentară / Se acumulează unele probleme în Polonia și România, iar criza foametei ia proporții

Cum sezonul recoltării de vară începe în Ucraina în vreme de război, fermierii se confruntă cu multiple probleme – în timp ce persistă amenințarea unei foamete catastrofale, transmite EUobserver, citat[ de Rador.

Ucraina e unul dintre cei mai mari exportatori de produse agricole din lume, însă capacitatea ei de export s-a diminuat drastic de la începutul războiului, la sfârșitul lui februarie.

Blocada rusă asupra porturilor de la Marea Neagră împiedică exportul a mii de tone de cereale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat săptămâna trecută că până la 60 de milioane de tone de cereale ar putea rămâne blocate în țară până la toamnă, dacă nu se găsește altă soluție.

Însă rutele alternative feroviare și fluviale sunt insuficiente pentru a prelua cantitatea de cereale care e transportată uzual pe mare.

„Unica soluție e deblocarea Mării Negre”, a declarat luni pentru EUobserver deputata ucraineană Inna Sovsun, vicepreședinta Partidului Holos.

UE și-a concentrat majoritatea eforturilor pe suplimentarea exporturilor pe rutele de transport terestre, dar acest lucru nu face să se simtă o „diferență sistemică”, a declarat Sovsun.

Ecartamentele feroviare incompatibile între Ucraina și majoritatea statelor UE e unul dintre obstacolele majore din calea redirecționării pe uscat a exporturilor agricole ucrainene.
„A ne ajuta să distrugem flota rusă din Marea Neagră ar fi cea mai bună soluție, dar […] e mai ușor pentru UE să fie mai flexibilă în relațiile cu Rusia – și din nefericire Rusia exploatează acest lucru”, a declarat Sovsun.

Linii de solidaritate

De la înființarea așa-ziselor linii de solidaritate, peste granițele Ucrainei cu România și Polonia au trecut cam 1,7 milioane de tone de cereale. Însă liniile „funcționează parțial” doar, a declarat luni în comitetul agricol europarlamentarul german de centru-dreapta Norbert Lins.

Lins a explicat că peste cele două granițe au trecut doar 138.000 de tone de grâu, iar majoritatea cerealelor rămâne în țările vecine cu Ucraina. Practic nu au loc schimburi comerciale între Ucraina și țări terțe.

„Este un evident eșec al pieței” care impune măsuri pe piață, întrucât se acumulează unele probleme în Polonia și România, iar criza foametei ia proporții, a precizat Lins. „Ne trebuie mai multă intervenție, mai multă coordonare.” /…/

Sursa: EUobserver/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. In clipa in care „dispare” Ucraina dispare si Moldova iar ruZia fascista n-o sa-ti dea tie nici un petec de pamant. Bucovina si Basarabia si Bugeag vor fi Rusia.
    In UE va fi libera circulatie si libertatea de a detine proprietati a romanilor din regiuni.
    Aurolacii pesedeuisti ar trebui bagati in puscarie pentru propaganda putinista.

  2. Cat intra intr-un Hercules C130? Ar creste costul mult? Un camp pentru o pista mai lunga la granita se gaseste si la noi si la polonezi. Vindem in Africa si la Sauditi cu un pret la fel de bun ca cel cu care se bucura si ei sa vanda petrolul. Nu vor, sa traiasca cu mirodenii.

  3. ucraina exporta anual 120 de milioane de tone de produse. mare parte din ele erau produse agricole. e o prostie sa ai pretentia sa iti preia tarile vecine aceasta cantitate enorma de bunuri prin reteaua de transport rutier feroviar si maritim. pentru ca si tarile vecine au propriile bunuri de exportat si au o anumita capacitate de preluare.

    eu zic sa ne vedem mai intai de prioritatile nationale si abia apoi de foametea mondiala din lipsa de cereale ucrainene. acum ucrainenii dinamiteaza piata cu preturile mici pe care le cer la grau si la floarea soarelui, pentur ca ei nu au nimic de pierdut: daca nu exporta acum, rusii le fura tot sau le dau foc la grane, asa ca prefera sa vanda la orice pret.

    in schimb, polonezii, romanii si moldovenii, care au si ei cereale de exportat, raman cu marfa in silozuri, pentru ca pretul e prea mic, iar ucrainenii au inchiriat tot ce misca: vagon, barja, camion. ba acum ne dam peste cap sa le facem linii directe spre galati si constanta.

    in moldova e criza de gpl pentru ca cisterne cu gpl din romania sunt blocate la vama, ca au prioritate camioanele ucrainene care se intorc din porturi si se duc sa se incarce iar cu cereale.

    pai ce facem? murim noi de foame ca sa exporte ucrainenii tot ce au in stoc?

    • Pai e prioritate nationala altfel te trezesti cu cateva milioane de refugiati din Africa pe tot continentul. La foame uiti de tot.
      Ganditi ba inainte sa debitati. Ai scris ditai polologhia plina de aberatii.

    • @putinel bravo, desteptule. sa oprim toate exporturile pana se satura africanii cu grau ucrainean, dupa logica ta… pffff…

    • Aberezi, cum să rămână românii cu cerealele în silozuri dacă ucrainienii nu pot să-și livreze marfa și cererea e neacoperită

    • margo zice ca daca cerealele din Ucraina nu pleaca mai departe, se poate tine pretul sus. Adica putem vinde noi si altii mai scump. In vreme de restriste se gasrsc smecheri care fac bani multi. E jale… E plina lumea de indivizi bolnavi si nu au covid, poate jigodie.

  4. Țepeș,când or veni rusii în comuna ta în care ai învățat patru clase su ti or înfige o țeavă de tun în cur,o sa ți aduci aminte ce inepții scrii pe aici,pe doua copeici! Mai ai și drept de vot… asta e marea minune q democrației!

  5. J@vrele putleriste incearca sa convinga lumea ca rusia va restitui fostele teritorii pe care tot rusia lea-a confiscat. Fals nazistilor, rusia ar lua si moldova romaneasca si alt tezaur daca ar putea.

  6. Arabi precum cei din Egipt ar putea adopta niste tactici pt a da un sah durerod Rusiei astfel incat Rusia sa simta pe propria piele ce inseamna sa folosesti hrana altora ca o arma. Operatiunea Munchen le ar putea servi de inspiratie. Niste diplomati rusi de prin occident de exemplu?

    • Daca nu era Rusia, Egiptul era in jumatatit de j, exact cum au fost injumatatite Iordania si Siria.

    • Toti astia s-au impartit demult in shia si sunni? si s-au iubit tare mult unul pe altul.

  7. hotaraste-te, ori e rusofil platit, ori va fi cucerit in mod dureros

    la fel si cu teava in dos, e de rau azi? credeam ca useristilor le place

  8. @@gicu crezi ca rusofilii vor fi separati de ne-rusofili? esti prea naiv aur-de-la-rusi ce esit