G4Media.ro

Parlamentul de la Chișinău i-a desemnat pe cei șase membri responsabili de…

Sursa: Ministerul Justiției din Republica Moldova

Parlamentul de la Chișinău i-a desemnat pe cei șase membri responsabili de o etapă importantă a reformei justiției din Republica Moldova

Legislativul de la Chișinău i-a desemnat, luni, pe cei șase membrii care vor face parte din Comisia de Evaluare a integrității candidaților ce vor concura la funcția de membru în organele de auto-administrare ale judecătorilor și procurorilor – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Cele două organisme sunt foarte importante în economia evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova în scopul modernizării și reformării acestui sector. Astfel, toți magistrații din Republica Moldova vor trebui în viitor să treacă de această evaluare extraordinară menită să curețe sistemul de magistrați corupți sau care nu-și pot justifica averile.

Numirile de astăzi definitivează procesul de „pre-vetting” care se desfășoră înainte celui de „vetting” (evaluare extraordinară -n.red.), ambele indispensabile procesului de reformă.

Comisia va evalua integritatea candidaților în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție.

De asemenea, Comisia va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților. Proiectul de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.

Cine sunt cei desemnați

Cei șase membri desemnați luni sunt Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu, Vitalie Miron – desemnați la propunera partidelor parlamentare, doi din partea puterii pro-europene și unul de la opoziție pro-rusă.

Apoi, Victoria Henley, Nona Tsotoria și Herman Von Hebel au desemnați la propunerea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Nadejda Hriptievschi este fondatoare și directoare a Programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). În această calitate, desfășoară activități de cercetare, advocacy, colectare de fonduri, planificare și management de programe pe zona justiției.

La rândul său, Tatiana Răducanu este cunoscută drept un critic al situației din sistemul judecătoresc. În 2016, a decis să se pensioneze, invocând problemele legate de promovarea, numirea în funcţii de conducere a persoanelor controversate.

În 2013-2016, a fost membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La începutul anului 2016, CSM a respins candidatura Tatianei Răducanu la funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, singura înscrisă în cursa pentru acest fotoliu.

Vitalie Miron a fost consilier în cadrul cabinetului primarului general al municipiului Chișinău, fostul socialist, Ion Ceban. În 2015–2019, a fost consilier în cabinetul unui deputat din Parlament. În 2013–2015, a fost specialist responsabil de atragerea investițiilor în Primăria comunei Tohatin din municipiul Chișinău.

În ceea ce îi privește pe membri din afara țării care vor face parte din Comisia de Evaluare a integrității candidaților la CSP și CSM, aceștia sunt Victoria Henley, care a fost propusă de Ambasada SUA la Chișinău, Nona Tsotoria – propusă de Ambasada Georgiei la Chișinău și Herman Von Hebel – de către Ambasada Olandei la Chișinău.

Foto: Plenul Parlamentului Republicii Moldova. Sursa/Ministerul Justiției din Republica Moldova

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Desi e la inceputul drumului, Rep. Moldova a ales sa fie condusa de niste persoane educate si cinstite, Maia Sandu si Gavrilita, si va avea o justitie independenta si corecta mult inaintea Romaniei, care este pe mana mafiotilor.
    In Romania, justitia nasita de Iohannis, Ciolacu, Predoiu, Savonea, Dorneanu merge din rau in mai rau. Mafia de la putere nu accepta sa lase justitia sa fie corecta si sa-si faca treaba, legile justitiei mutilate de PSDraknea sunt inca valabile, SIIJ a fost reinfiintata etc.

  2. In Rromani justitia este facuta pt fraeri sau pt interese politice , cum poti sa bagi la parnaie un tovaras care trage un tun de cateva milioane de euroi , voi sunteti nebuni ??