Parlamentul european cere Comisiei să adopte măsuri suplimentare împotriva poluării cu plastic / Produsele care nu sunt ambalate în materiale reciclabile vor fi interzise pe piața UE până în 2030
Parlamentul European cere Comisiei Europene să adopte măsuri suplimentare împotriva poluării cu plastic, se arată în draftul de rezoluție care ar urmă să fie adoptat astăzi în plenara de la Strasbourg. Parlamentul cere măsuri suplimentare în special în ce privește poluarea mărilor și pledează pentru o mai mare restricționare și înlocuirea articolelor din plastic de folosință unică.
Parlamentul European susține măsuri legislative pentru a preveni supra-ambalarea și pentru a asigura că ambalarea produselor care nu folosesc materiale reciclabile nu vor mai fi permise pe piața europeană până în 2030 cel târziu.
Potrivit proiectului de rezoluție, Parlamentul cere Comisiei să abordeze și problema poluării cu microplastic într-o manieră comprehensivă și măsuri pentru a preveni eliberarea de microplastic în produsele textile sau peleți de plastic. Parlamentul pledează pentru o economie în care plasticul este reutilizat integral.
Context
Comisia Europeană analizează interzicerea ambalajelor din plastic şi stabilirea de noi cerinţe pentru producători, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt citat de Agerpres.
„Cu siguranţă vrem să extinde regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă şi în prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat”, a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.
Reamintim că UE a adoptat prevederi ce interzic treptat obiectele de plastic de unică folosinţă (tacâmuri, farfurii, pahare), decizie cu impact major asupra unei piețe cifrate la peste 10 miliarde de dolari.
Adoptată anul trecut, Directiva UE privind obiectele de plastic de unică folosinţă interzice de asemenea utilizarea unor produse de plastic precum paiele, beţişoare din plastic pentru urechi şi unele containere din polistiren.
De asemenea, Comisia Europeană analizează modul în care producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligaţi să reducă în mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor. „Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice”, a spus Virginijus Sinkevicius, citat de Agerpres.
Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse anual pe glob, potrivit estimărilor acestei industrii. Această cantitate reprezintă echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cele 7,1 miliarde de persoane de pe planetă, spun cercetătorii.
Sursa Foto: pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii