G4Media.ro

Parlamentul European cere Comisiei Europene noi măsuri pentru limitarea acțiunilor juridice menite…

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP/ Frederic MARVAUX

Parlamentul European cere Comisiei Europene noi măsuri pentru limitarea acțiunilor juridice menite să reducă la tăcere vocile critice

Eurodeputaţii au propus joi o serie de măsuri pentru a contracara ameninţarea reprezentată de acţiunile strategice împotriva mobilizării publice (SLAPP) pentru jurnalişti, ONG-uri şi societatea civilă din Europa.

SLAPP sunt acţiuni în justiţie lipsite de valoare, bazate pe afirmaţii exagerate şi adesea abuzive, menite să intimideze, să discrediteze profesional şi să îi hărţuiască pe cei vizaţi, obiectivul final fiind şantajarea şi reducerea la tăcere a acestora, informează Parlamentul European într-un comunicat.

Eurodeputaţii se tem de efectul acestor procese asupra valorilor europene, a pieţei interne şi a sistemului de justiţie al UE. Textul, adoptat cu 444 de voturi pentru, 48 împotrivă şi 75 de abţineri, evidenţiază dezechilibrul frecvent de putere şi de resurse între reclamanţi şi pârâţi, ceea ce subminează dreptul la un proces echitabil.

De asemenea, eurodeputaţii sunt foarte îngrijoraţi de cazurile în care SLAPP sunt finanţate din bugetele de stat, precum şi de utilizarea lor în combinaţie cu alte măsuri ale statului împotriva canalelor mass-media independente, a jurnalismului independent şi a societăţii civile.

PE îşi exprimă regretul că niciun stat membru nu a adoptat până în prezent o legislaţie specifică împotriva SLAPP şi invită Comisia Europeană să prezinte un pachet de măsuri, inclusiv legislative.

Potrivit eurodeputaţilor, acestea ar trebui să includă o directivă a UE împotriva SLAPP, care să stabilească standarde minime, menite să protejeze victimele şi, în acelaşi timp, să prevină şi să sancţioneze utilizarea abuzivă a măsurilor anti-SLAPP.

De asemenea, PE solicită un cadru juridic ambiţios în viitoarea Lege privind libertatea mass-mediei.

Textul mai cere prevenirea „turismului de calomnie” şi a „alegerii unei instanţe mai favorabile” – în cazul în care reclamanţii aleg să îşi depună acţiunile în cea mai favorabilă jurisdicţie – prin norme uniforme şi previzibile privind defăimarea, precum şi prin stabilirea faptului că instanţele din locul de reşedinţă al pârâtului ar trebui să soluţioneze cauzele.

În acelaşi timp, raportul apreciază că sunt necesare norme privind respingerea anticipată de către instanţe, astfel încât procesele abuzive să poată fi oprite rapid, pe baza unor criterii obiective, şi ca reclamantul să fie sancţionat în cazul în care nu reuşeşte să justifice că acţiunea sa nu este abuzivă.

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii cer garanţii împotriva acţiunilor SLAPP combinate, adică împotriva celor care combină acuzaţiile de răspundere penală cu cele de răspundere civilă, precum şi măsuri care să garanteze că defăimarea nu poate fi utilizată în cazul SLAPP.

Un fond al UE pentru sprijinirea victimelor SLAPP şi a familiilor acestora, precum şi pentru formarea adecvată a judecătorilor şi avocaţilor, este de asemenea necesar, potrivit eurodeputaţilor.

„Este de datoria noastră să protejăm jurnaliştii, ONG-urile şi organizaţiile societăţii civile care raportează cu privire la chestiuni de interes public. Instanţele noastre nu ar trebui să fie niciodată un loc de joacă pentru persoane, întreprinderi sau politicieni bogaţi şi puternici, şi nici nu ar trebui să fie supraîncărcate sau abuzate în scopuri personale”, a declarat co-raportorul Tiemo Wolken, din grupul S&D, citat în comunicat.

„Acest raport transpartinic, susţinut de mai multe comisii parlamentare, marchează un moment decisiv pentru jurnalism în lupta împotriva proceselor abuzive. Nu putem abuza de sistemele noastre de justiţie – acesta este mesajul pe care l-am transmis astăzi cu votul nostru ferm”, a spus la rândul ei co-raportoarea Roberta Metsola (PPE).

Comisia Europeană a lansat pe 4 octombrie o consultare publică pentru a contribui la o viitoare iniţiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliştilor şi a apărătorilor drepturilor omului. Se preconizează că, în 2022, executivul UE va prezenta o Lege europeană privind libertatea mass-mediei, menită să protejeze independenţa şi pluralismul mass-mediei.

Sursa foto: © European Union 2021 – Source : EP/ Frederic MARVAUX

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Parlamentul European SLAPPS Comisia Europeana with a large trout.

  2. Informatia publica considerata secreta se apara cu orice pret de catre Sistem.
    Ca in fotbal cand ultimul atacant previne un gol pentru un cartonas roșu primit.
    Nu e clar?

  3. 16 octombrie 2021, G4: „Arafat: Trebuie oprit microfonul tuturor celor care îndeamnă lumea să NU se vaccineze”

    • Mediafax, 06.05.2020, Alina Mihai

      Fake-news. Administratorii unui site se joacă cu autorităţile pentru a propaga „informaţii false”, după ce ANCOM le blochează difuzarea

      Autorităţile au decis marţi, 5 mai, blocarea unui alt site considerat că dezinformează, după ce au descoperit că informaţiile blocate au fost mutate de pe adresa ortodoxinfo.ro pe ortodox.info.ro.
      Autorităţile au decis marţi, 5 mai, blocarea accesului utilizatorilor la conţinutul site-ului ortodox.info.ro, prin care ‘este continuată campania de dezinformare privind COVID-19 începută pe site-ul la care accesul a fost deja blocat, respectiv ortodoxinfo.ro’.

      Administratorul site-ului, cu un IP deţinut de o companie cu sediul în San Francisco şi găzduit de servere din afara României, anunţă că va muta din nou informaţia pe Ortodoxinfo.NET.

      Potrivit Grupului de Comunicare Strategică noul site continuă seria de articole din categoria teoriei conspiraţiei, cu titluri alarmiste şi informaţii false şi oferă câteva exemple.

      Un exemplu dat este articolul: ‘Nu vă fie frică de amenzi, sunt ilegale. Sunt doar pentru intimidare! După perioada de urgenţă ele vor fi anulate!”, publicat în data de 25.04.2020, prin intermediul căruia, potrivit aprecierilor GCS, „se promovează ideea că cele peste 200.000 de amenzi au fost aplicate ilegal şi vor fi anulate după ieşirea din starea de urgenţă. Populaţia este încurajată să circule fără declaraţia pe proprie răspundere necesară părăsirii domiciliului, întrucât în situaţia în care vor fi amendaţi vor avea câştig de cauză, chiar în instanţă.

      .. si ce sa vezi, amenzile acelea chiar erau ilegale, si au fost anulate dupa ce doi romani s-au sinucis din cauza lor…

      .. si ce sa vezi, mincinosul de la Comitetul National de Cenzura Strategica a folosit scuza de fakenews pentru a cenzura pe cineva care spunea un adevar neplacut autoritatii autoritare, neresponsabila si nealeasa…

  4. O porcarie de propunere care o sa fie anulata imediat la prima sesizare fie de CJUE, fie de Curtea Europeana a Drepturrlor Omului. Cineva ar trebui sa le aminteasca membrilor PE ca nu poti sa intttttttttttttttttci accesul la justitie. Oricine se simte lezat de catre afirmatiile unui jurnalist, e liber sa se adreseze instantei. Asta n-o sa se schimbe fiindca asa vrea PE fiindca unii jurnalisti sunt niste snowflakes care se sperie de un proces.

  5. Ce imi place ca din 5 comentarii la actual nici unul nu pare ca a inteles despre ce e vorba dar toti isi dau cu parerea.

    As pune vina pe articol si jurnalist dar el s-a straduit sa explice, lumea nici nu a citit. S-au revoltat doar, toti, ca mod implicit. Din prostie.

  6. You,
    Ar fi bine sa o anuleze dar nu cred. Îngrijorător devine faptul că se înțeleg perfect cei din grupurile PPE și S&D atunci când interesul o cere. Parca ar fi in Ro…..