G4Media.ro

Parlamentul European a votat includerea măsurilor energetice în PNRR /1,3 miliarde de…

Foto: Pexels.com

Parlamentul European a votat includerea măsurilor energetice în PNRR /1,3 miliarde de euro pentru România / Copreședinții REPER Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu au contestat un amendament / Siegfried Mureșan (PNL) a respins acuzațiile legate de presupusa slăbire a reformelor din PNRR

Parlamentul European a votat joi în plen includerea măsurilor din programul REPowerEU (dedicat energiei) în PNRR-urile naționale pentru a sprijini independența față de combustibilii fosili ruși și a accelera tranziția verde, potrivit unui comunicat al instituției.

România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă, potrivit unui comunicat al lui Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European.

Textul a fost adoptat în plen joi cu 471 voturi pentru, 90 împotrivă și 53 abțineri. Legislația, care mai trebuie aprobată de Comisia Europeană și Consiliul UE, prevede că țările UE care prezintă un PNRR modificat după intrarea în vigoare a prezentei propuneri vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, potrivit prevederilor planului RePowerEU.

Textul prevede și un amendament depus de PSD și contestat de copreședinții REPER, Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu, care au declarat pentru G4Media că ar deschide calea pentru o posibilă slăbire a reformelor din PNRR. Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European pentru acest act, a declarat pentru G4Media că amendamentul nu are nici o legătură cu PNRR și el nu prevede sub nici o formă slăbirea mecanismelor de reformă.

Eurodeputații doresc ca o sumă suplimentară de 20 miliarde EUR sub formă de granturi, propusă de Comisie, să provină din licitarea mai devreme a certificatelor naționale de emisii în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, în loc să utilizeze certificate din rezerva UE pentru stabilitatea pieței. Aceștia cer, de asemenea, Comisiei să identifice surse suplimentare pentru a completa finanțarea acțiunilor REPowerEU, inclusiv permițând flexibilitate în utilizarea fondurilor necheltuite, în special a finanțării restante din ciclul bugetar 2014-2020.

Aceste granturi suplimentare ar urma să fie distribuite statelor membre, ținând seama de rata lor de dependență energetică, de creșterea costurilor legate de energie pentru gospodării și de ponderea combustibililor fosili în consumul intern brut de energie.

Statele membre ar trebui să țină seama de recomandările autorităților regionale, ale ONG-urilor și ale partenerilor sociali atunci când pun în aplicare noile măsuri.

Eurodeputații solicită țărilor UE să se asigure că cel puțin 35% din cheltuielile lor în cadrul capitolelor REPowerEU sunt alocate măsurilor care au o dimensiune sau un efect multinațional, chiar dacă sunt efectuate de o singură țară din UE și cu excepția cazului în care Comisia acordă o derogare în anumite circumstanțe.

Aceștia au convenit că principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul înconjurător ar trebui să se aplice capitolelor REPowerEU, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite anumite condiții și numai pentru măsurile în vigoare până la 31 decembrie 2024.

Președinta PE, Roberta Metsola, a declarat: „Votul de astăzi arată că suntem pregătiți să utilizăm fiecare euro posibil din fondurile noastre comune ale UE pentru a ajuta statele membre să facă față crizei energetice”.

Sigfied Mureşan (PPE, România), coraportor, a declarat: „Facturile la energie au crescut brusc, ceea ce afectează profund cetățenii și întreprinderile cele mai vulnerabile. Independența și securitatea noastră energetică sunt esențiale pentru depășirea acestei crize. Planul „REPowerEU” ne va ajuta să atingem acest obiectiv. Poziția Parlamentului este clară: dorim să renunțăm la dependența de combustibilii fosili ruși și să investim în surse regenerabile de energie și în surse de energie curată. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Parlamentul insistă asupra proiectelor cu o valoare adăugată europeană reală, cum ar fi proiectele transfrontaliere.”

Dragoș Pîslaru (Renew, România), coraportor, a declarat: „Astăzi, oferim cetățenilor noștri instrumentele necesare pentru a face față iernii, prin proiecte care ne vor face mai puțin dependenți de combustibilii fosili ruși. Investim pe continentul nostru pentru a-l face mai durabil și mai ecologic pentru generațiile viitoare. Ghidat de principiul solidarității, am pus în aplicare Mecanismul de redresare și reziliență în urmă cu doi ani. În prezent, completăm acest instrument cu REPowerEU, permițând guvernelor să își îmbunătățească planurile de redresare investind în mai multă eficiență energetică, în combaterea sărăciei energetice și în resursele energetice verzi.”

Votul în plen constituie mandatul de negociere pentru viitoarele discuții cu guvernele UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 1 miliard de tocat jumatate, fara rezultate.
    Un alt fel de Laser à la Măgurele.
    15% se dă de la Bugetul guvernului…