G4Media.ro

Parlamentul britanic aprobă proiectul care prevede deportarea migranților ilegali în Rwanda /…

sursa foto: Facebook/ Rishi Sunak

Parlamentul britanic aprobă proiectul care prevede deportarea migranților ilegali în Rwanda / ONU denunță un “precedent periculos la nivel mondial”

Apelurile internaționale se intensifică marți pentru ca Regatul Unit să renunțe la deportarea solicitanților de azil în Rwanda, în urma adoptării de către Parlamentul britanic a unui proiect de lege calificat drept „istoric” de către premierul Rishi Sunak, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

După luni de luptă, Parlamentul britanic a aprobat luni seară proiectul de lege care permite deportarea solicitanților de azil care au intrat ilegal în Regatul Unit. Proiectul de lege trebuie acum să primească sigiliul regal – o formalitate – înainte de a intra în vigoare.

Guvernul speră să înceapă deportările „în termen de 10-12 săptămâni”.

„Adoptarea acestei legislații de referință nu este doar un pas înainte, ci o schimbare fundamentală în ecuația globală a migrației”, a declarat Rishi Sunak într-o declarație făcută la primele ore ale dimineții.

Proiectul „arată clar că, dacă vii aici (în Marea Britanie) în mod ilegal, nu vei putea rămâne”, a adăugat el.

În urma acestui demers, ONU, deja foarte critică față de acest proiect, a cerut Londrei „să-și reconsidere planul”.

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Volker Türk, și omologul său însărcinat cu refugiații, Filippo Grandi, au cerut guvernului „să ia în schimb măsuri practice pentru a combate fluxurile neregulamentare de refugiați și migranți, pe baza cooperării internaționale și a respectării legislației internaționale privind drepturile omului”.

Kigali „mulțumit”

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Michael O’Flaherty, a descris legea drept „un atac la adresa independenței sistemului judiciar”.

Consiliul Europei, care are 46 de membri, inclusiv Marea Britanie, este depozitarul Convenției Europene a Drepturilor Omului. În iunie 2022, aceasta din urmă a oprit în ultima clipă un zbor inițial către Rwanda.

La rândul său, Kigali s-a declarat „mulțumit” de adoptarea textului, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Yolande Makolo, adăugând că autoritățile „așteaptă cu nerăbdare să îi primească pe cei relocați în Rwanda”.

Guvernul conservator britanic, aflat în dificultate în sondaje cu doar câteva luni înainte de alegerile generale, a făcut din lupta împotriva imigrației ilegale o prioritate și a promis să „oprească bărcile” de migranți care traversează ilegal Canalul Mânecii pentru a ajunge în țară.

După ce a atins un record în 2022 (45.000) și apoi a scăzut în 2023 (aproape 30.000), numărul persoanelor care traversează ilegal Canalul Mânecii în ambarcațiuni improvizate a crescut cu peste 20% de la începutul anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

“Rușine națională”

Planul este de a expulza migranții aflați în situație ilegală, indiferent de unde provin, în Rwanda, unde vor fi examinate cererile lor de azil. Indiferent de rezultat, aceștia nu se vor putea întoarce în Marea Britanie.

Susținut de un nou tratat între Londra și Kigali, textul adoptat de Parlamentul britanic a fost menit să răspundă constatărilor Curții Supreme, care a declarat ilegal proiectul inițial în noiembrie anul trecut.

Acesta afirmă că Rwanda este o țară sigură și prevede ca guvernul să treacă peste orice ordonanță a Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a împiedica deportările.

Legea „arată că Parlamentul britanic este suveran, dând guvernului puterea de a respinge măsurile provizorii de blocare impuse de instanțele europene”, a declarat ministrul de interne James Cleverly.

Pe de altă parte, grupurile pentru drepturile omului, care se opun de mult timp proiectului, au criticat puternic votul.

Este o „rușine națională” și „va lăsa o pată pe reputația morală a acestei țări”, a declarat Sacha Deshmukh, șeful Amnesty International în Marea Britanie, într-un comunicat.

Într-o declarație comună, Amnesty, Freedom from Torture și Liberty au afirmat că textul constituie „o amenințare semnificativă la adresa statului de drept”.

În timp ce se așteaptă o acțiune în justiție, Rishi Sunak a dat asigurări luni că avioanele către Rwanda „vor decola, orice s-ar întâmpla”.

Guvernul a mobilizat sute de angajați, inclusiv judecători, pentru a soluționa rapid orice apeluri din partea migranților ilegali și a eliberat 2 200 de locuri de detenție pentru aceștia în timp ce cazurile lor sunt studiate. Avioanele au fost deja rezervate, a precizat el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. bravo UK.acasa toti.sper sa va urmeze si altii