G4Media.ro

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind înființarea unei Autorități Europene de…

Sursa foto: Facebook / World Vision România

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind înființarea unei Autorități Europene de Coordonare pentru măsurile și politicile destinate copiilor

Rezoluția privind Garanția pentru copii, adoptată marți de Parlamentul European este inițiată la doi ani de la adoptarea programului, pentru a susține implementarea măsurilor, având în vedere progrese lente ale statelor membre în adoptarea planurilor de acțiune, a explicat Dragoș Pîslaru, raportor pentru acest document, președintele Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European. 

De ce este nevoie de această nouă autoritate europeană? „Nivelul încă ridicat al riscului de sărăcie și excluziune în rândul copiilor, în UE și faptul că statele membre nu au făcut progrese semnificative în ultimii 2 ani pentru a implementa Garanția pentru copii înseamnă că este nevoie de susținere și coordonare la nivel european”, a spus Pîslaru. 

Autoritatea ar urma să aibă responsabilitate politică pentru a asigura legătura între politicile naționale, cele europene și programul „Garanția pentru copii”. 

De exemplu, România a trimis Planul Național de Acțiune abia în această toamnă, iar la nivelul UE mai sunt încă două state membre care nu au transmis planurile. 

În acest moment finanțarea programului este asigurată prin Fondul Social European, regulile actuale prevăd ca fiecare țară să aloce 5% din FSE+ pentru măsuri destinate copiilor, dar nu există sancțiuni pentru ne-alocarea acestor fonduri. 

Despre programul Garanția pentru copii 

Potrivit prezentării făcută de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, președinte al Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European: 

În 4 iunie 2021, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Garanția pentru Copii, mecanism ce are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și excluziunii sociale în rândul tinerei generații. Inițiativa garantează accesul la o serie de servicii cheie pentru copiii aflați în situații de vulnerabilitate, contribuind astfel la apărarea drepturilor copiilor. Adoptând Garanția pentru Copii, Consiliul UE recomandă statelor membre să asigure copiilor vulnerabili accesul și gratuitatea următoarelor servicii:

  • educație și îngrijire timpurie – ca să evităm, spre exemplu, segregările care se petrec în sistemul nostru educațional, vizând copii din grupuri de minorități sau copii cu dizabilități;
  • educație și activități școlare – precum accesul gratuit la echipament adecvat pentru învățământul la distanță, care s-a dovedit a fi esențial în perioada pandemiei; 
  • nutriție – minimum o masă sănătoasă pe zi la școală; 
  • îngrijire medicală – acces gratuit la controale, prevenție, consultații medicale.

Detalii despre rezoluția adoptată marți, aici.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează