G4Media.ro

Parlamentarii care votează pentru legalizarea avortului nu pot primi Sfânta Împărtășanie, afirmă…

Sursa foto: Facebook Arhidioceza Poznan

Parlamentarii care votează pentru legalizarea avortului nu pot primi Sfânta Împărtășanie, afirmă un înalt prelat al Bisericii Catolice din Polonia

„Viața umană este sacră și inviolabilă în orice dimensiune și condiție”, a declarat Stanisław Gądecki, arhiepiscop de Poznań și președinte al Conferinței Episcopale Poloneze (KEP), organul central al bisericii catolice din Polonia, la Marșul anual al vieții și familiei, relatează Notes from Poland.

Totuși, acest „drept la viață este astăzi cel mai adesea amenințat de interese financiare”, a avertizat Gądecki, citat de serviciul de presă catolic Opoka.

„O lege care încalcă dreptul natural la viață al unui copil este nedreaptă”, a continuat el. „Orice parlamentar care votează împotriva vieții comite un păcat grav și astfel nu poate primi Sfânta Împărtășanie”.

Comentariile sale vin după ce toate principalele partide de opoziție din Polonia – majoritatea având lideri care sunt catolici practicanți – și-au exprimat sprijinul pentru încetarea actualei interdicții cvasi-totale a avortului la cerere, care este susținută de biserică.

În 2020, Tribunalul Constituțional al Poloniei (TK) a emis o hotărâre care a înăsprit legea privind avortul, care era deja una dintre cele mai stricte din Europa. Aceasta a interzis întreruperile de sarcină justificate de diagnosticul de malformații congenitale grave ale fătului, care reprezentau anterior 98% din avorturile legale din Polonia.

În prezent, avortul la cerere este permis doar în două cazuri: atunci când sarcina amenință sănătatea sau viața mamei sau atunci când este rezultatul unui act criminal, cum ar fi violul sau incestul.

Biserica a sprijinit puternic înăsprirea legii și a fost ținta protestelor în masă care au izbucnit în urma hotărârii TK. Partidul național-conservator de guvernământ Lege și Dreptate (PiS), care are legături strânse cu biserica, a salutat, de asemenea, hotărârea.

Cu toate acestea, toate partidele din opoziție, cu excepția Confederației (Konfederacja,  extremă dreapta) au criticat noua interdicție aproape totală a avortului la cerere.

Donald Tusk, liderul Platformei Civice (PO) de centru, cel mai mare partid de opoziție, a cerut introducerea avortului la cerere până în a 12-a săptămână de sarcină. El a cerut, de asemenea, ca toți candidații electorali ai PO să susțină această poziție.

Władysław Kosiniak-Kamysz și Szymon Hołownia, liderii cartelului electoral de centru-dreapta A treia cale (Trzecia Droga), nu au mers atât de departe, dar sunt în continuare în favoarea revenirii la legea avortului de dinaintea hotărârii TK. Cu toate acestea, ei doresc ca problema să fie decisă printr-un referendum național.

Tusk, Kosiniak-Kamysz și Hołownia sunt cu toții catolici practicanți, la fel ca mulți deputați din partidele lor. Hołownia a început să se pregătească pentru a deveni preot, dar în cele din urmă a renunțat la această vocație și a intrat în jurnalism, înainte de a deveni ulterior politician.

Sursa foto: Szymon Hołownia/ Facebook

În 2020, când Hołownia a candidat la alegerile prezidențiale, un preot din Varșovia a refuzat să îi permită să primească împărtășania, spunând că „conștiința sa nu îi permite să facă acest lucru din cauza opiniilor pe care le propovăduiți”. Ulterior, dioceza locală și-a cerut scuze și l-a mustrat pe preot.

Sondajele de opinie arată, de asemenea, că o mare majoritate a polonezilor sprijină liberalizarea actualei legi a avortului, în ciuda faptului că peste 90% din populație este clasificată drept catolică, 84% dintre ei declarându-se credincioși și 42% practicându-și credința cel puțin o dată pe săptămână.

În timpul declarațiilor sale recente, Gądecki a reamintit, de asemenea, cadrelor medicale că sunt „obligate să arate cel mai înalt respect pentru viața umană și pentru caracterul sacru al acesteia”.

„Uciderea nu poate fi niciodată considerată o acțiune curativă, chiar și atunci când singura intenție este aceea de a respecta cererea pacientului”, a adăugat el. „Este mai degrabă o trădare a profesiei medicale”.

Arhiepiscopul de Poznan a declarat, de asemenea, că „respectul pentru fiecare viață umană necesită recunoașterea dreptului la obiecția de conștiință față de avort și eutanasie”.

Ultimele remarci se referă la așa-numita clauză de conștiință, care le permite medicilor din Polonia să refuze să ofere un avort legal dacă acesta intră în conflict cu convingerile lor religioase. Săptămâna trecută, un alt partid de opoziție, Stânga (Lewica), a propus o lege care să abolească această clauză.

În acest an până în luna noiembrie trebuie să aibă loc alegeri parlamentare. Sondajele plasează în frunte PiS cu 33 – 37%, urmat de PO cu 27 – 32%, Confederația cu 8 – 14%, A Treia Cale cu 7 – 11% și Stânga cu 5 – 10%. Pragul național de reprezentare în Seim, camera inferioară a parlamentului este de 5% pentru partide și 8% pentru alianțe, ceea ce pune sub semnul întrebării intrarea alianței A Treia Cale și avantajează partidele anti-avort, PiS și Confederația.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. episcopiile care incearca constrangerea politicii unui stat laic nu pot primi sfanta scutire de taxe

  2. religia + lipsa de educatie = controlul maselor