G4Media.ro

Parlamentul de la Chișinău ridică imunitatea pentru doi dintre artizanii „furtului miliardului”:…

Sursa foto: Marina Tauber / Facebook

Parlamentul de la Chișinău ridică imunitatea pentru doi dintre artizanii „furtului miliardului”: deputații Ilan Șor și Marina Tauber

Legislativul de la Chișinău a votat pozitiv, joi, cererea formulată de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare pentru deputații Ilan Șor și Marina Tauber.

„Tauber și Șor au pus în aplicare planul infracțional prin care o companie urma să răscumpere credite de la Banca de Economii. Tauber a obținut și integrat mijloacele pentru a-și spori proprietățile în Moldova și în străinătate”, și-a motivat cererea procurorul general interimar Dumitru Robu de la tribuna Parlamentului.

Cererea a fost aprobată cu votul a 60 de deputați dintre care 56 de deputați de la formațiunea de guvernare Partidul Acțiune și Solidaritate, iar patru chiar de la Partidul Șor.

În replică, Marina Tauber a declarat că partidul de guvernare folosește acum procuratura ca „bâtă politică”, un discurs similar cu cel al fostului șef al statului Igor Dodon, care joi a fost plasat în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.

Tauber, colega de școală și prietena din copilărie a lui Ilan Șor

Tauber este bănuită de procurori de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în complicitate cu șeful său de partid, Ilan Șor, oligarh fugit în prezent în Israel.

Numele Marinei Tauber se regăsește în raportul Kroll 1, numărându-se printre persoanele care ar fi beneficiat în urma fraudei bancare de un miliard  de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova între 2012-2014. În schemă au fost implicate trei bănci private, ale cărora rezerve erau garantate de Banca Națională a Republicii Moldova.

Conform raportului independent realizat de compania internațională de audit financiar Kroll, Marina Tauber, alături de alți acționari ai Unibank (una dintre cele trei bănci), ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă.

Astfel, o bună parte din ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni. Pe 16 septembrie 2019, Marina Tauber a fost reținută în orașul Orhei, la câteva ore după ce Parlamentul a votat, la solicitarea procurorului general interimar, ridicarea imunității pentru Marina Tauber și colega ei de partid, Reghina Apostolova.

Pe 2 octombrie 2020, Marina Tauber și Reghina Apostolova au fost scoase de sub urmărire penală în dosarul în care erau bănuite de complicitate la furtul miliardului de către fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

La rândul său, Stoianoglo este urmărit penal în prezent pentru cinci capete de acuzare, inclusiv pentru eliberarea din penitenciar a unor personaje controversate implicate în furtul miliardului, precum Veaceslav Platon, cel care ulterior a fugit la Londra de unde nu poate fi extrădat momentan. Imediat după eliberare, ambele au declarat că reținerea lor a fost un instrument de presiune politică.

Cine este Ilan Șor

Oligarhul Ilan Șor este încă unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova, deși e fugit din țară de aproape trei ani. Partidul lui este al treilea partid parlamentar și are șase deputați din totalul de 101.

Destinul lui Ilan Șor, oligarhul moldovean care trage în prezent sforile în majoritatea parlamentară de la Chișinău, este unul demn de filmele hollywoodiene. Născut la Tel-Aviv pe 6 martie 1987, el ajunge doi ani mai târziu în Republica Moldova împreună cu familia sa.

Tătăl său, Miron Șor, un prosper om de afaceri în Israel, decisese să revină acasă în Republica Moldova. Aici el avea să deschidă o serie de inițiative de afaceri într-o Republica Moldova, proaspăt ieșită din Uniunea Sovietică și care o apuca și ea pe calea capitalismului sălbatic al anilor `90 pentru Europa de Est.

Miron Șor avea să-l învețe pe fiul său, Ilan Șor, de mic tainele afacerilor. Îl lua la negocieri cu el și îl consulta în privința mersurilor afacerilor. În 1994, familia Șor deținea o vastă rețea de magazine de haine de firmă, cosmetică și parfumerie denumită „Moldclassica International” și un lanț de magazine de tip duty-free „Dufremol” în zonele de frontieră ale Republicii Moldova

Miron Șor avea să moară când Ilan Șor ajungea la vârsta majoratului. Câțiva ani mai târziu, tânărul Șor avea să-i cunoască în jurul vârstei de 20 de ani deja pe mai-marii din Republica precum Gabriel Stati, fiul prosperului om de afaceri în domeniul petrolier Anatol Stati. Ilan Șor intră și în anturajului politicienilor influenți din Republica Moldova, precum fostul premier Vlad Filat și deputații de atunci Veaceslav Platon sau Chiril Lucinschi, fiul fostului președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi.

De aici va începe ascensiunea în lumea mare a afacerilor pentru tânărul Ilan Șor. În 2011, la numai 23 de ani, acesta se căsătorește cu vedeta pop din Rusia, Jasmin. La nunta sa, desfășurată cu mare fast, au fost invitați toți cei mai importanți oameni din Republica Moldova.

În august 2013, Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune firmei „Avia Invest” afiliată lui Ilan Șor. Principalul aeroport al Republicii Moldova a fost da în cosesiunepe 49 de ani. Firma lui Șor se obliga să ofere o redevenţa anuală de 1% din venitul realizat de întreprinderea concesionară şi să facă investiţii de 244,2 milioane de euro. După mai multe plimbări prin diverse firme și proporietari, Aeroportul Internațional Chișinău este și astăzi în mâinile lui Șor.

Furtul miliardului

Dar totuși ce l-a adus în atenția publică pe Ilan Șor a fost „furtul miliadului” de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Schema s-a desfășurat cu girul transpartinic al clasei politice de la Chișinău și sub nasul autorităților compenențe în prevenirea infracțiunilor economice, dar și a Băncii Naționale a Moldovei.

Astfel, din în luna aprilie 2014, Șor a devenit președinte al Consiliului de Administrație al Banca de Economii din Moldova (BEM), însă pe atunci, banca era deja sub controlul său. La fel ca și Unibank și Banca Socială. Din aceste trei bănci, între 2012-2014, va fi sustras un miliard de dolari, cu mențiunea că circa 70% din sută a fost sustrasă sub formă de credite cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2014.

În urma scrutinului de atunci, la putere au ajuns tot partidele din fosta Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) și astfel a început o luptă acerbă între fostul premier Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și oligarhul Vlad Platohniuc, cel care conducea de facto Patidul Democrat (PD), ambii fiind implicați în acastă operațiune de furt al miliardului.

Aici intervine și rolul lui Ilan Șor, cel care ani de zile s-a aflat în relații de influență și afaceri cu Filat. Pe timpul premierul Filat, o parte din proprietățile sindicatelor din Republica Moldova au trecut în propritatea sa. La fel, Șor și-a consolidat poziția pe piața magazinelor de tip duty-free. Șor a început să ducă o viața extravagantă cu petreceri de lux, zboruri în avioane private și multe credite contractate de la bănci sau oameni de afaceri din Republica Moldova.

Sursa foto: Marina Tauber / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...