Parlamentul de la Budapesta a votat înființarea Autorității de Integritate/ Instituția, cerută de UE, va investiga fraudele, conflictele de interese și corupția în utilizarea fondurilor europene
Autoritatea de Integritate va fi înfiinţată ca un organ al adminsitraţiei de stat cu scopul investigării fraudelor, conflictelor de interese, corupției sau altor încălcări legate de utilizarea fondurilor Uniunii Europene, relatează Infostart.hu, citată de Rador.
În contextul în care împotriva Ungariei a fost demarată o procedură pe baza sistemului de condiţionalitate menit să protejeze bugetul UE şi a înţelegerii cu Comisia Europeană, Parlamentul de la Budapesta a decis, marţi, cu 150 de voturi, 12 împotrivă şi 19 abţineri, înfiinţarea acestei noii instituţii. La această autoritate poate depune oricine o plângere, însă şi instituţia poate demara din oficiu procedurile în cazurile în care constată că autorităţile competente nu au întreprins demersurile necesare în vederea combaterii corupţiei.
Autoritatea de Integritate va fi condusă de un preşedinte şi de doi vicepreşedinţi, iar pentru ocuparea acestor funcţii va fi organizat un concurs de către o comisie abilitată. În funcţiile de conducere, persoanele vor fi nominalizate de preşedintele Oficiului de Audit de Stat. Persoanele care urmează să îndeplinească aceste funcţii vor fi numite de preşedintele ţării pentru şase ani. Mandatul lor nu poate fi reînnoit.
Salariul lunar al președintelui Autorităţii de Integritate va fi de 80% din salariul președintelui Băncii Naţionale a Ungariei, adică 4 milioane de forinţi. Preşedintele şi vicepreşedinţii sunt obligaţi să-și depună o declaraţie de avere în momentul numirii lor și anual. Autoritatea de Integritate va funcţiona, probabil, începând cu a doua parte a lunii noiembrie.
Principalul organ de decizie al instituţiei va fi Consiliul de Administrație format din președinte și cei doi vicepreședinți, care vor înainta anual un raport către Parlament. Autoritatea efectuează o evaluare a riscului de integritate prin care identifică, printre altele, problemele sistemice și întocmește un raport anual de integritate analitică, și poate emite, de asemenea, şi recomandări.
Dacă Autoritatea de Integritate sesisează săvârşirea unei fraude, trebuie să înştiinţeze şi organele europene competente, printre altele, Oficiul European de Luptă Antifraudă şi Parchetul European. Numărul personalului autorității și resursele necesare sunt stabilite de președintele instituţiei.
Pe lângă această autoritate va fi înfiinţat şi așa-numitul grup de lucru anticorupție, care va fi un organism independent de analiză, propunere, observații și luare a deciziilor şi va funcţiona în cadrul Autorităţii de Integritate. Acesta va analiza măsurile anticorupție aflate în vigoare, poate face recomandări pentru altele noi și elaborează anual un raport privind riscurile. Guvernul trebuie să motiveze dacă nu îndeplineşte una dintre măsurile prevăzute.
Prin modificarea legislativă va fi înfiinţată în cadrul Cancelariei premierului şi Direcţia pentru Control Intern şi de Integritate, unitate organizatorică anticorupție care va fi în subordinea ministrului dezvoltării.
Sursa: Infostart.hu/ Rador
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii