G4Media.ro

Parlamentul European a votat o propunere îmbunătățită pentru un mecanism de 50…

Sursa foto: European Parliament

Parlamentul European a votat o propunere îmbunătățită pentru un mecanism de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina/ Parchetul european, condus de Kovesi, va verifica cum sunt folosiți banii acordați Kievului

Parlamentul European a votat marți o propunere îmbunătățită pentru a institui un mecanism de 50 de miliarde EUR care să sprijine redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei începând cu 2024, anunță instituția printr-un comunicat de presă.

Parlamentul și-a adoptat poziția referitoare la mecanismul propus pentru Ucraina cu 512 voturi pentru, 45 împotrivă și 63 abțineri. Deputații au îmbunătățit propunerea prin consolidarea responsabilității democratice a mecanismului, încurajând democrația pluripartită și alinierea Ucrainei la cerințele pentru aderarea la UE.

Vicepreședintele Partidului Popular European, Siegfried Mureșan, care este și negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024, a declarat într-un briefing cu jurnaliștii la Strasbourg că PE susține facilitarea a 50 miliarde de euro pentru Ucraina în următorii patru ani, iar modul în care va fi folosită această sumă de bani va fi monitorizat de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Europarlamentarul PNL a explicat că banii ar urma să îi revină Kievului în tranșe de aproximativ un miliard de euro pe lună, pentru a sprijini funcționarea statului ucrainean pe termen lung. Totodată, el a subliniat că livrările ar urma să fie condiționate de respectarea unor reforme, iar banii vor fi monitorizați cu atenția de către instituțiile europene specializate, pentru a evita fraudele.

”Susținem alocarea a 50 de miliarde de euro pe patru ani de zile, ceea ce înseamnă aproximativ un miliard de euro pe lună. Aceasta este contribuția UE pentru funcționarea statului ucrainean și stabilizarea situației acolo. Toate instituțiile UE care au competențe în privința investigării fraudelor cu fonduri UE vor avea putere de a interveni în privința acestor 50 de miliarde de euro: OLAF, EPPO și Curtea de Conturi Europeană, toate vor avea competențe depline. Pentru această nouă facilitate vom acorda instituțiilor care investighează fraudele cu fonduri europene competențe depline.

În plus, vor exista o serie de solicitări cu privire la controlul bugetar, condiționalități puse autorităților ucrainene privind combaterea corupției, a spălării banilor, reforme, legislația și o serie de solicitări făcute Parlamentului Ucrainei privind controlul bugetar, monitorizarea permanentă a acestor fonduri. Se va implica Parlamentul Ucrainei, vor avea un vot instituțiile ucrainene”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Liderul PPE a precizat că evaluările din prezent estimează costurile pentru reconstrucția Ucrainei post-război la aproximativ 1000 de miliarde de euro, sumă ce nu poate fi susținută nici din banii UE și nici ai țărilor membre.

El a mai specificat că reconstrucția Ucrainei ar trebui să se bazeze pe un efort comun din resurse publice la nivelul statelor membre ale UE, SUA, Marii Britanii; credite în condiții avantajoase din partea instituțiilor financiare internaționale, cum ar fi FMI, BEI, BERD și alte bănci ale partenerilor americani; investiții private. „Este esențială apropierea Ucrainei de piața unică europeană și integrarea graduală a Ucrainei în piața unică europeană”, a spus Mureșan.

Eurodeputatul liberal a precizat că a depus un amendament la noul regulament european care va sta la baza creării acestei facilități pentru Kiev, prin care solicita ca sumele de bani planificate înainte de război pentru Ucraina să fie transferați integral Republicii Moldova.
”Am depus un amendament la această propunere legislativă în care solicit acest lucru care va fi inclus în poziția oficială a Parlamentului European și va fi negociat cu Comisia și Consiliul. Este vorba despre aproximativ 500 de milioane de euro. Comisia Europeană gândește în aceeași direcție, însă această intenție a Comisiei trebuie stipulată în lege pentru a ne asigura că nimic nu va interveni”, a afirmat oficialul european.
Siegfried Mureșan, care este și președintele Delegației parlamentare de asociere UE-Moldova a amintit că, începând de la finalul anului 2021, din momentul în care Moscova a devenit o amenințare pentru securitatea energetică a Moldovei, Bruxellesul a oferit Chișinăului circa 1,2 miliarde de euro. El a dat asigurări că PE încearcă să ajute pe cât posibil Republica Moldova prin suplimentarea alocărilor de bani și a menționat cel mai recent exemplu, din timpul vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – deblocarea a 105 milioane de euro sub formă de sprijin bugetar din partea Uniunii Europene.

Liderul PPE a atras atenția că bugetul multianual al Uniunii Europene și atinge limitele, ceea ce se poate observa și în bugetul de anul viitor, deoarece „în patru din cele șapte așa-numite capitole bugetare avem o rezervă de 0 euro”.

”Dacă în anul următor se întâmplă ceva în acele domenii, nu mai avem niciun euro în plus pentru a ajuta, a reacționa, pentru a sprijini beneficiarii. Printre aceste capitole sunt și capitolele ce se referă la vecinătatea UE, cea estică și cea sudică, dar și capitole ce privesc politica de coeziune, migrația, controlul frontierei și gestionarea fluxului de migranți.

Prin atacul terorist Hamas din Israel, s-a întâmplat ceva în vecinătatea sudică a UE, în Orientul Mijlociu, care va necesita sprijin european semnificativ în regiune. Este nevoie de o revizuire a bugetului multianual al UE”, a subliniat Siegfried Mureșan.

El a mai precizat că există, totuși, o rezervă bugetară de 800 de milioane de euro pe bugetul UE de anul viitor, în ciudat celor patru capitole bugetare cu marja zero.

Parlamentul European propune utilizarea unei părți din această rezervă pentru linii bugetare unde cererea a fost mai mare decât în trecut. Eurodeputatul a spus că este propusă păstrarea în rezervă a 200 de milioane de euro, în timp ce aproape 600 de milioane de euro vor fi folosiți în cinci direcții principale:

  • 100 de milioane de euro în plus pentru cercetare și inovare, inclusiv cercetare în domeniul medical (prin programul Horizon Europe) și combaterea schimbărilor climatice
  • 100 de milioane de euro în plus pentru investiții în infrastructura de transport, pentru proiecte de infrastructură în special ca urmare a războiului din Ucraina, de care România ar putea beneficia
  • 100 de milioane de euro în plus pentru burse Erasmus+ pentru studenți
  • 40 de milioane de euro pentru tinerii fermieri din UE – PPE consideră că tranziția verde a obligat fermierii să se adapteze la o serie de reguli și birocație.
  • 17 milioane de euro pentru Parchetul European, astfel încă EPPO să poată angaja aproximativ 100 de noi colaboratori, care să investigheze frauda cu fonduri europene.

„În rest, mai avem o creștere a alocării pentru industrii creative de plus 25 de milioane”, a mai precizat oficialul european.

Revizuirea bugetului propusă de Comisie în iunie este susținută de PE și conține trei direcții:

  • Crearea facilității pentru Ucraina;
  • Bani pentru noi priorități – pentru păstrarea competitivității industriei, pentru industria de apărare, pentru mobilitate militară și pentru gestionarea migrației;
  • Bani pentru rezervă – fonduri care să rămână în rezerva UE, dacă până în 2027 se va mai întâmpla ceva neprevăzut.

Alte detalii din comunicatul de presă al Parlamentului European: 

Textul trebuie să fie adoptat urgent în paralel cu revizuirea bugetului UE pe termen lung

Mecanismul pentru Ucraina face parte din revizuirea în curs a bugetului pe termen lung al UE, care trebuie ajustat fiindcă a fost secătuit de multiplele crize care au avut loc începând cu 2021. Deputații insistă ca mecanismul, împreună cu întreaga revizuire bugetară, să fie convenit cât mai curând posibil, deoarece în prezent nu există dispoziții privind asistența acordată Ucrainei începând cu 2024. Pachetul ar trebui integrat și în bugetul anului viitor, care urmează să fie negociat în noiembrie.

Folosirea activelor rusești și combaterea corupției

Una dintre principalele solicitări ale deputaților europeni este ca activele Federației Ruse sau ale altor entități sau persoane cu legături directe cu războiul de agresiune al Rusiei să fie folosite pentru a reconstrui Ucraina. Parlamentul a întărit dispozițiile de combatere a fraudei, a corupției, a conflictelor de interese și a neregulilor legate de utilizarea fondurilor UE în Ucraina. Companiile sub influență oligarhică nu ar trebui să fie eligibile pentru finanțare, au adăugat eurodeputații.

Mai multă transparență, o mai mare implicare a Parlamentului

Eurodeputații au modificat textul propus și pentru a crește transparența mecanismului prin crearea unui portal de internet privind operațiunile financiare dedicate Ucrainei și obiectivele conexe, precum și privind etapele intermediare pe care țara le-a atins pentru a beneficia de ajutor. Deputații doresc să fie făcute publice și contribuțiile primite din partea țărilor terțe și a organizațiilor internaționale.

Planul în care Ucraina va detalia reformele și investițiile care urmează să fie sprijinite de UE ar trebui elaborat cu implicarea Parlamentului (prin acte delegate) și consultarea efectivă a Radei Supreme a Ucrainei.

Următorii pași

Negocierile cu statele membre pot începe de îndată ce Consiliul convine asupra unei poziții comune.

Michael Gahler, (PPE, Germania), coraportor din partea Comisiei pentru afaceri externe, a declarat: „Parlamentul European ia măsuri decisive prin mecanismul pentru Ucraina, direcționând 50 de miliarde EUR către o transformare societală profundă. Sporim responsabilitatea mecanismului, asigurându-ne că acesta nu numai că promovează reziliența și prosperitatea, ci o face cu o transparență de neegalat. Pe măsură ce Ucraina pornește pe acest drum crucial, vigilența noastră colectivă va proteja integritatea acesteia la fiecare pas către integrarea europeană.”

Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania), coraportoare din partea Comisiei pentru bugete, a declarat: „UE își reafirmă solidaritatea cu Ucraina prin intermediul mecanismului în valoare de 50 de miliarde EUR, sprijinind reziliența țării împotriva agresiunii și reformele în contextul unei potențiale aderări la UE. Îndemnăm statele membre să permită utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei și subliniem importanța implicării Radei Supreme și a societății civile ucrainene în pregătirea sprijinului financiar al UE.”

Corespondență de la Strasbourg

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Prima data s-a pompat bani pentru susținerea războiului ducând la un număr mare de morți și distrugeri imense iar acum băgăm bani pentru reconstrucția Ucrainei. Nici-un ban pentru pace. Asta-i logica normala a UE.

  2. In calitate de platitor de taxe/impozite intr-o tara din UE, pot sti clar daca aceasta suma enorma este acordata cu titlu de ajutor nerambursabil sau de imprumut (evident, rambursabil)? Din articol nu reiese cu claritate conditia acestui angajament financiar.