G4Media.ro

Parlamentarii UE se grăbesc să aprobe proiecte esențiale înainte de alegerile din…

Foto: Parlamentul European

Parlamentarii UE se grăbesc să aprobe proiecte esențiale înainte de alegerile din iunie care ar putea marca înclinarea balanței către dreapta

Perspectiva unei basculări radicale spre dreapta în urma scrutinului european din această vară îi determină pe europarlamentarii de centru și de stânga să facă presiuni pentru a adopta o serie de proiecte de lege considerate esențiale, scrie Euronews.

La mai puțin de șase luni de la alegerile europene, Parlamentul European va adăuga mai multe sesiuni de vot la ședințele sale plenare lunare pentru a adopta mai multe acte legislative înainte ca europenii să meargă la urne.

Alegerile europene vor avea loc între 6 și 9 iunie anul acesta, iar ultima sesiune plenară a actualului Parlament European de la Strasbourg va avea loc între 22 și 25 aprilie.

Adăugarea unor sesiuni de vot suplimentare înseamnă că actualul parlament poate accelera discuțiile cu Consiliul UE – care reprezintă guvernele naționale ale UE – și poate încerca să aprobe peste 100 de dosare înainte de ultima sesiune plenară din aprilie.

Prioritățile principale ale parlamentului în următoarele patru luni vor fi pactul privind migrația și noile norme fiscale ale blocului. De asemenea, o nouă lege privind inteligența artificială așteaptă aprobarea oficială a Parlamentului European, după ce luna trecută a fost aprobată în cadrul negocierilor trilaterale.

În ultimii cinci ani, stânga politică și grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European (Grupul PPE) au dominat Parlamentul European și procesul decizional de la Bruxelles, lăsând adesea deoparte cele două grupuri conservatoare, Conservatorii și Reformiștii Europeni și Identitate și Democrație.

Dar primele previziuni pentru alegerile din 2024 sugerează că balanța puterii se va deplasa probabil spre dreapta, ceea ce va face posibilă o majoritate de dreapta în Parlamentul UE.

Europarlamentarul belgian Philippe Lamberts, membru al grupului Ecolo, din cadrul Alianței Verzilor – Alianța Liberă Europeană, consideră că ultimele propuneri ale UE privind migrația și politica de mediu sunt încercări periculoase de a mulțumi extrema dreaptă.

„Mai sunt încă multe dosare pe partea de Green Deal, apoi mai este și acest infam pact pentru azil și migrație, asupra căruia există un acord care nu va rezolva nimic. Practic, calcă pe urmele dreptei radicale, ceea ce cred că este, de asemenea, o mare greșeală”, a spus el.

„Dacă mă uit la ceea ce va face grupul meu de acum până la sfârșitul mandatului, va fi să joace în apărare, pentru că eu cred că marea majoritate conduce UE în mod somnambulic spre dezastru. Iar noi trebuie să împiedicăm acest lucru”.

Este o sarcină dificilă pentru legislatorii UE să voteze toate dosarele înainte ca europenii să se pronunțe la alegerile din iunie și rămâne de văzut ce anume va fi adoptat, mai notează Euronews.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu stiu care e scopul sa se grabeasca din moment ce se pot vota amendamente ulterior.

  2. In sistemul UE, propunerile legislative, inclusiv amendamentele la acte normative existente, pot fi propuse numai de Comisia Europeana, iar procedura de codecizie Consiliul UE – Parlamentul european dureaza mult. In plus orice amendament poate fi blocat de un numar de state membre (care asigura asa numita minoritate de blocaj) deci nu este simplu (din fericire), chiar daca sa zicem ca dreapta suveranista ar avea rezultate f bune la alegerile europene (putin pobabil insa sa obtina o majoritate care sa-i permita numirea unei comisii cu aceeasi orientare). In plus suveranistii (inclusiv AUR si SOS de la noi) nu ar trebui sa participe la alegerile intr-o constructie (UE) pe care vor s-o paraseasca (fiindca asta inseamna suveranitate deplina, iesirea din UE si NATO) – daca se doreste iesirea din UE aceasta se decide in parlamentele nationale si prin referendumuri nationale, deci nu e nevoie sa fii in parlamentul european. Dar de fapt salariile de acolo sunt prea atragatoare si pentru suveranisti, asa ca una-i una si alta-i alta.