
Parlamentul eston dă undă verde unui amendament constituţional care limitează dreptul la vot al rezidenţilor ruşi
Parlamentul eston a dat miercuri undă verde unui proiect care le interzice cetăţenilor neeuropeni să participe în alegerile locale, o măsură care vizează mai ales puternica minoritate rusă din Estonia, relatează AFP, conform News.ro.
Deputaţii au adoptat un amendament constituţional în virtutea căruia ”dreptul la vot în alegerile locale” va fi ”revocat cetăţenilor ţărilor terţe care îşi au reţedinţa în Estonia”, anunţă într-un comunicat Parlamentul.
Această măsură – în cazul în care va fi validată de către preşedintele Alar Karis, care şi-a exprimat unele rezerve în trecut – îi va viza în primul rând pe cei aproximativ 80.000 de cetăţeni ruşi care trăiesc în această fostă republică sovietică vecină cu Rusia care şi-a recăpătat independenţa în 1991.
Această dispoziţie – adoptată cu o largă majoritate de 93 la şapte voturi – reflectă îngrijorări tot mai mari cu privire la securitate în această ţară baltică după invazia rusă a Ucrainei, în februarie 2022.
De frica unui amestec străin, diverse forţe politice estone au propus excluderea din alegeri a ruşilor, belaruşilor şi apatrizilor (60.000 în total) care trăiesc în Estonia, care 1,3 milioane de locuitori.
”Mulţumesc! Este o victorie a noatyră a tuturora”, a declarat premierul eston după vot.
”Deciziile în viaţa noastră locală nu vor mai fi luate de către cetăţeni ai unor state agresoare, ci noi vom decide noi înşine pe pământul nostru”, a scris Kristen Michal, care a catalogat decizia luată drept ”importantă”.
DREPTURI FUNDAMENTALE
”Dacă Rusia ar fi fost, din punctul nostru de vedere, sensibilă, nimeni nu ar fi iniţiat asta”, a declarat înainte de vot un analist politic de la Institutul Johan Skytte, Rein Toomla.
”Este foarte clar (un demers) împotriva Rusiei, iar într-un fel, cetăţenii ruşi care trăiesc în Estonia sunt victimele lui pentru că Rusia a acţionat aşa, ci nu ei”, a declarat el AFP.
Rezidenţii permanenţi au în prezent dreptul constituţional de a vota în alegerile locale, dar nu şi în alegerile legislative.
Preşedintele Karis şi-a exprimat unele îndoieli faţă de acest text.
”Restricţiile drepturilor fundamentale care nu sunt suţsinute cu argumente convingătoare ne vor compromite statutul internaţional de stat de drept şi, prin urmare, securitatea”, avertiza el în februarie.
Relaţiile Moscovei cu cele trei capitale baltice – Tallinn, Riga şi Vilnius – se deteriorează neîncetat de mult timp, odată cu creşterea tensiunilor între Rusia şi Occident.
Atât Estonia, cât şi Letonia şi Lituania au minorităţi rusofone importante, care rămân uneori în dezacord cu Guvernele naţionale, provocând îngrijorarea că Moscova poate căuta să exploateze aceste diferenţe pentru a destabiliza aceste ţări, membre atât ale Uniunii Europene (UE), cât şi ale NATO.
AMBIŢII IMPERIALISTE
Estonia a anunţat luna aceasta că-şi creşte cheltuielile cu apărarea în 2026, la ”cel puţin” 5% din PIB, evocând ameninţatrrea pe care o reprezintă, în opinia sa, Rusia vecină.
”Rusia nu şi-a schimbat obiectivele şi ambiţiile imperialiste. Este o ameninţare reală atât la adresa Europei, cât şi a NATO”, estima recent Michal.
În opinia sa, ”cetăţenii ruşi şi belaruşi văd ce face Rusia în Ucraina (…) altfel decât cetăţenii estoni”.
”Dacă cineva vrea să fie un cetăţeanm al Rusiei (…), nu trebuie să se aştepte să participe la discuţia despre Estonia”, declara el în ianuarie ERR.
Dezbaterea despre drepturile la vot este doar una dintr-o serie de acţiuni simbolice ale ruperii legăturilor cu Moscova.
Ţările baltice au decis, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, să demonteze şi să demoleze anumite monumente din epoca sovietică.
Fostul premier eston Kaja Kallas, actuala şefă a diplomaţiei europene, a fost introdusă pe o listă rusă a persoanelor căutate din cauza susţinerii distrugerii statuilor de pe vremea fostei Uniuni Sovietice (URSS).
Atuncicând estonia şi-a redobândit independenţa faţă de URSS, aproximativ o treime dintre locuitori erau rusofoni ale căror familii au emigrat în alte republici sovietice.
Ei nu au obţinut cetăţenia din cauza lipsei unei legături de sânge cu Estonia.
Pentru a obţine cetăţenia acestei ţări, este necesar să treacă un test de cunoaştere a limbii estone.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.