Parlamentul European a blocat ratificarea unui nou pact pentru investiţii cu China, până la ridicarea sancţiunilor impuse unor politicieni ai UE
Parlamentul European a blocat, joi, ratificarea unui nou pact pentru investiţii cu China, până la ridicarea sancţiunilor impuse unor politicieni ai UE, aprofundând o dispută în relaţiile sino-europene şi negând accesul mai mare al companiilor europene în China, transmite CNBC, citată de News.ro.
Rezoluţia de blocare a ratificării a fost adoptată cu 599 voturi pentru, 30 voturi împotrivă şi 58 abţineri.
Acordul cuprinzător între UE şi China privind investiţiile, convenit de negociatori în decembrie după şapte ani de discuţii, urmărea să plaseze companiile UE pe picior de egalitate în China şi să consolideze statutul Beijingului ca partener comercial de încredere.
Dar Beijingul a impus în martie sancţiuni asupra a 10 politicieni din UE, precum şi a grupurilor de reflecţie şi a organismelor diplomatice, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva oficialilor chinezi acuzaţi de detenţia în masă a uigurilor musulmani din nord-vestul Chinei.
Sancţiunile Chinei se referă la cinci membri ai Parlamentului UE şi a subcomisiei sale pentru drepturile omului.
”Cu sancţiunile sale, China a calculat greşit. Ar trebui să înveţe din greşelile lor şi să regândească. Din cauza sancţiunilor Chinei, Acordul cuprinzător privind investiţiile a fost blocat”, a declarat Reinhard Butikofer, un europarlamentar german vizat de sancţiunile Beijingului.
Parlamentarii UE spun că sancţiunile chineze nu se bazează pe dreptul internaţional, în timp ce măsurile blocului, precum cele ale Marii Britanii şi ale Statelor Unite, abordează abuzurile de drepturi ale omului confirmate în tratatele Naţiunilor Unite.
Beijingul neagă orice acţiune greşită.
Parlamentul ”cere Chinei să ridice sancţiunile înainte de a adopta acordul de investiţii”, se arată în rezoluţie, care nu este obligatorie din punct de vedere juridic, dar care este acum poziţia oficială a legislativului.
”Relaţiile UE-China nu pot continua ca de obicei”, potrivit rezoluţiei.
Impasul este un obstacol atât pentru China, cât şi pentru UE. Ratificarea pactului ar permite o mai mare protecţie a investiţiilor europene şi a drepturilor de proprietate intelectuală în China. China spera la îmbunătăţirea poziţiei internaţionale ca partener comercial corect şi respectuos, spun diplomaţii europeni.
Activiştii şi experţii în drepturile ONU afirmă că cel puţin un milion de musulmani sunt reţinuţi în tabere în Xinjiang. Activiştii şi unii politicieni occidentali acuză China că foloseşte tortura, munca forţată şi sterilizările.
China neagă încălcarea drepturilor omului în Xinjiang şi afirmă că taberele sale oferă pregătire profesională, fiind necesare pentru combaterea extremismului.
sursa foto: FMI\ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank