Parlamentul din Kazahstan a retras privilegiile acordate fostului președinte Nursultan Nazarbaev
Kazahstanul a abrogat vineri o lege care le conferea o autoritate considerabilă fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev şi familiei sale, care au condus timp de trei decenii cea mai mare ţară din Asia Centrală, epilog al unui proces legislativ şi politic pentru a înlătura clanul său de la putere, relatează AFP, citată de Agerpres.
„În cadrul unei sesiuni comune a camerelor parlamentului, deputaţii au adoptat (…) legea privind ‘anularea legii constituţionale (…) în legătură cu primul preşedinte al Republicii Kazanstan'”, a transmis Kazinform, agenţia de presă oficială.
În baza unei legi privind ‘primul preşedinte’ adoptată în 2000, Nazarbaev beneficia de prerogative politice importante, iar familia sa, care controlează mari părţi din economie, de imunitate judiciară.
Printre altele, fostul preşedinte omnipotent, cunoscut pentru cultul personalităţii, a fost lăsat fără titlul onorific de ‘lider al naţiunii’, la câteva luni după ce capitala redenumită Nursultan în onoarea sa a revenit în septembrie 2022 la denumirea precedentă, Astana.
Miercuri, Curtea Constituţională a invalidat această lege în urma unui referendum de aprobare a acesteia în iunie 2022, cu scopul de a încheia cu epoca Nazarbaev în această fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi.
După demisia sa neaşteptată din martie 2019, Nazarbaev, declarat ‘erou al poporului’, a continuat să joace un rol important, prin apropiaţii săi.
Abrogarea acestei legi ar fi fost de neconceput în urmă cu un an, însă tulburările din ianuarie 2022, când protestele paşnice împotriva scumpirii carburanţilor au degenerat în confruntări între forţele de ordine şi civili, făcând 238 de morţi, au transformat peisajul politic.
Nazarbaev a fost acuzat de manifestanţi că s-a îmbogăţit extrem de mult, împreună cu clanul său, în detrimentul populaţiei, care se confruntă cu dificultăţi economice tot mai mari.
Ca răspuns la această criză, preşedintele actual, Kassîm-Jomart Tokaev, considerat mult timp drept un acolit al lui Nazarbaev, l-a criticat pe fostul său mentor şi a cerut să se renunţe la regimul ‘super-prezidenţial’.
În ultimele luni, mai mulţi apropiaţi ai fostului preşedinte, în prezent în vârstă de 82 de ani, au fost înlăturaţi din posturi de răspundere.
Un apropiat al lui Nazarbaev, fostul premier şi şef al serviciilor secrete Karim Massimov este vizat de un proces pentru înaltă trădare, acuzat că a organizat tulburările din ianuarie anul trecut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank