G4Media.ro

Parlamentul a votat modificarea Codului Silvic. Noua formă riscă să creeze fix…

Parlamentul a votat modificarea Codului Silvic. Noua formă riscă să creeze fix problema pe care trebuia oficial să o rezolve: blochează piaţa lemnului de foc pentru populaţie

Parlamentul a votat marți modificarea unui articol din Codul Silvic care asigura populaţiei lemn de foc ieftin, dar scădea afacerile marilor procesatori din industrie, după cum a semnalat anterior G4Media.ro. Noua formă conţine însă elemente care creează chiar problema pe care trebuia oficial să o rezolve: blochează piaţa lemnului de foc pentru populaţie. Avertismentul vine chiar de la fostul ministru al apelor şi pădurilor, Doina Pană (PSD).

Majoritatea PSD-ALDE a votat în favoarea legii, în timp ce opoziţia a votat împotrivă. După votul în plen, legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

„Prin amendamentele aprobate chiar au blocat lucrurile. De-abia acum putem vorbi de un viitor blocaj”, a declarat Pană pentru G4Media.ro.

Ce s-a schimbat. Este vorba în principal de articolul 59, alineatul 5, literele a, b şi c, care explică modul în care Romsilva poate administra cele 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier naţional.

  • „Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţele compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, în următoarea ordine:
    • a) prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii;
    • b) prin exploatare în regie proprie, prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră;
    • c) prin valorificare ca masă lemnoasă pe picior; valorificarea ca masă lemnoasă pe picior se poate face numai pentru volumul din actele de punere în valoare care depăşeşte capacitatea proprie de exploatare la nivelul ocolului silvic/bazei experimentale şi după organizare a cel puţin două proceduri de achiziţie publică, în condiţiile legii. Volumul lemnului de foc rezultat din masa lemnoasă valorificată pe picior se oferă spre valorificare în ordinea de priorităţi prevăzută la alin. (5.2)”

Noutatea este posibilitatea exploatării lemnului ”pe picior” (adică direct din pădure) de către agenții economici. Până acum, potrivit Codului în vigoare, Romsilva nu putea decât prin forțe proprii sau angajând companii să exploateze lemnul, să-l aducă în depozite, să-l sorteze și abia apoi să-l vândă, iar populația beneficia de un preț social, care anul trecut a fost 156 de lei/metru cub. Acum însă, Romsilva va putea vinde lemnul direct din pădure agenților economici, care la rândul lor vor putea face ce doresc cu el.

„Au adăugat şi faptul că prestările de servicii intră în zona achiziţiilor publice. Până acum prestările de servicii de exploatare se dădeau pe baza negocierilor directe cu Romsilva, care organiza licitaţii. Acum procesul de atribuire va ajunge la 220 de zile: trebuie parcurse două proceduri de licitaţie, care înseamnă minim 190 de zile, plus 30 de zile procedura de licitaţie pe picior. Blocajul va fi maxim”, spune Pană.

Surse din piaţă au declarat pentru G4Media.ro că se fac presiuni ca preşedintele să întoarcă legea în Parlament.

Context. Disputa a început în vara anului trecut, când Parlamentul a votat o lege care aduce unele modificări Codului Silvic, cu scopul declarat de a asigura populaţiei lemn de foc mai ieftin. Mărul discordiei era articolul 59 din lege, unde se detaliază modul în care trebuie să se livreze cetăţenilor lemnul de foc.

Până la legea de anul trecut, Romsilva licita „pe picior” direct în pădure, adică estima cam ce cantitate de lemn ar rezulta dintr-o anumită exploatare. Firmele care câştigau licitaţia plăteau preţul respectiv, făceau exploatarea şi vindeau apoi lemnul cui voiau şi la ce preţ doreau.

Noua lege obligă Romsilva să-l exploateze prin forţe proprii sau apelând la serviciile altor companii şi să vândă lemnul de foc (care nu este de calitate superioară, destinat mobilei) prioritar populaţiei şi la preţul de pornire al licitaţiei, plus un profit modic pentru ea. Anul trecut, de exemplu, preţul mediu practicat de Romsilva a fost de 156 lei/mc. Contrar aşteptărilor, însă, preţul la care lemnul a ajuns la cetăţeni a fost 400-500 lei/mc, iar în unele zone s-a vândut chiar şi cu 700 lei/mc.

Motivul: legea încurcă interesele marilor procesatori şi le scade afacerile cu peste 200 de milioane de euro, cum a arătat o analiză G4Media.ro. Marile companii de prelucrare şi-au unit forţele şi sunt acuzate că boicotează procesul de exploatare a lemnului pentru a creşte artificial preţul lemnului de foc pentru populaţie şi a forţa factorul politic să modifice legea în favoarea lor.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. M-am…ars! Cu ce voi mai face focul la cazane? Cu anvelope uzate oare as avea voie? Sau mai bine sa vorbesc cu Daddy pentru niste gaz din Marea Neagra…
    Alo, Tel Drum..?