G4Media.ro

Parlamentarii din Ucraina nu mai au imunitate din 1 ianuarie. Ridicarea imunității…

sursa foto: Radio Europa Libera

Parlamentarii din Ucraina nu mai au imunitate din 1 ianuarie. Ridicarea imunității a fost una dintre promisiunile președintelui Zelensky

Imunitatea parlamentarilor din Ucraina a fost ridicată începând cu 1 ianuarie, în urma unei decizii a Radei, care a adoptat proiectul de lege pentru modificarea articolului 80 din Constituția țării. Decizia a intrat în vigoare în prima zi anului 2020, informează kyivpost.com.

Legea înlătură din articolul 80 din Constituție dispoziția care prevede că parlamentarii nu pot fi urmăriți, reținuți sau arestați fără acordul Radei (Parlamentul Ucrainei) și că li se garantează imunitatea parlamentară.

În articol a rămas o singură dispoziție. Aceasta afirmă că parlamentarii ucraineni nu poartă răspundere legală pentru rezultatele la vot sau declarațiile făcute în parlament sau în organismele sale, cu excepția răspunderii pentru calomnie sau defăimare.

La sfârșitul lui 2019, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a semnat legea nr. 2237, aducând legislația ucraineană privind imunitatea deputaților în conformitate cu Constituția Ucrainei și îndeplinind astfel una dintre promisiunile făcute în campania electorală.

Conform amendamentelor adoptate, cererea de autorizare a reținerii, selectarea măsurii de reținere (reținerea în arest, arestul la domiciliu), și alte acțiuni din investigație trebuie să fie convenite cu procurorul general.

sursa foto: Radio Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Acem si noi un presedinte care a promis ca renunta la imunitate…de atunci au trecut 5 ani si inca are imunitate. Asta intelege domnul presedinte sa avem O ROMANIE NORMALA? Sa minti cu nerusinare si sa nu-ti respecti promisiunile. Are guvernul lui, poate renunta la imunitate. Inceputul de an este un prilej excelent.

    • Să zicem că ai dreptate. Pe un alt subiect acum: ți-ar plăcea să renunțe la pensiile speciale parlamentarii?

    • Hai sa propunem ca nimeni sa nu mai aiba imunitate. Uite, de exemplu Chitoiu: omul trebuia sa fie la puscarie acum, dar colegii lui parlamentarii corupti l-au facut scapat, iar acum omul a ajuns la reanimare. Nu era mai bine sa fi stat Chitoiu la puscarie? Acum era bine-sanatos acolo, doar cu sfincterul anal ar fi avut un pic de probleme ca e cam zvapaiat, si nici nu s-ar fi interesat lumea de ce nu apare acel Audi pe declaratia de avere!

  2. Pe la noi cand? Toti politicienii ar trebui sa nu mai aiba imunitate..si nici pensii speciale. Johannis a promis in doua campanii electorale ca renunta la imunitate, dar nu nu vrea sa se tina de cuvant….de ce oare daca se crede ” curat”

    • @morga: ce ar fi sa dea majoritatea parlamentara un frumos exemplu? Sa voteze ei primii renuntarea la imunitate, si sa se porneasca cercetarile blocate de parlamentarii favorizatori ai infractorilor. Iar acei parlamentari sa isi primeasca si ei pedeapsa pentru favorizarea infractorului! Morgo, nu vorbi de finei in casa spanzuratului, ca daca ar fi pe bune, se construieste o puscarie noua pentru pesederasti!

  3. La noi niciodată, că se aplică regula,, așa i media în UE”.
    Dar la salariile ,,proștilor”nu mai există nicio medie UE.Nici la pensii speciale/de serviciu.Niște golani.
    Francezii au făcut revoluția din 1789,ca să înlăgure privilegiile a 5% din populație.Azi la noi specialii,MAI,MAPN,SRI,SIE,procurorii judecătorii ,grefierii și pensionarii lor cred că s mai mulți.
    Poate zic cu ciudă,dar acum câteva zile un amic subofițer la Pompieri s a pensionat (anticipat/caz de boală) la 48 de ani și mi zicea că abia așteaptă să meargă la muncă n Germania.T ui mama ei de boală.

  4. Ar trebui să facă cineva o analiză a situațiilor în care a fost cerută și obținută această nenorocită imunitate parlamentară în România în ultimii 10 ani – cred că cele mai multe situații sunt legate de corupție.
    Dar de departe cea mai mare aberație constă în interzicerea urmăririi penale, care nu cred că există în altă parte.

  5. Doar politicienii români şi preşedintele României nu reuşesc, dar nici nu se screm măcar, să înlăture dracului imunitatea parlamentară. Niciunul în 30 de ani. Nemernici, neruşinați cu toții, fără excepție.