G4Media.ro

Parlamentul European a adoptat raportul prin care cere integrarea deplină a României…

Sursa foto: https://www.schengenvisainfo.com/

Parlamentul European a adoptat raportul prin care cere integrarea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen

Parlamentul European a adoptat, cu 505 voturi pentru, 134 împotrivă și 54 abțineri, un raport în care susține, din nou, că România și Bulgaria trebuie integrate cu drepturi depline în spațiul Schengen, precizând totodată că și Croația îndeplinește cerințele tehnice.

Solicitarea este inclusă în Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen, având-o raportoare pe europarlamentara Tanja Fajon, grupul S&D.

„Ținând seama de numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, solicită insistent Consiliului să-și onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne; (PE, n.r.) este pregătit, atunci când este consultat de Consiliu în conformitate cu articolul 4 din Actul de aderare, să-și exprime opinia cu privire la aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Croația; consideră că solidaritatea și responsabilitatea sunt de datoria tuturor și că viitorul spațiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare”, precizează raportul prezentat Parlamentului European.

Totodată, Parlamentul European susține că statele membre ar trebui să restabilească rapid libera circulație în spațiul Schengen. Observând că unele controale la frontierele interne au fost instituite din 2015, eurodeputații afirmă că astfel de verificări nu mai îndeplinesc criteriile proporționalității și necesității și, prin urmare, sunt ilegale. Dacă este necesar, Comisia ar trebui, de asemenea, să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, precizează un comunicat de presă al Parlamentului European.

„Pe fondul pandemiei de COVID-19, spațiul Schengen a fost îngenunchiat. În loc să faciliteze libera circulație, controalele la frontierele interne au devenit noua normalitate. Încrederea reciprocă a fost înlocuită de neîncrederea reciprocă. Prea multe persoane mor încă pe țărmurile noastre, returnările violente și încălcările drepturilor omului continuă să existe la frontierele noastre. Schengen nu mai este adecvat scopului. Este nevoie urgentă de reforme semnificative, cu norme mai clare și un rol mai puternic al instituțiilor UE. Restaurarea și consolidarea spațiului Schengen trebuie să fie singura cale de urmat”, a declarat Tanja Fajon.

Parlamentul subliniază că este necesară o reformă a Codului frontierelor Schengen pentru a aborda situația actuală a spațiului de călătorie fără frontiere. Deși controalele la frontieră rămân o prerogativă a statelor membre, noile mecanisme de salvgardare ar putea asigura retragerea controalelor atunci când acestea nu mai reprezintă un răspuns proporțional, mai precizează Parlamentul European.

Citește și:

România și Bulgaria primesc acces să citească datele din Sistemul european de informaţii privind vizele / Accesul complet, atunci când cele două țări vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen

Ce prevede noua strategie a Comisiei Europene privind extinderea Schengen cu alte patru țări, inclusiv România, și cum a fost primită vestea în Parlamentul European / Demersuri ale politicienilor români

sursa foto: schengenvisainfo.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asa, si?
    A mai fost un astfel de raport. dar regulile sunt pentru catei, ca-s facute de dulai.

    • Realitatea doare. Nu indeplinim toate criteriile din nefericire. Si e doar vina noastra. Nu e vorba ca le indeplinim cu brio si au aia ceva cu noi. Si asa ne-au bagat in ue desi nu aveam treaba.

    • Ţinerea românilor la poarta Schengenului e o discriminare care nu ajută cu nimic la combaterea corupţiei. În schimb, stimulează curentele anti-UE.

  2. Thanks but no thanks

  3. trebuie sa-i bagam in Schengen
    fara controale la forntiera
    acum procentul de camioane trimise cu gunoaie si care trec de frontiera este 80%
    trebuie sa fie 100%

  4. Am indeplinit criteriul de aderare, vindem portul Constanta si nu mai facem concurenta olandezilor.