
Parlamentul a adoptat proiectul de lege care permite primăriilor, chiar şi celor care nu au în subordine spitale, să contribuie direct la finanţarea unităţilor sanitare din comunitate
Parlamentul a adoptat marţi iniţiativa legislativă a USR care permite primăriilor, chiar şi celor care nu au în subordine spitale, să contribuie direct la finanţarea unităţilor sanitare din comunitate, anunţă formaţiunea, transmite News.ro.
Potrivit USR, această schimbare înseamnă bani mai mulţi pentru spitale, aparatură mai bună, mai multe medicamente şi condiţii demne pentru pacienţi. USR arată că este o măsură care răspunde direct cerinţelor contribuabililor, care vor să ştie unde merg banii lor şi ce primesc în schimb: un sistem medical mai bine dotat, mai uman şi mai funcţional.
”E momentul să trecem de la borduri şi panseluţe la sănătatea reală a oamenilor. De acum, primarii pot investi direct în spitalele din comunităţile lor. Nu mai au scuze. De la aparatură la alocaţia de hrană sau renovări, totul poate fi sprijinit de autorităţile locale. Este un pas important pentru descentralizare şi un gest de respect faţă de pacienţi şi faţă de contribuabili”, declară deputatul USR Adrian Wiener, iniţiatorul legii. În forma sa adoptată, legea modifică cadrul legal privind reforma în domeniul sănătăţii şi oferă autorităţilor locale posibilitatea legală de a susţine financiar spitale chiar dacă acestea sunt în subordinea consiliilor judeţene sau a altor instituţii, subliniază USR.
”De ce contează această lege pentru contribuabili şi pacienţi? Pentru că nu contează cine are spitalul „în subordine”, ci dacă acel spital are ce-i trebuie pentru a salva vieţi. Pentru că banii colectaţi din taxe trebuie să ajungă acolo unde e nevoie mai mare: în spitale, nu în panseluţe şi borduri noi. Pentru că oamenii bolnavi au nevoie de condiţii decente, tratamente moderne şi personal sprijinit, nu de scuze şi pase instituţionale”, menţionează USR.
”Legea este rezultatul unui efort început în 2018, când USR a depus proiectul pentru a corecta o inechitate: spitalele mari, care tratează cele mai grele cazuri, sunt subfinanţate pentru că sunt în sarcina consiliilor judeţene cu bugete mai mici decât primăriile mari. Pe fondul subfinanţării cronice a sănătăţii şi al scăderii numărului de contribuabili la sistemul de asigurări, această lege aduce un suflu de normalitate şi responsabilitate: unde sunt oameni, trebuie să fie grijă şi fonduri pentru sănătatea lor”, mai arată formaţiunea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.